Έκλεισε ένα κεφάλαιο αλλά ανοίγει άλλο στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ο οποίος ναι μεν αποφάσισε να μην προχωρήσει σε σύναψη συμβολαίου με τη γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη μετά την αφυπηρέτηση της την 1η Απριλίου αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμος για να διαχειριστεί το πρόγραμμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό. Αυτό επειδή για να τα καταφέρει ο ΟΑΥ να φέρει εις πέρας το έργο του, χρειάζεται υποστήριξη από την Κυβέρνηση γενικά, τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών ειδικότερα αλλά και την Βουλή ενώπιον της οποίας, όπως διαπιστώθηκε χθες, εκκρεμεί νομοσχέδιο για την κατάργηση της παγοποίησης θέσεων για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού για το 2025, μάλλον επισκιάστηκε από τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με την Χριστίνα Γιαννάκη. Η προσπάθεια του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ Σταύρου Μιχαήλ να μην αφήσει σκιές για γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας και τους λόγους για τους οποίους είχε υποβληθεί από τον ίδιο πρόταση στο δ.σ. για σύναψη συμβολαίου μαζί της, ήταν εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης της τελικής απόφασης του Οργανισμού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.
Ο κ. Μιχαήλ, επανέλαβε, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ότι «η κ. Γιαννάκη δεν μας ζήτησε τίποτα, εμείς κάναμε τη σκέψη να αγοράσουμε υπηρεσίες από την ίδια. Εμείς σαν ΟΑΥ εκτιμούμε το τι γινόταν στο Υπουργείο τόσα χρόνια γι’ αυτό είχαμε άψογη συνεργασία με την κ. Γιαννάκη. Η κ. Γιαννάκη δεν είχε ζητήσει ποτέ της να παραμείνει, ήταν κάποιες σκέψεις δικές μας. Το πόσο καλά πήγε το πρόγραμμα υπό την κ. Γιαννάκη νομίζω το ξέρετε όλοι. Εμείς θέλουμε να το αναλάβουμε και να είμαστε στο ίδιο επίπεδο».
Ακολούθησαν δεκάδες ερωτήματα από πλευράς βουλευτών, κυρίως του ΑΚΕΛ για τις ευθύνες που πιθανόν να βαραίνουν τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών για τη μη έγκαιρη προετοιμασία του Οργανισμού, με τον κ. Μιχαήλ να απαντά με νόημα: «Εμείς αναλαμβάνουμε το δικό μας κομμάτι ευθύνης. Έπρεπε να κάνουμε κάποια πράγματα και δεν τα κάναμε. Στο υπουργείο Υγείας δεν μπορώ εγώ να επιρρίψω ευθύνες ούτε στον Υπουργό ούτε στη γενική διευθύντρια. Δεν θα ήταν σωστό από μέρους μου. Από το υπουργείο Οικονομικών ζητήσαμε αποπαγοποίηση θέσεων πολλές φορές. Αποταθήκαμε και στο Τμήμα Προσωπικού, κάναμε τις ενέργειες μας εδώ και καιρό. Το να σκαλίσω περισσότερο τα πράγματα εδώ, νομίζω δεν θα ήταν σωστό τώρα».
Σε ό,τι αφορά την τελική απόφαση που έλαβε ο Οργανισμός σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης του προγράμματος επιδοτούμενων ασθενών ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι «μετά και τα όσα δημοσιεύματα, λέχθηκαν ή γράφτηκαν αποφασίσαμε ότι θα συνεργαστούμε με το Τμήμα Επιδοτούμενων Ασθενών του υπουργείου Υγείας, τους λειτουργούς και την επικεφαλής του η οποία αφυπηρετεί την 1η Οκτωβρίου. Μέχρι τότε το πρόγραμμα θα το διαχειρίζονται εκεί στο ΤΕΑ και εμείς θα κόψουμε τον λαιμό μας, θα αφήσουμε πίσω άλλες δουλειές διότι πρέπει να γίνουν πράγματα και από εμάς αλλά και από το υπουργείο Υγείας για να είμαστε έτοιμοι την 1η Οκτωβρίου για να αναλάβουμε. Δική μου αυτή η δέσμευση στη Βουλή».
«Για να τα καταφέρουμε όμως χρειαζόμαστε ενίσχυση στη στελέχωση. Ο ΟΑΥ είναι υποστελεχωμένος γενικά. Το πρόγραμμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό αλλά και το κομμάτι που αφορά τις εξειδικευμένες θεραπείες και τα καινοτόμα φάρμακα δεν μπορούμε να τα φέρουμε εις πέρας χωρίς να έχουμε επιπρόσθετο προσωπικό. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα την αποπαγοποίηση θέσεων ώστε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις. Αναμένουμε ότι αυτό θα γίνει σύντομα. Εάν δεν γίνει τότε σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα».
Μετά την τοποθέτηση αυτή του κ. Μιχαήλ, βουλευτές έθεταν ερωτήματα για τη στάση του υπουργείου Οικονομικών στο συγκεκριμένο ζήτημα ρωτώντας για το που βρίσκεται η διαδικασία για αποπαγοποίηση των θέσεων που ο ΟΑΥ ζητά.
Η απάντηση ήρθε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχε στη συνεδρίαση και στην πραγματικότητα έριξε τη μπάλα στο γήπεδο της Βουλής: «Εμείς έχουμε ετοιμάσει νομοσχέδιο το οποίο αφορά την κατάργηση της παγοποίησης θέσεων. Το νομοσχέδιο αυτό εκκρεμεί στη Βουλή». (Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην επιτροπή Οικονομικών στις 17 Μαρτίου, όπως αναφέρθηκε χθες).
Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι οι βουλευτές (πλην του Χρίστου Χριστόφια), δεν σχολίασαν καθόλου την τελική απόφαση του ΟΑΥ και την απόρριψη της πρότασης για σύναψη συμβολαίου με την Χριστίνα Γιαννάκη μετά την αφυπηρέτηση της. Γενικά τήρησαν (για πρώτη φορά), ουδέτερη στάση έναντι της γενικής διευθύντριας του υπουργείου Υγείας. Ο κ. Χριστόφιας με μια πολύ λιτή τοποθέτηση, ανέφερε ότι συμφωνεί με την απόφαση του Οργανισμού.