> Μην εμπιστεύεστε τα αρνητικά τεστ λένε οι γιατροί
> Μην ζητάτε αντιβιοτικά γιατί δεν τα χρειάζεστε
Πήρε τα σκήπτρα από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) η γρίπη και τις τελευταίες ημέρες άρχισε να κυριαρχεί στον παιδικό πληθυσμό. Ο RSV βεβαίως εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα και εκατοντάδες παιδιά ταλαιπωρούνται καθημερινά από τις εποχιακές ιώσεις γενικά.
Η προσέλευση μικρών ασθενών με συμπτώματα στα παιδιατρεία αλλά και το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών Παίδων του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας αυξημένη, ενώ αυξημένη είναι και η προσέλευση παιδιών στα εφημερεύοντα ιατρεία του ΓεΣΥ που λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες.
Οι παιδίατροι καλούν τους γονείς να κρατούν στο σπίτι τα παιδιά τους όταν παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά καλούν ταυτόχρονα και τους εργοδότες να διευκολύνουν τους γονείς όταν το παιδί τους νοσεί.
Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου Μιχάλης Αναστασιάδης, «όταν οι γονείς δεν έχουν που να αφήσουν το παιδί τους, το στέλνουν στο σχολείο και οι ιοί μεταδίδονται από το ένα παιδί στο άλλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία γενικά».
«Η έκκληση των παιδιάτρων προς τους εργοδότες είναι να διευκολύνουν τους γονείς και, για παράδειγμα, όταν η εργασία τους το επιτρέπει, να τους δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι ώστε να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους. Παιδιά με συμπτώματα μεταδίδουν τους ιούς στους συμμαθητές τους και από την άλλη δεν μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά στους παππούδες κυρίως όταν αυτοί παρουσιάζουν άλλα προβλήματα υγείας διότι τους θέτουμε σε κίνδυνο».
Τις τελευταίες ημέρες, είπε ο κ. Αναστασιάδης, «βλέπουμε ότι άρχισε να κυριαρχεί η γρίπη στον παιδικό πληθυσμό. Βεβαίως εξακολουθούμε να έχουμε αυξημένα περιστατικά και σε ό,τι αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, τον RSV και γενικά η έξαρση των εποχιακών λοιμώξεων συνεχίζεται. Γενικά η προσέλευση στα ιατρεία μας είναι αυξημένη και φυσικά αρκετοί γονείς επικοινωνούν μαζί μας και λαμβάνουν οδηγίες, εάν κρίνεται απαραίτητο με τηλεφωνική επικοινωνία».
«Εκείνο που παρατηρούμε είναι ότι πλέον στη ζωή των πολιτών έχουν μπει για τα καλά τα διάφορα τεστ ταχείας ανίχνευσης των διαφόρων ιών. Τα τεστ αυτά, είναι φυσικά ένα πολύ καλό εργαλείο για την ανίχνευση των διαφόρων ιών που κυκλοφορούν ωστόσο παρατηρούμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργούν με λάθος τρόπο. Δηλαδή, όταν το αποτέλεσμα ενός τεστ είναι αρνητικό δεν πρέπει να θεωρούμε ότι τα συμπτώματα που έχουμε είναι «αθώα». Για να έχουμε συμπτώματα σημαίνει ότι κάποιον ιό κουβαλούμε τον οποίο ενδεχομένως να μεταδώσουμε σε άλλους. Παράλληλα, μπορεί το τεστ που χρησιμοποιήσαμε να μην είναι καλής ποιότητας ή μπορεί το αρνητικό τεστ την επομένη, εάν το επαναλάβουμε να μετατραπεί σε θετικό».
Οι παιδίατροι, πρόσθεσε, «ασφαλώς και δεν περιμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για να παρέμβουμε όταν ένα παιδί έχει συμπτώματα» και συνέχισε υπενθυμίζοντας ότι «τα αντιβιοτικά όταν πρόκειται για ιώσεις δεν μας βοηθούν σε κάτι. Άρα δεν πρέπει να πιέζουμε τους γιατρούς να συνταγογραφήσουν όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ιογενείς λοιμώξεις».
Σε ό,τι αφορά την προσέλευση στο ΤΑΕΠ παίδων, ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε στον “Φ” ότι “τις καθημερινές έχουμε γύρω στα 35-40 παιδιά στο Τμήμα του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας αλλά ο αριθμός τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες διπλασιάζεται και το ΤΑΕΠ δέχεται 70 με 80 παιδιά”.
Γενικά, είπε ο κ. Χαριλάου, “πρέπει να πούμε ότι αυτές τις ημέρες έχουμε πάρει μια μικρή ανάσα με την δραστηριότητα των ιών να εξακολουθεί βεβαίως να βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα. Σίγουρα η εμπειρία άλλων ετών μας λέει ότι θα έχουμε και συνέχεια με τη γρίπη και σίγουρα δεν έχουμε φθάσει στην κορύφωση των εποχιακών λοιμώξεων για φέτος. Πάντοτε βλέπουμε ότι τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου παρατηρείται μια δεύτερη έξαρση με μεγάλο αριθμό περιστατικών και μεγάλο αριθμό ασθενών σε νοσηλεία”.