Αταξία, σε κάποιες περιπτώσεις παρανομία, αλλά και σπατάλη εντοπίζεται στον τρόπο χορήγησης φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΓεΣΥ στους δικαιούχους του Συστήματος.
Φαρμακοποιοί ζητούν αποζημιώσεις από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας πριν χορηγήσουν φάρμακα και αναλώσιμα στους ασθενείς ή υποβάλλουν αιτήματα για αποζημίωση για φάρμακα ή αναλώσιμα τα οποία τη συγκεκριμένη στιγμή παρουσιάζουν ελλείψεις. Εντοπίζονται μάλιστα και περιπτώσεις κατά τις οποίες, φαρμακοποιοί, λόγω ελλιπούς ελέγχου των στοιχείων που τους προσκομίζονται από εκπροσώπους γηροκομείων ή άλλων ιδρυμάτων, χορηγούν φάρμακα επ’ ονόματι δικαιούχων που έχουν πεθάνει.
Ο έλεγχος του ΟΑΥ σε φαρμακεία του Συστήματος, αποκαλύπτει την κατάσταση που επικρατεί. «Κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενεργήθηκαν στα φαρμακεία του ΓεΣΥ έχουν εντοπιστεί διάφορα φαινόμενα τα οποία πρέπει να διαχειριστούμε, αφού πολλές φορές γίνονται σπατάλες φαρμάκων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην ορθή εξυπηρέτηση των ασθενών», ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του ΟΑΥ, Κωνσταντίνος Παναγίδης.
Σε κάποιες περιπτώσεις, είπε ο κ. Παναγίδης, «παρατηρούμε ότι πρόθεση των φαρμακοποιών ή των γιατρών είναι να εξυπηρετήσουν τους δικαιούχους. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για να γίνονται σπατάλες φαρμάκων εντός του Συστήματος. Επίσης, παρατηρούμε ότι δεν γίνεται σωστός έλεγχος δεδομένων με αποτέλεσμα είτε να δίνονται μεγαλύτερες ποσότητες, είτε να εκτελούνται λάθος συνταγές ή ακόμα και να εκτελούνται συνταγές για δικαιούχους οι οποίοι δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή ή δεν φιλοξενούνται πλέον σε οίκους ευγηρίας, εκπρόσωποι των οποίων παρουσιάζονται στα φαρμακεία για να εκτελέσουν τις συνταγές τους».
Συνοπτικά, ο ΟΑΥ έχει εντοπίσει περιπτώσεις κατά τις οποίες:
>> Φαρμακεία υποβάλλουν απαίτηση αποζημίωσης για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που περιλαμβάνει η συνταγή, χωρίς όμως να τα έχουν προμηθεύσει στον δικαιούχο.
Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση/ ενημέρωση του ο ΟΑΥ προς τους φαρμακοποιούς: «Παρατηρήθηκαν περιπτώσεις όπου εκτελέστηκαν συνταγές για προϊόντα ή/και για ποσότητες προϊόντων που τελικά δεν χορηγήθηκαν στους δικαιούχους είτε λόγω έλλειψης τη συγκεκριμένη στιγμή (με πρόθεση όπως αυτά δοθούν αργότερα στους δικαιούχους) είτε για άλλο σκοπό».
Σύμφωνα με τον Κανονισμό 10 της ΚΔΠ 159/2019, επισημαίνει ο ΟΑΥ «ο φαρμακοποιός με την ολική ή μερική εκτέλεση συνταγής ή επαναλαμβανόμενης συνταγής υποβάλλει απαίτηση για καταβολή αμοιβής στο σύστημα πληροφορικής μόνο για τα σκευάσματα/ προϊόντα τα οποία χορήγησε στο δικαιούχο. Συνεπώς, η καταχώρηση απαίτησης για φαρμακευτικά προϊόντα συνταγής πριν ή/και χωρίς αυτά ποτέ να χορηγηθούν, συνιστά παραβίαση της υπό αναφορά πρόνοιας».
Ως εκ τούτου, «διευκρινίζεται ότι το πιο πάνω απαγορεύεται και υπενθυμίζεται ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα μερικής εκτέλεσης της συνταγής με την ποσότητα και το φαρμακευτικό προϊόν που πραγματικά χορηγείται».
>> Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις, φαρμακεία που συνεργάζονται με γηροκομεία ή/και άλλα ιδρύματα να υιοθετούν λανθασμένες πρακτικές εκτέλεσης συνταγών με αποτέλεσμα τη σπατάλη.
Από τα όσα εντόπισε, ο ΟΑΥ επισημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να ακολουθούν τη νομοθεσία και τους σχετικούς κανονισμούς και σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρέπει δηλαδή να: Επιβεβαιώνουν τις ημερομηνίες που αναφέρονται στο σύστημα πληροφορικής, τα στοιχεία ταυτοποίησης των δικαιούχων καθώς και τα στοιχεία των εξουσιοδοτημένων προσώπων που παρέλαβαν φαρμακευτικά ή/και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, να επιβεβαιώνουν εάν οι δικαιούχοι έχουν μετακινηθεί εκτός των συγκεκριμένων δομών ή απεβίωσαν, να παρακολουθούν τα αποθέματα που δυνατόν να διαθέτουν ήδη οι δικαιούχοι καθώς και οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να έχει προκύψει στη φαρμακευτική τους αγωγή αμέσως πριν από την εκτέλεση των επαναλαμβανόμενων συνταγών τους».
>> Εκτέλεση συνταγών και κατ’ επέκταση χορήγηση φαρμάκων σε λάθος δικαιούχους.
«Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις εκτέλεσης συνταγών σε λάθος δικαιούχους λόγω μη τήρησης της ορθής διαδικασίας ταυτοποίησής τους. Υπενθυμίζεται ότι το φαρμακείο κατά την εκτέλεση της συνταγής στο σύστημα, πρέπει να ακολουθεί τα βήματα ταυτοποίησης του δικαιούχου με ιδιαίτερη προσοχή καθώς υπάρχει κίνδυνος ο αριθμός συνταγής στο έντυπο που προσκομίζει ο δικαιούχος ή/ο εκπρόσωπος αυτού να αφορά άλλο δικαιούχο και να χορηγηθεί λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή ή/και να καταχωρηθούν στο ιστορικό άλλου δικαιούχου λανθασμένα στοιχεία ή/και τα στοιχεία αυτά να χρησιμοποιηθούν παράνομα».
>> Υποβάλλονται απαιτήσεις για αποζημιώσεις πριν χορηγηθούν αναλώσιμα στους δικαιούχους.
Σύμφωνα με τον ΟΑΥ «έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις στις οποίες φαρμακοποιοί υποβάλλουν απαίτηση στο σύστημα πληροφορικής για χορήγηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων προτού αυτά χορηγηθούν στους δικαιούχους, συνήθως κατά την παραγγελία τους από τους αντιπροσώπους ή/και κατά την παραλαβή των προϊόντων από το φαρμακείο».
Επαναλαμβάνοντας τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας αλλά και των Κανονισμών που εφαρμόζονται ο ΟΑΥ επισημαίνει ότι «η υποβολή απαίτησης για δικαιούχο για προϊόντα τα οποία δεν χορηγήθηκαν στον ασθενή συνιστά παραβίαση του νόμου. Ως εκ τούτου διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται η υποβολή απαίτησης εκτέλεσης συνταγής για χορήγηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων ή/και υγειονομικών ειδών πριν την χορήγηση των συνταγογραφούμενων προϊόντων στους δικαιούχους και χωρίς την παρουσία αυτών ή εκπροσώπων τους στο φαρμακείο κατά τη χορήγησης».