Έντονα και δημόσια τοποθετούνται οι οργανωμένοι ασθενείς για την πρόθεση του Οργανισμού  Ασφάλισης Υγείας να προχωρήσει σε σύναψη συμβολαίου με την γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας Χρίστινα Γιαννάκη και την επικεφαλής του Τμήματος Επιδοτούμενων Ασθενών του Υπουργείου, προκειμένου να λειτουργήσει το πρόγραμμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό.

«Για ενάμισι χρόνο τι έκαναν στον ΟΑΥ; Γνωρίζουμε ότι κάποιες διαδικασίες, όπως οι Κανονισμοί, έχουν γίνει. Τώρα υποστηρίζουν πως δεν έκαναν τίποτα. Αυτό μας ξενίζει. Αν μη κακό γίνει κάτι δηλαδή, διότι και η Χριστίνα Γιαννάκη άνθρωπος όπως όλοι μας είναι, αυτό το Κράτος θα μείνει ξεκρέμαστο; Ολόκληρη χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα και μόνο ένα άτομο μπορεί;» διερωτήθηκε μιλώντας στο philenews ο  πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

Ο εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ είχε αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο σύναψης συμβολαίου για ένα συν ένα χρόνο με την κ. Γιαννάκη και την κ. Αναστασία Χριστοδουλίδου, είπε ο κ. Παπαδόπουλος με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η έγκριση της σχετικής πρότασης.

«Δεν είναι θέμα προσώπου ή προσώπων. Εκείνο που ενοχλεί είναι το γεγονός ότι ενώ γνωρίζαμε ότι κάποια πράγματα είχαν γίνει, τώρα μας το παρουσιάζουν ότι δεν έγινε, πάνω κάτω, τίποτα και ότι αν δεν πάει η κ. Γιαννάκη στον ΟΑΥ θα κινδυνεύσουν ασθενείς και μάλιστα θέλουν ένα συν ένα χρόνο. Δηλαδή άλλα δύο χρόνια».

Η ΟΣΑΚ, είπε ο κ.Παπαδόπουλος «τονίζει ότι ο ΟΑΥ αυτή τη στιγμή πρέπει να πάρει υπό τη διοίκηση του όλους τους εργαζόμενους στο Τμήμα Επιδοτούμενων Ασθενών του υπουργείου Υγείας. Είναι πέραν των δέκα λειτουργών συν την επικεφαλής του Τμήματος. Μέχρι την αφυπηρέτηση της επικεφαλής του Τμήματος έχουν έξι μήνες στη διάθεση τους. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν αυτή τη δουλειά εδώ και πολλά χρόνια και αν δεν ξέρουν τον τρόπο που γίνεται η δουλειά μάλλον το πρόβλημα μας ως Κράτος είναι ακόμα πιο μεγάλο και πρέπει να αποδοθούν ευθύνες».

Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι αποστολές ασθενών στο εξωτερικό «πρέπει να ενταχθούν στο ΓεΣΥ. Από την πρώτη ημέρα φωνάζουμε ως ΟΣΑΚ. Όλο αυτό που έγινε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και αποκαλύπτεται τώρα δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους. Από την αρχή μας έλεγαν ότι πρέπει να αποσπαστούν λειτουργοί από το υπουργείο Υγείας στον ΟΑΥ. Γιατί δεν αποσπάστηκαν τόσο καιρό; Γιατί φθάσαμε στο σημείο που είμαστε τώρα και κρέμεται από πάνω μας σαν δαμόκλειος σπάθη ο κίνδυνος για τις ζωές των ασθενών; Ζητάμε απαντήσεις».