Ανεβάζει τους τόνους η Ακτινολογική Εταιρεία Κύπρου και απαιτεί άμεση αλλαγή στο σχέδιο ποιοτικών κριτηρίων που ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή για τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Σύμφωνα με την επιστημονική εταιρεία των γιατρών/ακτινολόγων η απόφαση του ΟΑΥ να επιτρέψεις, έστω και για μεταβατικό στάδιο την παρουσία γιατρού, ανεξαρτήτως ειδικότητας, και όχι ακτινολόγου στα κέντρα αυτά, ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία των πολιτών.

Σε ανακοίνωση της η ακτινολογική εταιρεία αναφέρει ότι «η φυσική παρουσία του Ακτινολόγου, είναι απόλυτα απαραίτητη κατά την διενέργεια των εξετάσεων σε  αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, για την επίβλεψη,  επιλογή και παρακολούθηση πρωτοκόλλων, την άμεση λήψη αποφάσεων σε επείγοντα περιστατικά, την απόφαση εάν χρήζει σκιαγραφικών και την διασφάλιση επάρκειας της εξέτασης για την τελική γνωμάτευση, καθώς και η επικοινωνία με ασθενείς και παραπέμποντες ιατρούς. Μελέτη 12 ετών από το Πανεπιστήμιο Harvard το 2024, έδειξε αυξημένα λάθη και θανάτους όταν ο Ακτινολόγος απουσίαζε από το κέντρο».

Στην ανακοίνωση προστίθεται επίσης ότι «η παρουσία των «άλλων ιατρών» είναι περιττή, καθώς  δεν διαθέτουν την απαιτούμενη πολυετή εκπαίδευση. Το δε επιχείρημα για την διαχείριση περιστατικών (όπως αλλεργικές αντιδράσεις από σκιαγραφικά) είναι αβάσιμο, καθώς αυτά είναι σε εξετάσεις Αξονικής ή Μαγνητικής Τομογραφίας και τέτοια συμβάντα εμφανίζονται σπάνια».

Η ακτινολογική εταιρεία θέτει μάλιστα και το ερώτημα: Γιατί οι «άλλοι ιατροί» δέχονται να εργάζονται αμισθί για τέτοια περιστατικά σε διάφορα Κέντρα; Ποιος άλλος σκοπός εξυπηρετείται;»

«Πρέπει οι  «άλλοι ιατροί» να λάβουν  υπόψιν ότι θα έχουν  και την νομική ευθύνη, αφού θα υπογράφουν χωρίς την απαραίτητη γνώση την «τεκμηρίωση εξετάσεων», που είναι  άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γνωμάτευση του Ακτινολόγου. Οι δε ασθενείς κινδυνεύουν από λανθασμένες διαγνώσεις ή και υπερβολική έκθεση σε ακτινοβολία, ενώ το σύστημα υγείας θα επιβαρυνθεί οικονομικά λόγω επαναλαμβανόμενων εξετάσεων και της αύξησης των κέντρων».

Η ακτινολογική εταιρεία «καλεί τον Πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΥ να επανεξετάσουν το θέμα στη συνεδρίαση της 9ης Ιανουαρίου, καθώς εκπροσωπούν επίσημους και οργανωμένους φορείς, δλδ τον πολίτη. Επίσης καλεί το υπουργείο Υγείας, τον ΠΙΣ και την ΟΣΑΚ, να αποτρέψουν τις αποφάσεις αυτές που υπονομεύουν την ποιότητα, επιβάλλοντας  άμεσα την παρουσία ειδικών  Ακτινολόγων στα κέντρα».

Η Εταιρεία, προτείνει, «να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο πριν τον Ιανουάριο 2026, όπως 6 μήνες,στα ακτινολογικά κέντρα, για την πρόσληψη ακτινολόγων. Είναι σαφές ότι τα κέντρα που  δεν θα συμμορφωθούν, δεν θα το πράξουν ποτέ, όπως το έχουν ήδη δηλώσει. Ο ΟΑΥ θα πρέπει να τερματίσει άμεσα την σύμβαση με όσα κέντρα δεν συμμορφωθούν ως όφειλε από καιρό να πράξει, αφού το λεκτικό της σύμβασης, απευθύνεται σε «ιατρό με ειδικότητα στην ακτινολογία» όπως προβλέπει η νομοθεσία του Γε.Σ.Υ στους ειδικούς ιατρούς. Δλδ ανοίγουν «επιχειρήσεις» ακτινολογίας χωρίς Ακτινολόγο».

«Η δικαιολογία της έλλειψης ακτινολόγων καταρρίπτεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «αφού υπάρχουν 184 εγγεγραμμένοι ακτινολόγοι, επαρκείς για τις ανάγκες. Καταρρίπτεται επίσης και η ανησυχία της διαθεσιμότητας αυτών εκτός ωρών εργασίας, καθώς ο τρόπος λειτουργίας έχει απαντηθεί με τεκμηριωμένες διεθνείς πρακτικές.  Η δε  ανοχή του ΟΑΥ, να αφήνει να λειτουργούν τα κέντρα με τεχνολόγους χωρίς την παρουσία ακτινολόγου στις  μαγνητικές/αξονικές εξετάσεις είναι απαράδεκτη, όπως και η ανοχή της τηλεακτινολογίας από αγνώστους στο εξωτερικό, χωρίς κριτήρια».