«Ολόκληρες οικογένειες ταλαιπωρούνται όταν ένα μέλος τους ασθενήσει επειδή υποχρεώνονται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, τη στιγμή που πλέον μπορούν να λάβουν τη θεραπεία τους στην Κύπρο» λέει στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιλευχαιμικού Συνδέσμου «ΖΩΗ» Μιχάλης Λύτρας, ενώ ο διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου Νίκος Ζάμπογλου καταγγέλλει ότι εδώ και δέκα μήνες, το νοσηλευτήριο, αναμένει τις απαραίτητες εγκρίσεις από το υπουργείο Υγείας «αλλά δεν μας την δίνουν διότι, τώρα μετά από τόσο καιρό, άρχισαν να μας λένε ότι δεν υπάρχει νομοθεσία».

«Γνωρίζουμε ότι στην Κύπρο υπάρχει υποδομή, υπάρχουν γιατροί εξειδικευμένοι, υπάρχει διάθεση αλλά περιμένουμε. Οι ασθενείς μας υποχρεώνονται να μεταβαίνουν στο εξωτερικό για μεταμόσχευση ή άλλες θεραπείες. Οι οικογένειες τους διαλύονται διότι αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένα μέλος μιας οικογένειας πρέπει να πάει στο εξωτερικό, όπου θα μείνει τουλάχιστον για μερικούς μήνες, πάει άλλο ένα άτομο μαζί του για να το στηρίζει. Σκεφτείτε να είναι ασθενής ο σύζυγος να πηγαίνει στο εξωτερικό μαζί του η σύζυγος και να ψάχνουν που να αφήσουν τα παιδιά τους. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν πολύ συχνά», ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιλευχαιμικού Συνδέσμου Μιχάλης Λύτρας.

Την ίδια ώρα, υπενθύμισε, «το Κράτος πληρώνει και για τον ασθενή και για τα έξοδα του συνοδού του και βεβαίως όταν ένας άνθρωπος θα μείνει για αρκετό καιρό στο εξωτερικό χάνει και τα έσοδα από τη δουλειά του. Άρα τα προβλήματα είναι πολλά και δεν αφορούν μόνο τους ασθενείς αλλά ολόκληρες οικογένειες. Δεν είναι μόνο, πάμε στο εξωτερικό και τελείωσε».

Το τελευταίο διάστημα, όπως εξήγησε ο κ. Λύτρας, «έχει γίνει προσπάθεια στον ιδιωτικό τομέα, έχουν έρθει εξειδικευμένοι γιατροί στην Κύπρο και εντάχθηκαν στο δυναμικό των νοσοκομείων. Μιλάμε για γιατρούς στους οποίους παλαιότερα πήγαιναν για μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών ασθενείς μας που παραπέμπονταν σε ιατρικά κέντρα στην Ελλάδα, έχουν οργανωθεί εξειδικευμένες κλινικές αλλά ακόμα δεν τους έχει δοθεί άδεια διότι δεν υπάρχει νόμος στην Κύπρο ή επειδή πρέπει να γίνει τροποποίηση κάποιων νόμων για να μπορέσουν να λειτουργήσουν νόμιμα».

Το ζήτημα εξήγησε, «έχει δύο πτυχές. Στη μια περίπτωση μιλάμε για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Υπάρχουν γιατροί, γνώση και εγκαταστάσεις τις οποίες επισκεφθήκαμε. Στη δεύτερη περίπτωση είναι μια νέα θεραπεία για τη λευχαιμία η οποία εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό και όπως ενημερωνόμαστε, αυτό λέχθηκε από τους ίδιους τους γιατρούς σε πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, υπάρχει δυνατότητα για να γίνεται και στην Κύπρο».

Όλα αυτά, «τα έχουμε θέσει στον υπουργό Υγείας ο οποίος παρουσιάστηκε πρόθυμος να προωθήσει την ετοιμασία νομοσχεδίου το οποίο όταν ψηφιστεί σε νόμο θα επιτρέπει την διενέργεια τους και στην Κύπρο».

Δυστυχώς, «ενημερωνόμαστε ότι ιδιωτικό νοσοκομείο που έχει κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες και έχει φέρει στην Κύπρο γιατρούς από το εξωτερικό περιμένει να του δοθεί άδεια εδώ και δέκα μήνες αλλά δεν παίρνει αυτή την άδεια επειδή δεν υπάρχει νόμος».

«Για αυτό τον λόγο, καλούμε τον υπουργό Υγείας να κάνει ότι περνά από το χέρι του, να επισπευσθούν οι διαδικασίες, να πάρουν τις άδειες που χρειάζονται τα νοσοκομεία που μπορούν να εξυπηρετούν τους ασθενείς μας στην Κύπρο το συντομότερο δυνατό. Εμείς, θέλουμε να εξυπηρετούνται όσο το δυνατό περισσότεροι ασθενείς στην Κύπρο. Είναι διαφορετικό να μένει ένας ασθενής στη Λεμεσό και να πρέπει να πηγαίνει στη Λευκωσία για την υγεία του ή το αντίστροφο και σίγουρα είναι πολύ διαφορετικό να πρέπει να πηγαίνουν οι ασθενείς μας και οι συνοδοί τους σε μια άλλη χώρα, να ταλαιπωρούνται, να προκαλείται αναστάτωση σε οικογένειες και σίγουρα να πληρώνει και το κράτος επιδόματα για διαμονές και διατροφές».

Ως Σύνδεσμος, είπε καταλήγοντας ο κ. Λύτρας, «και μέσω της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου της οποίας είμαστε μέλος θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια μέχρι που να το πετύχουμε αυτό. Η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό είναι πολύ σημαντική και έχει σώσει πολλές ζωές. Όταν όμως μπορούμε να γλυτώσουμε τους ασθενείς μας και τις οικογένειες τους από την ταλαιπωρία σίγουρα θα είναι καλύτερα και αυτό επιδιώκουμε. Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την δέσμευση του υπουργού Υγείας και την ετοιμότητα του να προωθηθεί το απαραίτητο νομοσχέδιο».

«Κάναμε όλα όσα μας ζήτησαν» και κολλήσαμε στη νομοθεσία

«Εδώ και δέκα μήνες περιμένουμε από το υπουργείο Υγείας να μας δώσει την άδεια να εξυπηρετήσουμε τους Κύπριους ασθενείς. Κάναμε όλα όσα μας ζήτησαν σε συνεργασία με την έφορο ιδιωτικών νοσοκομείων. Πληρώσαμε και τα απαραίτητα τέλη όπως μας είχε ζητηθεί. Εκεί που προχωρούσαμε κανονικά τα πάντα διακόπηκαν απότομα επειδή, όπως μας λένε τώρα δεν υπάρχει νομοθεσία», ανέφερε ο διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου Νίκος Ζάμπογλου.

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε υπηρεσίες για αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών και έχουμε κάνει την απαραίτητη προεργασία, έχουμε και τους γιατρούς μας που είναι εξειδικευμένοι να προσφέρουμε και τη νέα θεραπεία για τη λευχαιμία», πρόσθεσε.

«Ούτε για την αλλογενή μεταμόσχευση μας δίνουν έγκριση, ούτε για τη νέα θεραπεία επειδή, μετά από τόσες διαδικασίες, μας λένε ότι δεν υπάρχει νομοθεσία και οι ασθενείς υποχρεώνονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό, το κράτος πληρώνει και για τους ίδιους και για τους συνοδούς και το κυριότερο ταλαιπωρείται ο κόσμος».

Δυστυχώς, είπε ο κ. Ζάμπογλου, «σε αυτό τον τόπο κάποια πράγματα δεν πάνε σωστά. Εγώ ρωτώ: στον τομέα της Υγείας λειτουργούν εδώ και χρόνια χωρίς να υπάρχει νομοθεσία κέντρα αποκατάστασης, κέντρα ανακουφιστικής φροντίδας, ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι και δεν ενοχλεί κανέναν και τώρα κάνουν τα νομοσχέδια. Στην δική μας την περίπτωση τους ενοχλεί το ότι δεν υπάρχει νομοθεσία».

Αυτό το ερώτημα είπε, «πρέπει να μας το απαντήσει κάποιος. Γιατί γίνεται αυτή η διάκριση; Να περιμένουμε να γίνει νομοθεσία. Όταν αρχίσαμε τη διαδικασία και φέραμε τους γιατρούς μας από το εξωτερικό γιατί δεν μας είχαν πει για τη νομοθεσία; Πλέον έχουμε χάσει την υπομονή μας με κάποια πράγματα. Οι γιατροί μας και τώρα παρακολουθούν τους ασθενείς που πάνε στο εξωτερικό και σίγουρα όταν αρχίσουμε να κάνουμε τις μεταμοσχεύσεις οι ασθενείς μας δεν θα χρειάζεται να επαναλαμβάνουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό για να τους δουν οι γιατροί τους και το κράτος να πληρώνει για κάθε ταξίδι τους. Δεν καταλαβαίνω τους λόγους που βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση».