Μια απ’ τα ίδια στον τομέα της Υγείας με τους γιατρούς του δημοσίου να φωνάζουν και να διαμαρτύρονται, αυτή τη φορά, για το νομοσχέδιο που προβλέπει για την ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών και νοσοκομείων στην Κύπρο. Δέκα και πλέον χρόνια μετά τις πρώτες αντιπαραθέσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα και εννέα χρόνια μετά την κατάθεση του πρώτου σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, το σκηνικό επαναλαμβάνεται με την Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών να ζητά περισσότερο διάλογο και διαβουλεύσεις και τον υπουργό Υγείας να απαντά ότι οι γιατροί «μπορούν να πουν τις θέσεις τους που είναι οι ίδιες εδώ και δέκα χρόνια στη Βουλή».
Συγκεκριμένα, μετά την προχθεσινή σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΥΚΙ, ο πρόεδρος της συντεχνίας, Σωτήρης Κούμας, έκανε χθες αναφορά στα όσα ο υπουργός Υγείας είχε δημόσια αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο να αναφερθεί εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο. «Τα όσα ο Υπουργός ανέφερε και αφορούν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της ΠΑΣΥΚΙ», είπε ο κ. Κούμας σχολιάζοντας τη δήλωση του Μιχάλη Δαμιανού ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών εντός των νοσοκομείων και την ταυτόχρονη λειτουργία «συνδεδεμένων νοσοκομειακών κλινικών».
Αναφέρεται ότι στην περίπτωση των πανεπιστημιακών κλινικών διευθυντής θα είναι ακαδημαϊκός και στην περίπτωση των «συνδεδεμένων», διευθυντής θα είναι νοσοκομειακός γιατρός ο οποίος θα επιλέγεται ως «συνεργάτης» από Ιατρική Σχολή. Πέραν αυτών, στα νοσηλευτήρια θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά οι νοσοκομειακές κλινικές, όπως συμβαίνει και σήμερα.
«Έχουν γίνει τοποθετήσεις από τον υπουργό Υγείας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και εμείς που είμαστε ένα από τα ενδιαφερόμενα μέλη, που θα έπρεπε να είμαστε σε διαρκή διαβούλευση, δεν το γνωρίζουμε», είπε ο Σωτήρης Κούμας, προσθέτοντας ότι «αυτά που έπρεπε να συζητηθούν δεν συζητήθηκαν». Οι θέσεις της ΠΑΣΥΚΙ παραδέχθηκε, είναι γνωστές στο υπουργείο Υγείας, «έχουν δοθεί και γραπτώς». Ο κ. Κούμας υποστήριξε, παράλληλα, ότι «πρώτα θα έπρεπε να καταρτιστούν οι δομές ιεραρχίας των γιατρών του δημοσίου στα νοσοκομεία και μετά να συζητάμε για πανεπιστημιακές κλινικές».
Τις δηλώσεις του προέδρου της ΠΑΣΥΚΙ κλήθηκε από τον «Φ» να σχολιάσει ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, ο οποίος παρέπεμψε τους γιατρούς στη Βουλή. «Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση από το 2014. Οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων είναι γνωστές. Έγιναν και χωριστές συναντήσεις με την κάθε πλευρά και κοινές συναντήσεις. Αν περιμέναμε να συμφωνήσουν όλοι μεταξύ τους δεν θα κάναμε ποτέ νομοσχέδιο. Οι γιατροί θα δουν το νομοσχέδιο και όταν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή να καταθέσουν εκεί τις θέσεις τους, οι οποίες είναι οι ίδιες εδώ και δέκα χρόνια. Η σημερινή (σ.σ. χθες) ημέρα είναι μια από τις σημαντικότερες της μέχρι τώρα παρουσίας μου στο υπουργείο Υγείας καθώς ένα εξαιρετικής σημασίας για τη δημόσια υγεία νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης από το 2013, παίρνει επιτέλους τον δρόμο για τη Βουλή», πρόσθεσε ο Μιχάλης Δαμιανός.
Με το θέμα της ίδρυσης πανεπιστημιακών κλινικών ασχολήθηκαν τρεις υπουργοί Υγείας της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και δύο της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Νομοσχέδια ετοιμάστηκαν αρκετά, με διαφορετικό περιεχόμενο. Κάποια κατέληξαν στη Βουλή αλλά δεν ψηφίστηκαν ποτέ σε νόμο, αφού σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφονταν τοποθετήσεις για μη επαρκή διάλογο.