Μια από τις υποθέσεις φερόμενης κατάχρησης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Μάλιστα, είναι ορισμένη σήμερα για ακρόαση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.

Κατηγορούμενα είναι τέσσερα πρόσωπα, τρία φυσικά κι ένα νομικό. Σε κεντρική θέση στο κάδρο της υπόθεσης βρίσκεται 64χρονος νευροχειρουργός, ενώ τα όσα του προσάπτονται είναι σοβαρά.

Τοποθετούνται χρονικά μετά το 2021 κι έχουν να κάνουν με ενέργειες του 64χρονου ιατρού όταν η σύμβασή του με το ΓεΣΥ είχε ανασταλεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, καθώς είχαν προκύψει θέματα με καταχωρήσεις ιατρικών πράξεων στο σύστημα. Παρά την αναστολή της σύμβασης, ο νευροχειρουργός φερόταν να συνέχιζε να ασκεί τα καθήκοντά του με άλλα μέσα.

Μαρτυρίες που είχαν τεθεί ενώπιον της Αστυνομίας κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, επί των οποίων στηρίχθηκε το κατηγορητήριο, αναφέρουν ότι ο γιατρός συνέχιζε να εξετάζει ασθενείς, ακόμη και να τους υποβάλλει σε εγχειρήσεις, χρησιμοποιώντας την σύμβαση του 40χρονου γιού του, επίσης ιατρού, της ίδιας ειδικότητας.

Την ίδια στιγμή, ο γιός του διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης. Ωστόσο, ταξίδευε συχνά στην Κύπρο και διατηρούσε σύμβαση με το Γενικό Σύστημα Υγείας. Σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες, ο 64χρονος ιατρός ενημέρωνε τους ασθενείς του ότι δήλωνε πως οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, επρόκειτο να δηλωθούν στον 40χρονο.

Το μαρτυρικό υλικό που συλλέχθηκε από τους ανακριτές της Αστυνομίας φέρει τον 64χρονο να διενεργούσε ακόμη κι εγχειρήσεις σε ιδιωτική κλινική παραλιακής πόλης, δηλώνοντας πάντα, αντί τον εαυτό του ως θεράποντα γιατρό, τον 40χρονο γιο του. Κι όλα αυτά ενώ η σύμβαση του 64χρονου νευροχειρουργού με το ΓεΣΥ είχε ανασταλεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Ο 64χρονος αντιμετωπίζει και κατηγορία παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις. Σύμφωνα με τα όσα του προσάπτονται επιχείρησε ισάριθμες φορές να παρέμβει με τρόπο ώστε να επηρεαστούν άτομα που κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση στην Αστυνομία.

Όλες αυτές οι πράξεις για τις οποίες έγινε αστυνομική διερεύνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν ένα τζίρο περί τις €40.000.

Για την υπόθεση κατηγορούνται, όπως σημειώσαμε, τέσσερα πρόσωπα. Πρόκειται για τον 64χρονο, τον 40χρονο γιο του, τον διευθυντή της κλινικής όπου διενεργούνταν εγχειρήσεις, καθώς και την κλινική ως νομική οντότητα.

Οι κατηγορίες επί του κατηγορητηρίου, αφορούν σε αδικήματα συνωμοσίας προς καταδολίευση της Δημοκρατίας, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, απάτης, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία.

Τον 64χρονο γιατρό εκπροσωπεί ο Αλέξανδρος Κληρίδης, τον γιο του ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης, ενώ την νομική υπεράσπισης της κλινικής και του διευθυντή της ανέλαβε ο Γιώργος Παπαϊωάννου. Για την κατηγορούσα Αρχή την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος της Δημοκρατίας Α΄, Χάρις Καραολίδου.

Θυμίζουμε ότι όπως αποκαλύψαμε την περασμένη εβδομάδα, η Αστυνομία Κύπρου διερευνά από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου και άλλη σοβαρή καταγγελία σε βάρος γνωστού γιατρού συμβεβλημένου με το ΓεΣΥ. Η καταγγελία έγινε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) για ιατρό συγκεκριμένης ειδικότητας και αφορά ψευδείς καταχωρήσεις στο σύστημα. Καταχωρήσεις απαιτήσεων, δηλαδή, για υπηρεσίες, οι οποίες ουδέποτε φαίνεται να προσφέρθηκαν σε δικαιούχους.

Τους προηγούμενους μήνες επιβλήθηκαν ποινές από τον ΟΑΥ για παραβιάσεις από ιατρούς ή και ιατρικές μονάδες που έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους €49.100 σε 51 παρόχους υπηρεσιών υγείας. Αυτά αφορούσαν σε γιατρούς, προσωπικούς και ειδικούς, καθώς και φαρμακοποιούς.