Ξανά από την αρχή φωνές και διαμαρτυρίες από πλευράς των γιατρών του δημοσίου οι οποίοι, για άλλη μια φορά, εννέα χρόνια μετά την έναρξη του διαλόγου για την ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων και κλινικών, ζητούν «σωστή διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων» και δηλώνουν ότι τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου δεν τους βρίσκουν σύμφωνους.
Σε δηλώσεις του στο «πρωινό δρομολόγιο» του ΡΙΚ ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας έκανε αναφορά σε σχετικές αναφορές του υπουργού Υγείας Μιχάλη Δαμιανού (σ.σ. στον «Φ») λέγοντας ότι «τα όσα ο Υπουργός ανέφερε και αφορούν το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της ΠΑΣΥΚΙ».
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας είχε αναφέρει ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών εντός των νοσοκομείων και την ταυτόχρονη λειτουργία «συνδεδεμένων νοσοκομειακών κλινικών». Στην περίπτωση των πανεπιστημιακών κλινικών διευθυντής θα είναι ακαδημαϊκός και στην περίπτωση των «συνδεδεμένων» διευθυντής θα είναι νοσοκομειακός γιατρός ο οποίος θα επιλέγεται ως «συνεργάτης» από Ιατρική Σχολή. Πέραν αυτών, στα νοσηλευτήρια θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά οι νοσοκομειακές κλινικές, όπως συμβαίνει και σήμερα.
«Έχουν γίνει τοποθετήσεις από τον υπουργό Υγείας για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και εμείς που είμαστε ένα από τα ενδιαφερόμενα μέλη, που θα έπρεπε να είμαστε σε διαρκή διαβούλευση, δεν το γνωρίζουμε», είπε ο Σωτήρης Κούμας προσθέτοντας ότι «αυτά που έπρεπε να συζητηθούν δεν συζητήθηκαν».
Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά «Εδώ και εννέα χρόνια συζητάμε και τα νομοσχέδια πάνε στη Βουλή και επιστρέφουν στο Υπουργείο επειδή δεν γίνεται διαβούλευση».
Οι θέσεις της ΠΑΣΥΚΙ παραδέχθηκε, είναι γνωστές στο υπουργείο Υγείας, «έχουν δοθεί γραπτώς. Αλλά αυτά που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις μας».
Ο κ. Κούμας τόνισε αρκετές φορές ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των γιατρών του δημοσίου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «πρώτα θα έπρεπε να καταρτιστούν οι δομές ιεραρχίας των γιατρών του δημοσίου στα νοσοκομεία και μετά να συζητάμε για πανεπιστημιακές κλινικές». Δήλωσε ταυτόχρονα την ετοιμότητα των γιατρών να καταγγείλουν επίσημα τη μη διαμόρφωση των δομών ιεραρχίας εντός των νοσοκομείων.
Αναφέρεται ότι τα τελευταία εννέα χρόνια έχουν ετοιμαστεί αρκετά νομοσχέδια από τέσσερις διαφορετικούς υπουργούς Υγείας, δύο Κυβερνήσεων τα οποία δεν έχουν ικανοποιήσει τις συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου. Οι δε συζητήσεις και η πρώτη συμφωνία μεταξύ υπουργείου Υγείας και Πανεπιστημίου Κύπρου έγιναν πριν από 10 χρόνια, το 2015.