Γρίπη Α και Β, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), Covid-19 και το κοινό κρυολόγημα με τις δεκάδες ιούς που το προκαλούν, παίρνουν τα πάνω τους.
Χιλιάδες οι πολίτες με συμπτώματα, άλλοι ήπια, άλλοι σοβαρότερα και κάποιοι πολύ σοβαρά. Δεκάδες βρίσκονται σε νοσηλεία ενώ 4 άνθρωποι νοσηλεύονται ήδη σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένοι.
Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας προχωρεί σε ειδικές ρυθμίσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευτικών κλινών, το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει σχέδιο παραπομπής ασθενών σε ιδιωτικά νοσοκομεία του ΓεΣΥ και οι ειδικοί συνιστούν προσοχή σε όλους τους πολίτες καλώντας τους να περιορίζονται όταν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους αναπτύσσουν συμπτώματα.
«Οι ιώσεις είναι εδώ και σίγουρα δεν αφορούν μόνο συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων αλλά αφορούν όλους μας», τόνισε στον «Φ» ο επιστημονικός συντονιστής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λοιμώξεων Κωνσταντίνος Τσιούτης.
«Αν το δούμε πιο σφαιρικά το ζήτημα θα παρατηρήσουμε ότι οι εποχιακές λοιμώξεις επηρεάζουν πρώτα την Υγεία μας, κάποιοι άνθρωποι που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι υπερήλικες και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο, επηρεάζουν όμως και την οικογένεια, αφού όλα τα μέλη μιας οικογένειας είναι υποψήφια για να νοσήσουν όταν κάποιος μέσα στο σπίτι φέρει ένα ιό και τέλος επηρεάζουν και την Οικονομία. Αρκεί να σκεφτεί ο καθένας το πόσα άτομα απουσιάζουν καθημερινά, τέτοια εποχή, από την εργασία τους λόγω κάποιας λοίμωξης».
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, είπε ο κ. Τσιούτης, «παρατηρείται και στην Κύπρο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης και του RSV. Ο RSV μάλιστα φαίνεται ότι παρουσιάζει, αυτή την ιδιαίτερα αυξημένη, δραστηριότητα εδώ και έξι συνεχόμενες εβδομάδες και όπως προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), η αυξητική τάση θα έχει και συνέχεια».
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ο RSV δηλαδή, «σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του ECDC χτυπά κυρίως τα παιδιά, τα οποία αποτελούν και το 80% των ατόμων που νοσηλεύονται με σχετικά συμπτώματα, τόσο στην Κύπρο όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και ηλικιωμένα άτομα και για αυτό τον λόγο έχουμε αυξημένο αριθμό νοσηλειών και στα νοσηλευτήρια της Κύπρου».
Σταθερά, «υπάρχουν και τα περιστατικά Covid-19 και σίγουρα έχουμε και όλους τους υπόλοιπους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα».
«Με τόσους ιούς και την αυξημένη δραστηριότητα που παρουσιάζουν σίγουρα όλοι όσοι αναπτύσσουν συμπτώματα πρέπει να περιορίζονται», τόνισε ο κ. Τσιούτης και εξήγησε, «εάν κάποιος βήχει και έχει κάνει το τεστ και είναι αρνητικός στον COVID-19 δεν σημαίνει ότι μπορεί να συνεχίσει να συναναστρέφεται χωρίς να προσέχει με άλλους ανθρώπους. Αν βήχεις και δεν είναι covid κάτι άλλο θα είναι, το οποίο θα είναι επίσης μεταδοτικό και επικίνδυνο, ενδεχομένως, για κάποιους ανθρώπους».
«Δεν είναι θέμα πρόκλησης τρόμου ή πανικού. Είναι θέμα κοινής λογικής, σωστής ενημέρωσης και ατομικής ευθύνης. Όταν έχουμε συμπτώματα περιοριζόμαστε. Εάν εξακολουθήσουμε να πηγαίνουμε στην εργασία μας θα μεταδώσουμε τον ιό που έχουμε στους συναδέλφου. Εάν το παιδί μας, που έχει συμπτώματα πάει στο σχολείο του, θα μεταδώσει τον ιό στα άλλα παιδιά. Αν αφήσουμε το παιδί μας σε ηλικιωμένα άτομα για να το κρατήσουν, επειδή εμείς δεν μπορούμε, τότε θα μεταδώσει τον ιό στα άτομα αυτά. Και πάει λέγοντας. Είναι αναπόφευκτες οι εποχιακές λοιμώξεις, δεν χρειάζεται πανικός αλλά δεν πρέπει ούτε και να ευνοούμε εμείς μόνοι μας ακόμα περισσότερο την μετάδοση τους».
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία αναφορά του ECDC, η δραστηριότητα της γρίπης παρουσιάζει αύξηση, σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. με ποσοστό θετικότητας 12%.
Η γρίπη Β, κυριαρχεί αυτή τη στιγμή σε Ισπανία, Πορτογαλία και Σλοβακία ενώ στις υπόλοιπες χώρες περισσότερο αυξημένη είναι η γρίπη Α, προς το παρόν.
Αυξάνεται εδώ και έξι εβδομάδες
Η δραστηριότητα του RSV αυξάνεται εδώ και έξι εβδομάδες, με το συνολικό ποσοστό θετικότητας να είναι 9%. Το 80% των ατόμων που νοσηλεύονται με RSV είναι παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών (με 19% παιδιά ηλικίας κάτω των έξι μηνών και 57% παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 μηνών και 2 ετών) και 13% είναι ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω.
Ο Covid-19 παρουσιάζει σταθερή εικόνα με τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για νοσηλεία. Όπως αναφέρει το ECDC τα κράτη-μέλη «πρέπει να είναι προετοιμασμένα για συνέχιση της αύξησης της δραστηριότητας της γρίπης και του RSV κατά τις επόμενες εβδομάδες» και τονίζει πως «ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας από πιο σοβαρές μορφές ιογενών ασθενειών του αναπνευστικού» για αυτό τον λόγο «τα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό, ιδιαίτερα εκείνοι που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων, ενθαρρύνονται να εμβολιαστούν».