Από την περασμένη Τετάρτη σήμανε συναγερμός στον τομέα της Υγείας, όταν το Διοικητικό Δικαστήριο δικαίωσε πολίτη ο οποίος απαίτησε να εξασφαλίζει τα φάρμακα του μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας με συνταγή, εκτός ΓεΣΥ γιατρού.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες ο δημόσιος διάλογος γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα θα φουντώσει ενώ το βλέμμα είναι στραμμένο στη Βουλή, τα κόμματα αλλά και τον υπουργό Υγείας.

Ενώπιον της Βουλής εκκρεμεί πρόταση νόμου η οποία τροποποιεί τη νομοθεσία του ΓεΣΥ και καλύπτει το γραμματικό κενό που το Διοικητικό Δικαστήριο επικαλέστηκε στην απόφαση του υποστηρίζοντας ότι σε συγκεκριμένη διάταξη που αφορά την εκτέλεση συνταγών δεν αναφέρεται ρητά ότι οι συνταγές πρέπει να εκδίδονται μόνο από εντός Συστήματος γιατρούς.

Ο υπουργός Υγείας, από πλευράς του ανακοίνωσε όμως την Παρασκευή ότι θα προχωρήσει στην ετοιμασία δικού του τροποποιητικού νομοσχεδίου.

Η συνέχεια θα γραφτεί την Πέμπτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας η οποία, αξίζει να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προχωρεί στη συγκεκριμένη συζήτηση αφού και το 2022 είχε τεθεί ενώπιον της πρόταση που προέβλεπε τη συνταγογράφηση φαρμάκων από εκτός ΓεΣΥ γιατρούς, και την απέρριψε.

Οι πρώτες συζητήσεις άρχισαν στην προ ΓεΣΥ εποχή, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019, μερικούς μόνο μήνες μετά την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, ομάδα γιατρών που δεν είχαν ενταχθεί στο Σύστημα, έθεσαν επίσημα σχετικό αίτημα.

Ακολούθησε δημόσιος διάλογος σε πολύ ψηλούς τόνους και το αίτημα απορρίφθηκε.

Το 2020, λόγω σκληρών περιοριστικών μέτρων και πανδημίας το ζήτημα δεν επανήλθε δημόσια αν και στο παρασκήνιο πάντοτε βρισκόταν στην πρώτη γραμμή.

Τον Νοέμβριο του 2021 ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ (και ιδιώτης, εκτός ΓεΣΥ γιατρός), κατέθεσε επίσημα σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή.

Η πράξη του αυτή προκάλεσε νέες έντονες αντιπαραθέσεις, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, και το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί σχετικό δικαίωμα στους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς, απορρίφθηκε στον δημόσιο διάλογο.

Τον Μάιο του 2022 η συγκεκριμένη πρόταση νόμου συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας με τους βουλευτές όλων των υπολοίπων κομμάτων να την απορρίπτουν.

“Το θέμα έχει συζητηθεί και οι σχετικές προτάσεις έχουν απορριφθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια” ανέφερε στον “Φ” η γενική διευθύντρια του ΟΑΥ Ιφιγένεια Καμμίτη τονίζοντας ότι “οι λόγοι της απόρρίψης είναι πάντα οι ίδιοι και τους επαναλαμβάνουμε”.

Εαν δοθεί το δικαίωμα της συνταγογράφησης στους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς, θα ευνοηθεί «μικρή μερίδα ιδιωτών ειδικών ιατρών, οι οποίοι έχουν επιλέξει να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ και εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και μόνο και όχι τα συμφέροντα των ασθενών, του Συστήματος και των υπολοίπων παροχέων». 

«Δεν είναι ένας όμως ο λόγος που η πρακτική αυτή απορρίφθηκε στο παρελθόν και απορρίπτεται και τώρα αλλά πολλοί», είπε η κ. Καμμίτση και τόνισε ότι «η όποια συζήτηση για «αλλαγές» στην αρχιτεκτονική και στις βασικές αρχές του ΓεΣΥ ουσιαστικά διαγράφουν το ίδιο το Σύστημα».  

Γιατί κινδυνεύει το Σύστημα

Εάν ακολουθηθεί η συγκεκριμένη πρακτική:

  • Ο ΟΑΥ δεν θα μπορεί να ασκεί κανένα έλεγχο στις συνταγογραφήσεις γεγονός που οδηγεί στον κίνδυνο για καταχρήσεις και σπατάλη οικονομικών πόρων και φαρμάκων
  • Οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί δεν έχουν καμία συμβατική υποχρέωση με τον ΟΑΥ και ως εκ τούτου δεν θα είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τους κανόνες που εφαρμόζονται εντός του Συστήματος ενώ ο Οργανισμός δεν θα είναι σε θέση να παρακολουθεί, να εντοπίζει καταχρήσεις ή σπατάλες και να επιβάλλει πρόστιμα ή άλλες ποινές, όπως συμβαίνει με τους γιατρούς του Συστήματος.
  • Ειδικοί γιατροί θα εγκαταλείψουν το Σύστημα με αποτέλεσμα, με την πάροδο του χρόνου, οι πολίτες να καταβάλλουν τόσο την εισφορά τους για το ΓεΣΥ όσο και το κόστος των επισκέψεων τους σε γιατρό.
  • Θα δημιουργηθούν ασθενείς δύο κατηγοριών. Αυτοί οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν γιατρούς εκτός ΓεΣΥ και να τους συνταγογραφούν ανεξέλεγκτα χωρίς να ακολουθούν τους περιορισμούς του Συστήματος και αυτοί οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και επισκέπτονται συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς οι οποίοι υποχρεούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Συστήματος.
  • Θα δημιουργηθεί προηγούμενο με κίνδυνο απαίτησης  των εκτός ΓεΣΥ γιατρών να  μπορούν να παραπέμπουν σε αναλύσεις και ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις  στις συνολικές δαπάνες Υγείας  αλλά και στον βασικό σχεδιασμό του ΓεΣΥ.
    Τέλος, θα δημιουργηθεί κενό και προβλήματα στη συνολική εκτίμηση του Ιατρικού Ιστορικού του Ασθενή, αφού οι  μη συμβεβλημένοι ιατροί δεν θα έχουν πρόσβαση στο μηχανογραφικό του ΟΑΥ.