Τέλος στην ανανέωση αδειών ασκήσεως επαγγέλματος με απλή συνδρομή για τους γιατρούς στην Κύπρο. Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και παίρνει τον δρόμο του για τη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, την διαρκή εκπαίδευση των γιατρών αφού βάσει των σχετικών προνοιών του, για την ανανέωση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος οι γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν συγκεκριμένο αριθμό εκπαιδευτικών μονάδων (μορίων) κάθε χρόνο. Οι απαιτήσεις και προϋποθέσεις που θα τεθούν και θα ισχύουν για όλους τους γιατρούς, θα περιλαμβάνονται σε κανονισμούς τους οποίους θα ετοιμάσει και θα εφαρμόσει το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος μετά την ψήφιση της νομοθεσίας.

Πέραν των προνοιών που αφορούν την έκδοση αδειών ασκήσεως επαγγέλματος για τους γιατρούς, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόνοιες που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, αύξηση των ποινών που θα επιβάλλονται στις περιπτώσεις γιατρών που κρίνεται ότι υπέπεσαν σε πειθαρχικά αδικήματα κ.α. Σημαντική η πρόνοια που προβλέπει την δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου, με σεβασμό προς τα προσωπικά δεδομένα των γιατρών αλλά με πλήρη διαφάνεια στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η ποινή που θα επιβάλλεται θα είναι η αναστολή της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. 

«Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε διότι, κατά διαστήματα λέγονται και γράφονται διάφορα», ανέφερε στον «Φ» ο νομικός σύμβουλος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Κορφιώτης, «είναι ότι η τροποποίηση του περί ιατρών νόμου γίνεται μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του ΠΙΣ». Μάλιστα, όπως είπε, «ο Σύλλογος είχε πιέσει αρκετά για να φθάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Έγιναν συζητήσεις και συναντήσεις και με τη Νομική Υπηρεσία και με τον υπουργό Υγείας είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και έτσι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο τώρα για να κατατεθεί στη Βουλή».

Επίσης, «και πάλι επειδή κατά καιρούς γράφονται και λέγονται διάφορα, καλό θα ήταν να επισημάνουμε και το γεγονός ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΠΙΣ, όπως και άλλα πειθαρχικά σώματα άλλων επαγγελματικών ομάδων διέπονται από νομοθεσίες οι οποίες εφαρμόζονται πολύ αυστηρά σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ατόμων που κατηγορούνται. Το τελευταίο διάστημα, γίνεται γνωστό ότι ένας γιατρός συνελήφθη για ποινικό αδίκημα και κάποιοι διαμαρτύρονται επειδή εξακολουθεί να ασκεί την ιατρική. Το ότι συνελήφθη δεν σημαίνει ότι είναι ένοχος. Είχαμε και το παράδειγμα γιατρού, την εποχή της πανδημίας, που έγινε ολόκληρη ιστορία και στο τέλος αθωώθηκε από το Δικαστήριο. Άρα για κάποια πράγματα πρέπει να είμαστε όλοι μας γενικά προσεκτικοί».

Η τροποποίηση που προωθείται αυτή τη στιγμή, «απλοποιεί τη διαδικασία για τις περιπτώσεις τις οποίες χαρακτηρίζουμε «απλές». Για παράδειγμα ένας γιατρός προχώρησε σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο το περιεχόμενο της οποίας κρίνεται ότι ενδεχομένως να συνιστά πειθαρχικό αδίκημα. Με την τροποποίηση το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εξέταση των θέσεων του γιατρού χωρίς να χρειάζεται πλήρης ακροαματική διαδικασία με μάρτυρες κ.λπ.. Θα ενημερώνεται ο γιατρός, θα υποβάλλει ο γιατρός γραπτώς τις δικές του θέσεις και το Πειθαρχικό θα αποφασίζει».

Περαιτέρω, «το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόνοιες που αφορούν την δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Πάντοτε με την προστασία των προσωπικών δεδομένων του γιατρού. Στις περιπτώσεις όμως που η απόφαση θα αφορά αναστολή της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, το όνομα του γιατρού θα γνωστοποιείται».

Ιδιαίτερα σημαντικές, όπως είπε ο κ. Κορφιώτης, είναι και οι πρόνοιες που «επιτρέπουν στον ΠΙΣ να εξετάζει και υποθέσεις που αφορούν μη Κύπριους γιατρούς. Πλέον στην Κύπρο έχουμε γιατρούς, κυρίως από Ελλάδα, αλλά και άλλους Ευρωπαίους πολίτες που έρχονται και ασκούν εδώ την ιατρική. Με βάση την τροποποίηση, οι γιατροί αυτοί θα πρέπει να ενεργούν και να συμπεριφέρονται στη βάση των κανονισμών που ισχύουν για τους Κύπριους γιατρούς. Είχαμε κάποιες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν και το Πειθαρχικό του ΠΙΣ δεν ήταν σε θέση να εξετάσει την οποιαδήποτε υπόθεση, διότι μεταξύ άλλων δεν μπορούσε να έχει στη διάθεση του όλα τα απαραίτητα στοιχεία».

Μια άλλη, «πάρα πολύ σημαντική τροποποίηση αφορά τον τρόπο με τον οποίο ανανεώνονται οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος των γιατρών. Δηλαδή, εισάγονται πρόνοιες βάσει των οποίων οι γιατροί θα εξασφαλίζουν την άδεια τους. Θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζουν συγκεκριμένο αριθμό μονάδων που προκύπτουν από εκπαίδευση. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ένας γιατρός που ολοκλήρωσε την ειδικότητα του πριν από μερικές δεκαετίες σίγουρα πρέπει να εκπαιδεύεται για τις σύγχρονες μεθόδους κ.λπ.. Δεν είναι τα ίδια τα δεδομένα σήμερα όπως ήταν πριν δέκα χρόνια και δεν θα είναι τα ίδια τα επόμενα δέκα χρόνια. Η διαδικασία αυτή θα καθοριστεί με κανονισμούς που θα ετοιμάσει το ΣΙΣ».

Τέλος, με το νομοσχέδιο αυξάνονται και οι χρηματικές ποινές από τις €5.000 που είναι σήμερα, στις €50.000.

Ο ΠΙΣ δεν μπορεί να ενεργεί ως Αστυνομία

«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι ο ΠΙΣ δεν είναι Αστυνομία. Δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες κατά τον τρόπο που η Αστυνομία ενεργεί. Δηλαδή, εάν κάποιος συλληφθεί για ένα ποινικό αδίκημα η Αστυνομία μπορεί να ζητήσει άρση του τηλεφωνικού του απορρήτου, να εξετάσει τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή κ.λπ.. Ο ΠΙΣ δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Επίσης, ως επαγγελματικό πειθαρχικό σώμα, το Συμβούλιο όταν ένας γιατρός καταδικαστεί από Δικαστήριο, λαμβάνει υπόψη του τα όσα περιλαμβάνονται στην δικαστική απόφαση. Και σίγουρα ένα ποινικό αδίκημα ενδεχομένως να μην έχει καμία σχέση με την ιατρική, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει και για την συμπεριφορά, την ηθική και τη δεοντολογία».

«Καταλήγοντας, πρέπει να επισημάνουμε ακόμα κάτι διότι συχνά παρατηρούμε ότι στοχοποιείται το σύνολο των γιατρών της Κύπρου αδίκως. Σε μια ομάδα των 5.000 ανθρώπων σίγουρα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι και σε ποινικά και σε πειθαρχικά αδικήματα θα υποπέσουν. Αυτό συμβαίνει σε ολόκληρη την κοινωνία, σε κάθε επαγγελματική ομάδα. Δεν μπορούμε στην κάθε περίπτωση να στοχοποιούμε ολόκληρο τον ιατρικό κόσμο της Κύπρου και να τα ισοπεδώνουμε όλα και δεν μπορούμε να επιρρίπτουμε ευθύνες πάντοτε και για όλα στον ΠΙΣ. Επαναλαμβάνω, ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας κατά τον τρόπο που έχουμε αναλύσει έγινε μετά από πρωτοβουλία αλλά και πιέσεις από πλευράς του ίδιου του ΠΙΣ».