Διά νόμου η εποπτεία του Γενικού Συστήματος Υγείας περνά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας, το οποίο, με την κατάργηση του θεσμού του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, αναλαμβάνει ως η αρμόδια Αρχή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του Συστήματος αλλά και για τη διερεύνηση παραπόνων που θα υποβάλλονται εναντίον του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ή εναντίον παρόχων υπηρεσιών Υγείας από άλλους πάροχους.

Η κατ’ άρθρον συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, που αποτελεί στην πραγματικότητα τροποποίηση του νόμου που διέπει τη λειτουργία του ΓεΣΥ, άρχισε την περασμένη εβδομάδα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας και αναμένεται ότι θα συνεχιστεί στις αρχές Μαρτίου.

Η εν λόγω τροποποίηση κρίνεται, μάλιστα, απαραίτητη αφού μόνο με την ψήφιση της από τη Βουλή θα μπορέσει να προωθηθεί για ψήφιση και λειτουργία ο θεσμός του Συνηγόρου του Ασθενούς. Αυτό επειδή, οι μέχρι τώρα αρμοδιότητες του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, με την κατάργηση του θεσμού πρέπει να μεταφερθούν, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ασθενών και τις υπηρεσίες που λαμβάνουν, εντός και εκτός ΓεΣΥ, στον Συνήγορο του Ασθενούς και σε ό,τι αφορά τον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας από τον ΟΑΥ ή τους παρόχους υπηρεσιών στο υπουργείο Υγείας.

Παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τη μελέτη του νομοσχεδίου, οι βασικές αρχές του τρόπου με τον οποίο το υπουργείο Υγείας θα ενεργεί δεν φαίνεται ότι θα διαφοροποιηθούν σημαντικά, σε σχέση με τα όσα το κείμενο που ετοίμασε το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει. Σύμφωνα, λοιπόν, με το νομοσχέδιο, το υπουργείο Υγείας, στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργήσει ξεχωριστό τμήμα προς τον σκοπό αυτό, θα εξετάζει «οποιοδήποτε παράπονο υποβάλλεται από οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο που είναι παροχέας υπηρεσιών φροντίδας υγείας».

Τα παράπονα που θα είναι δυνατό να υποβληθούν θα σχετίζονται με:

-Οποιαδήποτε απόφαση πράξη ή παράλειψη του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας αναφορικά με τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας που καλύπτονται από τον Οργανισμό.

-Οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη των παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας στο πλαίσιο εφαρμογής της σύμβασης που υπογράφουν με τον Οργανισμό.

-Οποιαδήποτε απόφαση πράξη ή παράλειψη του Οργανισμού σε σχέση με τους παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

«Νοείται ότι το παράπονο δύναται να υποβληθεί είτε προσωπικά από το ενδιαφερόμενο πρόσωπο είτε μέσω δεόντως εξουσιοδοτημένου από το ενδιαφερόμενο πρόσωπο εκπροσώπου του», υπό την προϋπόθεση ότι αυτό αφορά συμβάν/ ενέργεια του ΟΑΥ ή παρόχου υπηρεσιών που επεσυνέβη σε χρόνο που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες (από την ημερομηνία υποβολής του παραπόνου). Αν σε οποιοδήποτε χρόνο, κατά τη διάρκεια της έρευνας ή ύστερα από αυτή, η αρμόδια Αρχή κρίνει ότι δυνατό να έχει διαπραχθεί ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα από οποιοδήποτε αξιωματούχο, λειτουργό ή υπάλληλο ή άλλο πρόσωπο, η αρμόδια Αρχή οφείλει να αναφέρει το ζήτημα αυτό στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ή σε άλλη Αρχή ανάλογα με την περίπτωση για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων».

Παράλληλα με τα παράπονα που θα τίθενται ενώπιον του, το υπουργείο Υγείας θα έχει τη δυνατότητα να εξετάζει και αυτεπάγγελτα «οποιοδήποτε θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος αφορά στην αποτελεσματική εφαρμογή και λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας», ενώ εξέταση ή διερεύνηση συγκεκριμένων θεμάτων θα είναι δυνατόν να προωθηθεί από την αρμόδια Αρχή και κατόπιν εντολής του Υπουργικού Συμβουλίου. Το υπουργείο Υγείας, δεν θα μπορεί να εξετάσει παράπονα για ζητήματα τα οποία εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης ή οποιασδήποτε άλλης διοικητικής ή ανεξάρτητης Αρχής καθώς και παράπονα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Συνηγόρου του Ασθενούς.
Διευκρινίζεται ότι στον Συνήγορο του Ασθενούς θα μπορούν να απευθύνονται και να υποβάλλουν παράπονα για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν από παρόχους υπηρεσιών υγείας είτε αυτοί είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ είτε όχι, οι ασθενείς. Οι έρευνες που θα διεξάγονται από το υπουργείο Υγείας, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, «δεν θα είναι δημόσιες».

Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής τους, ωστόσο, εντεταλμένοι λειτουργοί του υπουργείου Υγείας θα έχουν το δικαίωμα «να εισέρχονται ελεύθερα και χωρίς προειδοποίηση και να επιθεωρούν τις εγκαταστάσεις του ΟΑΥ και των παροχέων υπηρεσιών φροντίδας υγείας». Θα έχουν, επίσης, το δικαίωμα να αποκτούν πρόσβαση «στα σχετικά με την έρευνα έγγραφα και άλλα στοιχεία και να λαμβάνουν αντίγραφα των αποσπασμάτων αυτών» και να «ζητούν κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία για τους σκοπούς της έρευνας».

Οι εκθέσεις που θα ετοιμάζονται από το υπουργείο Υγείας θα κοινοποιούνται στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, στο άτομο που υπέβαλε το παράπονο αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή σώμα, κατά την κρίση της αρμόδιας Αρχής, επηρεάζεται από το αποτέλεσμα της έρευνας.