Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Family Medicine and Community Health Journal ερεύνησε τη συχνότητα αϋπνίας σε ηλικιωμένες πληθυσμιακές ομάδες και τη σχέση της άσκησης με την ποιότητα του ύπνου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, σχεδόν το 50% των συμμετεχόντων ανέφεραν υπνηλία (έως και 48%), ενώ ένας στους πέντε παρουσίασε αϋπνία. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου δεν προκαλεί μόνο κούραση, αλλά συνδέεται και με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και άγχος. Επιπλέον, η γνωστική έκπτωση, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος φαίνεται να είναι σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία που αυξάνονται σε άτομα που πάσχουν από αϋπνία.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι, αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τα οφέλη της άσκησης στην αϋπνία, δεν είχε αποσαφηνιστεί ποιο είδος άσκησης είναι πιο αποτελεσματικό.

Η μελέτη περιλάμβανε 24 κλινικές δοκιμές με πάνω από 2.045 συμμετέχοντες ηλικίας 60 ετών και άνω. Οι τύποι άσκησης που εξετάστηκαν περιλάμβαναν αερόβιες δραστηριότητες, όπως ποδηλασία, χορός, κολύμπι, γρήγορο περπάτημα και πεζοπορία, άσκηση αντίστασης, όπως άρση βαρών και push-ups, ασκήσεις ισορροπίας και ευλυγισίας, καθώς και συνδυαστικά προγράμματα.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ακολούθησε άσκηση μέτριας έντασης, με μέση διάρκεια άνω των 50 λεπτών και συχνότητα περίπου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ τα προγράμματα διαρκούσαν 14 εβδομάδες κατά μέσο όρο.

Τα καλύτερα αποτελέσματα για την αϋπνία σύμφωνα με την έρευνα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η άσκηση αντίστασης ήταν η πιο αποτελεσματική για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Σύμφωνα με την κλίμακα Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), η άσκηση αντίστασης βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου κατά 5,75 μονάδες, ενώ η αερόβια άσκηση βελτίωσε την ποιότητα κατά 3,76 μονάδες και ο συνδυασμός ασκήσεων κατά 2,54.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Mahidol στη Μπανγκόκ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «Η άσκηση που ενδυναμώνει τους μύες, όπως η άρση βαρών, φάνηκε να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου».

Η φυσική δραστηριότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην σωματική και ψυχική υγεία, προσφέροντας οφέλη όπως καλύτερο ύπνο, μειωμένο άγχος, καλύτερη παραγωγικότητα, κοινωνική σύνδεση και ευημερία. Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της άσκησης αντίστασης στην καταπολέμηση της αϋπνίας για ηλικιωμένες ομάδες και τονίζει πως η άσκηση υποστηρίζει όχι μόνο τον ποιοτικό ύπνο, αλλά και ότι ο καλός ύπνος βοηθά στο να αισθανόμαστε καλύτερα και να είμαστε πιο παραγωγικοί την επόμενη μέρα.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι ένα από τα βασικά κίνητρα για άσκηση είναι ο καλύτερος ύπνος (66%). Είναι ουσιώδες, λοιπόν, όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας ή ικανοτήτων, να είναι σωματικά δραστήριοι στην καθημερινότητά τους».

in.gr