Από το 2013 οι εμπλεκόμενοι φορείς συζητούν νομοσχέδιο που προβλέπει για την παροχή υπηρεσιών κοινοτικής και κατ’ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας στην Κύπρο. Τον Δεκέμβριο του 2023 το νομοσχέδιο μετά από αρκετά πήγαινε έλα μεταξύ υπουργείου Υγείας και Βουλής κατέληξε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας ωστόσο και πάλι δεν προωθηθήκε για ψήφιση αφού δέκα χρόνια μετά την έναρξη του διαλόγου, οι εμπλεκόμενοι ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να διαβουλευθούν. Χθες Φεβρουάριο του 2025 η κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας άρχισε, για άλλη μια φορά, να συζητά το εν λόγω νομοσχέδιο ωστόσο από πλευράς εμπλεκομένων φορέων ζητήθηκε και πάλι χρόνος για διαβούλευση αφού, όπως υποστήριξαν σημαντικά ζητήματα δεν είχαν συμφωνηθεί.

Προκειμένου να μην επιστρέψει το νομοσχέδιο στο υπουργείο Υγείας και να καθυστερήσει μερικά ακόμα χρόνια η ψήφιση του σε νόμο, η κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας έδωσε σε κοινωνικούς εταίρους και υπουργείο Υγείας χρόνο 15 ημέρων και όρισε ανάλογα και την επόμενη συνεδρίαση της επί του θέματος.

Επί της ουσίας οι διαφωνίες που καταγράφηκαν χθες αφορούσαν τα προσόντα των νοσηλευτών που θα έχουν το δικαίωμα παροχής κοινοτικής και κατ΄οίκο φροντίδας αφού οι φορείς που εκπροσωπούν τους νοσηλευτές και συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση διαφωνούσαν μεταξύ τους.

Υπενθυμίζεται ότι με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου σε νόμο, το υπουργείο Υγείας θα μπορεί να αδειοδοτεί και να ασκεί έλεγχο σε φορείς/εταιρείες που παρέχουν κατ΄οίκο νοσηλευτική φροντίδα σε ασθενείς.

Στην Κύπρο, χωρίς να υπάρχει σε ισχύ σχετική νομοθεσία και χωρίς να είναι δυνατός ο οποιοσδήποτε έλεγχος λειτουργούν ήδη και παρέχουν υπηρεσίες στους ασθενείς μερικές δεκάδες ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες εξασφαλίζουν άδεια λειτουργίας στη βάση άλλων νομοθεσιών, ως επιχειρήσεις.