Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα μετά την προχθεσινή αναβολή της τροποποίησης του νόμου του ΓεΣΥ που στόχο έχει τη διόρθωση του γραμματικού κενού, το οποίο επικαλέστηκε το Δικαστήριο αποφασίζοντας ότι οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί δικαιούνται να συνταγογραφούν εντός Συστήματος. Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός δηλώνει ότι θα ετοιμάσει δική του τροποποίηση «ώστε να αποφευχθούν λάθη», ενώ οι οργανωμένοι ασθενείς κάνουν λόγο για «φαντάσματα του παρελθόντος με τους ίδιους πρωταγωνιστές».
Στο παρασκήνιο, οι πιέσεις από πλευράς συγκεκριμένων ατόμων, κυρίως εκτός ΓεΣΥ γιατρών, για μη τροποποίηση του νόμου γίνονται ολοένα και πιο έντονες, αφού η συνταγογράφηση εντός Συστήματος από γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ είναι ένα αίτημα το οποίο έχει υποβληθεί και συζητηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, χωρίς να γίνει αποδεκτό, καθώς επηρεάζει την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ θέτοντας το ταυτόχρονα και σε οικονομικό κίνδυνο λόγω πιθανών καταχρήσεων και αδυναμίας ελέγχου.
«Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι σεβαστή, αλλά η δική μας άποψη και ερμηνεία είναι ότι το πνεύμα του νόμου είναι ξεκάθαρο σε σχέση με το ποιος συνταγογραφεί, παραπέμπει και ενεργεί εντός του ΓεΣΥ», ανέφερε, μιλώντας στον «Φ», η γενική διευθύντρια του ΟΑΥ, Ιφιγένεια Καμμίτση. Ο Οργανισμός, πρόσθεσε, «συμφωνεί με την πρόταση νόμου που ετοιμάστηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας και αναμένουμε τώρα ότι η Ολομέλεια θα προχωρήσει στην τροποποίηση το συντομότερο δυνατό ώστε το πνεύμα του νόμου να αποτυπωθεί και στις συγκεκριμένες πρόνοιες που εντοπίστηκε να υπάρχει κάποιο λεκτικό κενό».
Υπενθυμίζεται ότι το Δικαστήριο στήριξε την απόφαση του, σε γραμματικό κενό που εντόπισε σε συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου, στις οποίες δεν αναφέρεται ρητά ότι οι φαρμακοποιοί του ΓεΣΥ εκτελούν συνταγές μόνο από γιατρούς συμβεβλημένους με το Σύστημα.
Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, όπως προκύπτει από τις χθεσινές του τοποθετήσεις, δεν υιοθετεί την πρόταση νόμου της Βουλής. Το περιεχόμενο της πρότασης νόμου, είπε, «θα μεταφερθεί σε τροποποιητικό νομοσχέδιο το οποίο θα ετοιμάσουμε εμείς και θα περάσει από νομοτεχνικό έλεγχο ώστε να μην έχουμε προβλήματα στη συνέχεια λόγω ενδεχόμενων λαθών». Συνήθως, υπέδειξε, «όταν γίνονται βιαστικά κάποιες προτάσεις νόμου, γίνονται και λάθη και εμείς θέλουμε να προλάβουμε αυτά τα λάθη».
Δηλώνοντας την πλήρη συμφωνία του με τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Μιχάλης Δαμιανός, ανέφερε ότι «και στο Υπουργείο θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να προωθήσουμε με πολλή προσοχή για να αποφύγουμε τα λάθη». Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι «η τροποποίηση θα γίνει διότι πρόθεση μας δεν είναι να επιτρέψουμε τη συνταγογράφηση από εκτός ΓεΣΥ γιατρούς. Την αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ δεν θα την αλλάξουμε. Στο ΓεΣΥ πρέπει να κάνουμε μόνο βελτιώσεις». Καταλήγοντας, συμφώνησε «με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ να εφεσιβάλει την απόφαση» τονίζοντας ότι «η έφεση πρέπει να ασκηθεί ανεξαρτήτως της όποιας τροποποίησης της νομοθεσίας.
Λόγο για «φαντάσματα του παρελθόντος που έχουν ξυπνήσει», έκανε σε δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος. «Τα όσα παρακολουθήσαμε στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη με τους ίδιους πρωταγωνιστές, σαφώς και μας έχουν επιστρέψει πίσω στην προ ΓεΣΥ εποχή, όταν τα ίδια άτομα και κόμματα τοποθετούνταν κατά τρόπο μη ξεκάθαρο έναντι του Συστήματος». Αυτή τη στιγμή, είπε, «ως ΟΣΑΚ, αναμένουμε ότι η Βουλή όπως έχει δεσμευτεί στην επόμενη Ολομέλεια θα ψηφίσει την τροποποίηση ώστε να προστατευθεί το ΓεΣΥ από τις όποιες περιπέτειες στη συνέχεια».
Η πρόταση νόμου που έχει ετοιμαστεί πέραν από την προσθήκη μετά τις λέξεις «ιατρός» ή «οδοντίατρος» της φράσης «ο οποίος έχει συνάψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας με τον Οργανισμό», προβλέπει και αντικατάσταση του εδαφίου 5 ώστε σε αυτό να αναφέρεται ρητά ότι: «Οι δυνάμει του παρόντος άρθρου υπηρεσίες φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένης της έκδοσης συνταγής ή/και παραπεμπτικού, παρέχονται μόνο από συμβεβλημένους με τον Οργανισμό παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας ή/και φυσικά πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας εκ μέρους παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας της επιλογής των δικαιούχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος Νόμου, των δυνάμει αυτού εκδιδόμενων Κανονισμών και εσωτερικών κανονισμών».