Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.
Ερώτηση:
Κάθε χρόνο, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, νιώθω περισσότερο άγχος και θλίψη παρά χαρά. Όλοι γύρω μου μιλούν για γιορτές, δώρα και οικογενειακές συγκεντρώσεις, αλλά για μένα αυτή η περίοδος φέρνει κούραση, στρες και μοναξιά.
Έχω περάσει δύσκολες στιγμές – έχασα τον άντρα μου πριν 4 χρόνια και τα παιδιά μου ζουν στο εξωτερικό. Βρίσκομαι μόνη στο σπίτι και η πίεση να φανώ “χαρούμενη” με βαραίνει ακόμα περισσότερο. Όταν λέω στους συγγενείς και φίλους μου ότι δεν ανυπομονώ για τα Χριστούγεννα, νιώθω πως χαλάω τη δική τους διάθεση. Δεν θέλω να είμαι “γκρινιάρα”, αλλά είναι δύσκολο να νιώσω τη “μαγεία” όταν όλα μου θυμίζουν όσα έχω χάσει.
Πώς μπορώ να αντέξω τις γιορτές χωρίς να νιώθω ότι απλά “παριστάνω” τη χαρούμενη;
Με εκτίμηση,
ΦΛ
Απάντηση:
Αγαπητή ΦΛ
Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες κάτι τόσο προσωπικό και δύσκολο. Να ξέρεις ότι δεν είσαι η μόνη που νιώθει έτσι. Για πολλούς ανθρώπους, τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο χαρές και γιορτές· μπορεί να φέρνουν και λύπη, μοναξιά ή άγχος. Ειδικά αν έχεις περάσει αλλαγές στη ζωή σου, όπως η απώλεια αγαπημένων προσώπων ή η απόσταση από την οικογένεια, είναι φυσιολογικό να δυσκολεύεσαι να μπεις στο «γιορτινό κλίμα». Είναι κάτι που συχνά συζητώ με τους πελάτες μου, ο/η κάθε ένας/μια για τους δικούς τους λόγους.
Υπάρχουν όμως τρόποι να αντιμετωπίσεις αυτή την περίοδο χωρίς να πιέζεις τον εαυτό σου. Οι επιλογές που θα κάνεις εσύ θα κάνουν την διαφορά.
Δες μερικές ιδέες που μπορεί να σε βοηθήσουν:
Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να αξιολογήσει τις σκέψεις σου
Μην πιέζεσαι να “είσαι χαρούμενη” επειδή το απαιτεί η εποχή, αλλά άλλαξε τη στάση σου. Θυμήσου ότι οι αρνητικές σκέψεις είναι εκείνες που δημιουργούν τα αρνητικά συναισθήματα. Αν τα Χριστούγεννα σου φέρνουν στο νου τέτοιες σκέψεις, δώσε χρόνο στον εαυτό σου να τις αναγνωρίσει, να τις παρατηρήσει και να τις αλλάξει. Μπορείς να τις καταγράψεις σε ένα ημερολόγιο ή να μιλήσεις γι’ αυτές με έναν φίλο ή έναν ειδικό ή ακόμα και να ψάξεις μια ομάδα υποστήριξης.. Όσο περισσότερο συνειδητοποιείς τη σύνδεση ανάμεσα στις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αλλάξεις τη ματιά σου στα πράγματα και να ελαφρύνεις την ψυχή σου.
Φτιάξε καινούργιες παραδόσεις
Αν οι παλιές σου συνήθειες δεν σε γεμίζουν πια, δοκίμασε να δημιουργήσεις νέες που να ταιριάζουν στη φάση της ζωής σου. Ίσως θέλεις να αφιερώσεις τη μέρα σου σε κάτι διαφορετικό, όπως να πας για έναν περίπατο, να κάνεις εθελοντισμό ή να περάσεις χρόνο διαβάζοντας ή χαλαρώνοντας. Δεν χρειάζεται να κάνεις τα πάντα όπως πριν—είναι στο χέρι σου να βρεις αυτό που σου ταιριάζει τώρα.
Μη διστάσεις να έρθεις σε επαφή με άλλους
Ίσως να νιώθεις ότι είσαι μόνη σου, αλλά υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που μπορεί να νιώθουν το ίδιο. Αν έχεις γείτονες, φίλους ή γνωστούς που περνάνε τις γιορτές μόνοι, ίσως θα μπορούσες να κανονίσεις να βρεθείτε. Πολλές κοινότητες οργανώνουν γεύματα ή εκδηλώσεις για όσους δεν έχουν παρέα. Το να είσαι μαζί με άλλους ανθρώπους, ακόμα και αν δεν τους ξέρεις καλά, μπορεί να σου φέρει λίγη ζεστασιά. Διάβασε επίσης αυτό μου το άρθρο.
Δώσε σημασία στις μικρές στιγμές
Αν τα «μεγάλα» Χριστούγεννα σου φαίνονται βαριά, δοκίμασε να εστιάσεις στις μικρές, καθημερινές χαρές. Μην επικεντρώνεσαι στις μεγάλες γιορτές και τις φανταχτερές στιγμές. Άναψε ένα κερί, φτιάξε μια ζεστή σοκολάτα, άκου τη μουσική που σου αρέσει ή απόλαυσε μια βόλτα. Αυτές οι μικρές στιγμές μπορεί να σου προσφέρουν μια ήσυχη και αληθινή αίσθηση γιορτής. Είναι θέμα στάσης ζωής!
Μείωσε τις υποχρεώσεις
Αν νιώθεις ότι σε πνίγουν τα “πρέπει” των γιορτών – να αγοράσεις δώρα, να πας σε όλες τις εκδηλώσεις, να στολίσεις το σπίτι – σκέψου ότι το άγχος σου δεν πηγάζει από τις ίδιες τις υποχρεώσεις, αλλά από τις αρνητικές σκέψεις που συνδέεις με αυτές τις δραστηριότητες. Μπορεί να είναι σκέψεις όπως: “Πρέπει να δείξω ότι όλα είναι τέλεια”, “Αν δεν πάω, θα απογοητεύσω τους άλλους”, ή “Θα φανώ αδιάφορη αν δεν συμμετέχω πλήρως”, ή “Δεν είμαι αρκετά καλή αν δεν ανταποκριθώ στις προσδοκίες” κτλ.
Αναγνώρισε αυτές τις σκέψεις όταν εμφανίζονται και προσπάθησε να τις αμφισβητήσεις. Ρώτα τον εαυτό σου: “Είναι αλήθεια ότι όλοι περιμένουν τόσα πολλά από μένα;” ή “Γιατί πρέπει να είμαι τέλεια για να αξίζω;”. Σταδιακά, δώσε μεγαλύτερη σημασία σε σκέψεις που σου προσφέρουν ηρεμία και θετικότητα, όπως “Είναι αρκετό να κάνω μόνο ό,τι με ευχαριστεί”, ή “Οι γιορτές δεν χρειάζεται να είναι τέλειες για να έχουν νόημα”.
Δώσε σημασία στις μικρές στιγμές
Αν τα «μεγάλα» Χριστούγεννα σου φαίνονται βαριά, δοκίμασε να εστιάσεις στις μικρές, καθημερινές χαρές. Μην επικεντρώνεσαι στις μεγάλες γιορτές και τις φανταχτερές στιγμές. Άναψε ένα κερί, φτιάξε μια ζεστή σοκολάτα, άκου τη μουσική που σου αρέσει ή απόλαυσε μια βόλτα. Αυτές οι μικρές στιγμές μπορεί να σου προσφέρουν μια ήσυχη και αληθινή αίσθηση γιορτής. Είναι θέμα στάσης ζωής!

Είναι εντάξει να “παραλείψεις” τα Χριστούγεννα
Αν νιώθεις ότι αυτή τη χρονιά δεν έχεις διάθεση για γιορτές, είναι απολύτως εντάξει. Μπορείς να περάσεις τη μέρα όπως θέλεις: κάνοντας κάτι για σένα, μένοντας σπίτι, ή ακόμα και πηγαίνοντας κάπου που δεν τονίζεται η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Το σημαντικό είναι να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου.
Θυμήσου: Τα Χριστούγεννα δεν χρειάζεται να είναι τέλεια ή γεμάτα. Αντί να ακολουθείς κανόνες ή προσδοκίες (είτε άλλων, είτε δικές σου), δώσε προτεραιότητα στην ηρεμία και τη φροντίδα του εαυτού σου. Ίσως έτσι να βρεις στιγμές ζεστασιάς που δεν περίμενες.
Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πως να διαχειρίζεσαι οποιεσδήποτε προκλήσεις της ζωής και να βγάζεις στην επιφάνεια τα θετικά σου χαρακτηριστικά για να μπορείς να πορεύεσαι στη ζωή σου αγέρωχα και περήφανα. Πρώτα μαθαίνουμε και μετά αρχίζουμε να εφαρμόζουμε και να εξασκούμε αυτούς τους καινούργιους τρόπους. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα. Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.
Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!
Η Άννη Παττίχη είναι Προπονήτρια Ζωής, με ΜΑ στην Κλινική Ψυχολογία, Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Εκπαιδεύτρια, θεραπεύτρια Τεχνικών Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (EFT) & Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP). Βοηθά άτομα είτε σε ατομικές συνεδρίες ή σε ομάδες να βρουν τη δική τους πηγή σοφίας για να πάρουν πλήρη έλεγχο της ζωής τους. Παρουσιάζεται συχνά στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος.
Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
TransformNow Coaching Academy
Tel: 99468260
Πατήστε ΕΔΩ για να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw
https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi
