Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν δεκάδες χιλιάδες ασθενείς στην Ευρώπη οι οποίοι μέχρι το 2021 χρησιμοποιούσαν συσκευή άπνοιας η οποία, όπως διαπιστώθηκε ήταν ελαττωματική και έθετε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας το 2021 και μέχρι τη στιγμή της επίσημης ανακοίνωσης, στην Κύπρο χρησιμοποιούσαν την εν λόγω συσκευή γύρω στις 2000 άνθρωποι εκ των οποίων οι 1400 την είχαν προμηθευτεί μέσω διαδικασιών του υπουργείου Υγείας και 600 από τον ιδιωτικό τομέα.

Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά από επίσημη ενημέρωση της οποίας έτυχε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας από το θεσμικό Ασφαλιστικό Ταμείο Υγείας της Γερμανίας το οποίο καλούσε τους ασθενείς σε συμμετοχή στην εν λόγω δικαστική διαδικασία.

«Ο Οργανισμός ενημερώθηκε από το θεσμικό Ασφαλιστικό Ταμείο Υγείας της Γερμανίας για ομαδική αγωγή των χρηστών των ελαττωματικών συσκευών άπνοιας της Philips Respironics οι οποίες είχαν διατεθεί μέχρι το 2021 (οπόταν και δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα) σε, όπως υπολογίζεται 1,2 εκ ασθενείς σε Αμερική και Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης και  της Κύπρου)».

Στην αγωγή, «η οποία γίνεται στην Ιταλία, έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι χρήστες και η δήλωση συμμετοχής πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου».

Η συμμετοχή στην αγωγή, όπως αναφέρεται, είναι δωρεάν και ο λόγος της αγωγή μπορεί να αφορά σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία πιθανόν να σχετίζονται με τη χρήση της εν λόγω συσκευής, περιλαμβανομένου του ψυχολογικού στρες.  Η διαδικασία γίνεται μέσω διαδικτύου (Philips CPAP European class action).

Ο ΟΑΥ, όπως ανέφερε στον “Φ” η ανώτερη λειτουργός Γνώσια Αχνιώτου, “από τη στιγμή που έχει ενημερωθεί από τον αρμόδιο Γερμανικό φορέα, είχε υποχρέωση να ενημερώσει τους κύπριους γιατρούς και ασθενείς οι οποίοι έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στην εν λόγω διαδικασία”. Υπενθύμισε ότι οι συγκεκριμένες συσκευές δεν έχουν διατεθεί μέσω του ΓεΣΥ.