Τέρμα στις αχρείαστες εισαγωγές ασθενών σε νοσηλευτήρια αλλά και στις αχρείαστες χειρουργικές επεμβάσεις, επιχειρεί να θέσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ο οποίος προχωρεί στη σύσταση της ομάδας «επόπτη εισαγωγών» που θα αποτελείται από γιατρούς και όχι μόνο και θα πραγματοποιεί αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε όλα τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ.

Αύριο, μάλιστα ο ΟΑΥ θα ενημερώσει σχετικά τους διευθυντές όλων των νοσηλευτηρίων του Συστήματος αφού πρόθεση του είναι να αρχίσει το συντομότερο δυνατό η όλη διαδικασία που στόχο θα έχει να διερευνάται κατά πόσο οι ασθενείς που εισάγονται είτε για νοσηλεία, είτε για χειρουργική επέμβαση, κατευθείαν από τους γιατρούς ή μέσω των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών χρειάζονται πραγματικά τις υπηρεσίες αυτές.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «Φ» ο διευθυντής του ΟΑΥ Κωνσταντίνος Παναγίδης «η απόφαση αυτή του ΟΑΥ έχει ως στόχο, όχι να απαγορεύσει την εισαγωγή του οποιουδήποτε ασθενή για νοσηλεία ή για χειρουργική επέμβαση αλλά για να ασκήσει τον απαραίτητο έλεγχο που χρειάζεται ώστε να διασφαλίζεται πως εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας δεν γίνονται αχρείαστες εισαγωγές ασθενών ή αχρείαστες χειρουργικές ή άλλες επεμβάσεις».

«Είναι γεγονός και είναι και γνωστό ότι συχνά τα νοσηλευτήρια αναφέρουν ότι δεν διαθέτουν ελεύθερες κλίνες. Εντός ΓεΣΥ έχουμε περίπου 70 νοσηλευτήρια. Όταν σχεδόν όλα ή τουλάχιστον τα μεγαλύτερα αναφέρουν τόσο συχνά υπερπληρότητα, τότε σίγουρα είναι κάτι το οποίο πρέπει να το ερευνήσουμε. Ταυτόχρονα παρατηρούμε ότι ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών είναι συνεχώς αυξημένος, το ίδιο και ο αριθμός των χειρουργικών και άλλων επεμβάσεων κατ’ αναλογία πληθυσμού (δικαιούχων). Ο ΟΑΥ επιβάλλεται να διερευνήσει του λόγους για τους οποίους έχουμε αυτά τα φαινόμενα και για να το πετύχουμε πρέπει να προσθέσουμε, σε όλους τους άλλους ελέγχους που διενεργούμε, και τον έλεγχο των εισαγωγών».

Ο έλεγχος αυτός, πρόσθεσε, «θα αφορά τόσο τους ασθενείς που εισάγονται κατευθείαν από τους γιατρούς τους στα νοσηλευτήρια, όσο και τους ασθενείς που εισάγονται κατόπιν επίσκεψης τους στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι και οι αποζημιώσεις αυξάνονται ανάλογα με τη διαδικασία εισαγωγής των ασθενών σε ένα νοσοκομείο. Άρα και αυτό χρήζει παρακολούθησης. Στην ομάδα των επιθεωρητών βεβαίως θα υπάρχουν και γιατροί οι οποίοι έχουν και τη γνώση και την εμπειρία να εντοπίσουν εισαγωγές ασθενών ή χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις που θα ήταν δυνατό να αποφευχθούν χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του ασθενούς».

Κατά καιρούς, υπενθύμισε ο κ. Παναγίδης, «έρχονται και στον ΟΑΥ αλλά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και καταγγελίες από ασθενείς που εκ των υστέρων διαπίστωσαν ότι υποβλήθηκαν σε μια επέμβαση χωρίς στην πραγματικότητα να την χρειάζονται. Είναι και αυτός ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει ανάγκη για έλεγχο των εισαγωγών. Για να γίνει σωστός έλεγχος πρέπει να έχουμε, ως ΟΑΥ, την στήριξη γιατρών οι οποίοι γνωρίζουν τι πρέπει να ελέγξουν, τι πρέπει να λάβουν υπόψη τους κ.λπ.. Από την άλλη πρέπει να στείλουμε σε όλους τους γιατρούς και σε όλα τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ το μήνυμα ότι οι αχρείαστες εισαγωγές πλήττουν τις ίδιες τις υπηρεσίες που και οι ίδιοι παρέχουν».

«Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι με βάση τα επίσημα δεδομένα του ΓεΣΥ, τα τελευταία τουλάχιστον δύο έτη πραγματοποιήθηκαν εντός Συστήματος περίπου 90.000 επεμβάσεις κατ’ έτος. Αν αυτός ο αριθμός συγκριθεί με το σχεδόν ένα εκατομμύριο δικαιούχους, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι η αναλογία που προκύπτει πρέπει να μας προβληματίσει και να μας θέσει σε εγρήγορση».

Ενδεχομένως, είπε συνεχίζοντας ο διευθυντής του ΟΑΥ, «από τον έλεγχο μας να μην προκύψει κάτι μεμπτό. Ίσως όντως να υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα, ίσως να υπάρχουν ακόμα συσσωρευμένες ανάγκες του παρελθόντος. Οι ενδείξεις ωστόσο υπάρχουν, κάποια δεδομένα, όπως τα έχουμε αναφέρει είναι εκεί και εμείς οφείλουμε να τα διερευνήσουμε. Με τους ελέγχους δεν έχουμε καμία πρόθεση να περιορίσουμε τον τρόπο δράσης των γιατρών μας. Από την άλλη όμως στοχεύουμε στην προστασία του ΓεΣΥ, στην καλύτερη διαχείριση των κλινών νοσηλείας που λειτουργούν μέσα στο Σύστημα αλλά και στην βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Άρα, «εκείνο που λέμε είναι ότι με τον «επόπτη εισαγωγών» διευρύνουμε το φάσμα ελέγχου του ΓεΣΥ. Θεωρούμε ότι θα μας βοηθήσει να σχηματίσουμε καλύτερη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει και ταυτόχρονα θα μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ενδονοσκομειακή περίθαλψη εντός ΓεΣΥ και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους δικαιούχους μας. Εάν για παράδειγμα η υπερπληρότητα των νοσοκομείων και η έλλειψη κλινών, για την οποία συχνά γίνεται λόγος, μπορεί να τύχει καλύτερης διαχείρισης, ως ΟΑΥ οφείλουμε να το πράξουμε».

Πέραν των 100 υποθέσεων βρίσκονται υπό διερεύνηση

Η διαδικασία ελέγχου όλων των παρόχων υπηρεσιών Υγείας του ΓεΣΥ είναι διαρκής «και σίγουρα αφορά όλο το φάσμα των υπηρεσιών. Σε ό,τι αφορά τα νοσηλευτήρια έχουμε ήδη προχωρήσει στην επιβολή διοικητικών προστίμων ή στην αναστολή σύμβασης, ήδη διενεργούμε ελέγχους μέσω του συστήματος πληροφορικής αλλά και με επισκέψεις επιθεωρητών μας στα ίδια τα νοσηλευτήρια και στα αρχεία τους (φακέλους ασθενών). Η διενέργεια ελέγχων από την ομάδα επόπτη εισαγωγών, έρχεται να προστεθεί σε αυτούς τους ελέγχους».

Ο ΟΑΥ, είπε καταλήγοντας ο κ. Παναγίδης, «έχει επιβάλει σε εκατοντάδες περιπτώσεις πρόστιμα σε παρόχους υπηρεσιών υγείας από την ημέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από τον Ιούνιο του 2024, οπόταν και αρχίσαμε να δημοσιοποιούμε την επιβολή προστίμων ή τις αναστολές συμβάσεων στις οποίες προχωρεί ο ΟΑΥ κάθε μήνα, έχουμε δημοσιοποιήσει μέχρι και τον Ιανουάριο του 2025 συνολικά 98 περιπτώσεις. Αυτές οι περιπτώσεις αφορούσαν γιατρούς, νοσηλευτήρια, φαρμακοποιούς και άλλους παρόχους. Κάποιες είναι πολύ σοβαρές υποθέσεις, κάποιες άλλες αφορούν μη εφαρμογή των κανόνων που εφαρμόζονται στο Σύστημα και σίγουρα έχουμε και τις περιπτώσεις που ακολουθούν τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις βρίσκονται τώρα στα Δικαστήρια κατόπιν σχετικών καταγγελιών του ΟΑΥ στην Αστυνομία. Η αρμόδια διεύθυνση του ΟΑΥ βρίσκεται δηλαδή συνεχώς σε εγρήγορση και θεωρώ ότι τα αποτελέσματα μας άρχισαν ήδη να φαίνονται και στην πράξη».