Μας τρίζουν τα δόντια τους οι εποχιακές λοιμώξεις με τη γρίπη να έχει πάρει τα πάνω της. Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της γρίπης έφτασε χθες στους τέσσερις, ενώ συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα και εισάγονται σε απλούς θαλάμους ή Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νοσηλεία.
Τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών δέχονται τεράστια πίεση και καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου υπάρχουν υπάρχουν ασθενείς, με σοβαρά συμπτώματα λοιμώξεων, που βρίσκονται στην αναμονή, πολλές φορές για ώρες, για μεταφορά τους σε θαλάμους νοσηλείας. Ενδεικτικό το γεγονός ότι μέχρι το μεσημέρι χθες, στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας ανέμεναν για εισαγωγή γύρω στους δέκα ασθενείς.
Οι νοσηλευτές ήδη κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη κατάσταση στα νοσοκομεία, οι γιατροί καλούν τους πολίτες να λαμβάνουν τα μέτρα τους προκειμένου να αποτρέπεται η μετάδοση των ιών που κυκλοφορούν και οι φαρμακοποιοί επαναφέρουν παλαιότερο αίτημα τους για εμβολιασμό των πολιτών στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Οι ανάγκες στα κρατικά νοσοκομεία είναι τεράστιες, οι εποχιακές λοιμώξεις οδηγούν πολλούς ασθενείς σε νοσηλεία και τα νοσηλευτήρια δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως πρέπει, ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος του Κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, Πρόδρομος Αργυρίδης.
Η υποστελέχωση, είπε, «δεν επιτρέπει την ανάπτυξη επιπρόσθετων κλινών για να μπορέσουμε να νοσηλεύσουμε περισσότερους ασθενείς. Ασθενείς περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα ΤΑΕΠ και γενικά ο κόσμος ταλαιπωρείται διότι όταν είναι ώρες κατά τις οποίες υπάρχει αυξημένη προσέλευση βλέπουμε και φαινόμενα ασθενείς να εξυπηρετούνται στις καρέκλες ή στα τροχοκαθίσματα».
Παράλληλα, είπε, «οι θάλαμοι νοσηλείας είναι γεμάτοι και σίγουρα δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε περιστατικά λοιμώξεων με άλλους ασθενείς, για παράδειγμα χειρουργημένους ή ανοσοκατασταλμένους, γιατί θα τους θέσουμε σε κίνδυνο. Για να είμαστε σωστοί, ούτε ασθενείς με εποχιακές λοιμώξεις μπορούν να νοσηλεύονται στο ίδιο δωμάτιο όταν ταλαιπωρούνται από διαφορετικούς ιούς. Άρα, το πρόβλημα με τις κλίνες νοσηλείας γίνεται ακόμα πιο μεγάλο και εντείνεται περισσότερο από το γεγονός ότι λόγω υποστελέχωσης ούτε οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας είναι εύκολο να λειτουργήσουν για τους ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρότερα συμπτώματα».
Αυτή η κατάσταση, εξήγησε ο πρόεδρος των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ, «ξεκινά από το γεγονός ότι ο ΟΚΥπΥ, ενώ από τον Μάιο έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Κάποιες επιπρόσθετες κλίνες έχουν βεβαίως αναπτυχθεί, αλλά λειτουργούν σε βάρος των υπολοίπων».
Ο ΟΚΥπΥ, «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς που χρειάζονται βοήθεια», ανέφερε από πλευράς του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, υποδεικνύοντας ότι «έχουν αναπτυχθεί επιπρόσθετες κλίνες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες».
«Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκρηξη των περιστατικών», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, «πρέπει να υπάρχει συνεργασία από όλους. Τα κρατικά νοσοκομεία έχουν αναλάβει –και αυτή τη φορά– να φέρουν εις πέρας ένα τεράστιο έργο και πρέπει να έχουν όλη την απαραίτητη στήριξη. Μιλώντας ως γιατρός θέλω να καλέσω τους πολίτες να είναι προσεκτικοί. Να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όταν παρουσιάζουν συμπτώματα να περιορίζονται και γενικά όλοι πρέπει να προσέχουμε να μην μεταδίδουμε τους ιούς».
Η έξαρση που παρατηρείται, είπε επαναφέροντας παλαιότερο αίτημα των φαρμακοποιών, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πλούταρχος Γεωργιάδης, «ίσως να είχε αποφευχθεί εάν τα εμβόλια της γρίπης γίνονταν από τα φαρμακεία της γειτονιάς τα οποία είναι ο πιο εύκολα προσβάσιμος χώρος παροχής υπηρεσιών υγείας». Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, πρόσθεσε, «ο εμβολιασμός για τη γρίπη γίνεται από τους φαρμακοποιούς και παρατηρείται τεράστια ανταπόκριση από το κοινό, που οδηγεί σε πολύ μεγάλα ποσοστά, μέχρι και 99%, στην εμβολιαστική κάλυψη. Οι φαρμακοποιοί είναι επαγγελματίες, έχουν τα προσόντα, πέραν των σπουδών τους οι περισσότεροι έχουν περάσει και από σχετικά σεμινάρια για τον εμβολιασμό και μπορούν να προσφέρουν την συγκεκριμένη υπηρεσία με ασφάλεια».