Δύο εβδομάδες μαγείας αλλά και δύο εβδομάδες γεμάτες πειρασμούς που συνήθως μας βγάζουν και εμάς και τα παιδιά μας εκτός προγράμματος. Κυρίως τα παιδιά, τα οποία λόγω διακοπών μένουν στο σπίτι, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην ξεφύγουν πολύ από τις κύριες καθημερινές τους διατροφικές συνήθειες.

Αν και αυτό δεν φαίνεται να είναι καθόλου εύκολο, μικρές αλλά πολύ σημαντικές κινήσεις από τους γονείς μπορεί να βοηθήσουν στον περιορισμό της υπερκατανάλωσης. Άλλωστε όλοι μας, μαζί και τα παιδιά, είτε θα δεχθούμε κόσμο στο σπίτι και θα κάνουμε το τραπέζι στα αγαπημένα μας πρόσωπα, είτε θα είμαστε προσκεκλημένοι άλλων και ως εκ τούτου, καλό θα ήταν, αν μη τι άλλο, να προσπαθήσουμε να κρατάμε τις ισορροπίες τις υπόλοιπες ημέρες και όταν βρισκόμαστε στο σπίτι μας.

Ο κλινικός διαιτολόγος Πάνος Πλατρίτης, δίνει μιλώντας στον «Φ», μικρές αλλά πολύ σημαντικές συμβουλές οι οποίες μπορεί να μας βοηθήσουν αλλά και να κρατήσουν τις ισορροπίες στο πρόγραμμα των παιδιών.

«Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, είτε είμαστε καλεσμένοι είτε έχουμε καθημερινά καλεσμένους. Αυτό σημαίνει ότι πέραν από τα πολλά και διαφορετικά φαγητά, έχουμε συνεχώς στο σπίτι μας γλυκά όπως μελομακάρονα, κέϊκ, κουραμπιέδες, σοκολάτες κλπ».

«Αυτό πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι και να μας δώσει το σήμα για να προχωρήσουμε σε κάποιες απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να μην μας ξεφύγει η κατάσταση».

«Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή των παιδιών σας καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταφέρουν να αποφύγουν το φαγητό και να τρέφονται μόνο με γλυκά».

Τι μπορούμε να κάνουμε; «Αν έχετε στολίσει στο τραπέζι με κάθε λογής γλυκά, μεταξύ αυτών και την πιατέλα με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες και παρατηρείτε πως το παιδί σας πηγαινοέρχεται και τσιμπολογάει, απλά απομακρύνετε την πιατέλα και ό,τι άλλο υπάρχει από το τραπέζι. Βάλτε τα κάπου που να μην τα φτάνει το παιδί. Δεν θέλουμε να χορτάσει με γλυκά και όταν έρθει η ώρα του φαγητού να μην πεινάει».

Επίσης, μην παραλείπετε το πρωινό. Το πρόγραμμα του παιδιού τις ημέρες που δεν λειτουργούν τα σχολεία είναι εύκολα να χαλάσει. «φροντίστε να ετοιμάζεται καθημερινά το πρωινό του ώστε να ξεκινά η μέρα του σωστά».

«Μην ξεχνάτε τα ενδιάμεσα σνακς των γευμάτων. Και όταν λέμε σνακ εννοούμε κυρίως τα φρούτα. Οπότε στο δεκατιανό ή απογευματινό είναι καλό το παιδί να τρώει 1-2 φρέσκα φρούτα ή να πιει 1 ποτήρι φυσικό χυμό». Με αυτό τον τρόπο εμποδίζουμε σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση όσων δεν πρέπει.

Όταν είμαστε σε τραπέζι:

‘Όταν είμαστε καλεσμένοι σε γεύμα ή δείπνο ή όταν έχουμε καλεσμένους εμείς στο σπίτι μας και στο τραπέζι υπάρχει ποικιλία φαγητών, «αφήστε το παιδί να βάλει στο πιάτο του αυτό που θέλει να φάει. Σε αυτή τη διαδικασία ενδεχομένως να χρειαστεί την δική σας καθοδήγηση. Επιλέξτε κάτι με πρωτεΐνη (κρέας ή κοτόπουλο ή γαλοπούλα), σίγουρα λίγη σαλάτα και κάτι συνοδευτικό όπως πατάτες ή ρύζι. Μετά το φαγητό εννοείται ότι το παιδί θα φάει και το γλυκό του».

Εάν μεριμνήσουμε και στην καθημερινότητα του δεν έχει εύκολη πρόσβαση στα γλυκά, η κατανάλωση τους κατά τη διάρκεια των γιορτινών συνάξεων, σίγουρα δεν θα το επιβαρύνει.
Αυτές τις ημέρες, κατά τις οποίες το παιδί δεν έχει τα πρωινά μαθήματα στο σχολείο και τις απογευματινές δραστηριότητες του λόγω διακοπών, δεν πρέπει να παραλείπουμε να το κρατάμε απασχολημένο ώστε να μην μένει κλεισμένο στο σπίτι μπροστά στην τηλεόραση ή το τάμπλετ ή το κινητό τηλέφωνο. «Φροντίστε να πηγαίνετε βόλτες ή σε παιδική χαρά, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, ή προγραμματίστε μια οικογενειακή εκδρομή, εάν το δικό σας πρόγραμμα το επιτρέπει βεβαίως ή εμπλακείτε σε μια δραστηριότητα που προϋποθέτει κίνηση. Η κίνηση είναι σημαντικό να υπάρχει ακόμα και τις γιορτινές μέρες για όλη την οικογένεια».

Και κάποιες συμβουλές για τους μεγάλους: «Πριν πέσετε με τα μούτρα στα χριστουγεννιάτικα γλυκά και τα πλούσια εορταστικά εδέσματα των ρεβεγιόν, καλό είναι να σκεφτείτε, μεταξύ άλλων, και το κατά πόσο αξίζει να αυξήσετε το βάρος σας για μια – δύο ημέρες διατροφικής κραιπάλης».Σε μια τυπική ημέρα κατά την οποία υπερκαταναλώνουμε διάφορα «χριστουγεννιάτικα εδέσματα», μπορούμε να προσλάβουμε μέχρι και 4.000 θερμίδες και 1.600 mg χοληστερόλης – ποσά διπλάσια και τετραπλάσια από την ημερήσια απαίτηση σε ενέργεια και πρόσληψη χοληστερόλης μιας ενήλικης γυναίκας».

Για όσους δεν έχουν και τόσο ανεβασμένη διάθεση τις γιορτές, ο κ. Πλατρίτης επισημαίνει: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ακόμη ότι οι καταχρήσεις στο φαγητό και το ποτό δεν πρόκειται να αναπληρώσουν τα κενά και τις στερήσεις που αντιμετωπίζουμε κατά την περίοδο των γιορτών αλλά, αντιθέτως, θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τη δυσφορία και τη μελαγχολική διάθεση που βιώνουμε».