Γιατρός αρνήθηκε να ενημερώσει ασθενή για τα αποτελέσματα εξετάσεων του, επειδή ο ασθενής είχε επισκεφθεί και δεύτερο γιατρό της ίδιας ειδικότητας, παιδιά ηλικιωμένου τον βρήκαν δεμένο στο κρεβάτι του στον θάλαμο του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλευόταν, ασθενής χρειάστηκε αλλεργιολόγο και του δόθηκε ραντεβού σε δέκα μήνες.

Παράπονα όλων των ειδών υποβλήθηκαν τον περασμένο μήνα στο Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων των Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου και αφορούσαν τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά νοσοκομεία, εντός και εκτός ΓεΣΥ αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για εξασφάλιση φαρμάκων και παραπομπή ασθενών στο εξωτερικό από το υπουργείο Υγείας.

Βεβαίως, ούτε και αυτή τη φορά απουσίαζαν από τις αναφορές των πολιτών οι επισκέψεις σε φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας και ο περιορισμένος επιτρεπόμενος αριθμός ανά έτος από τον ΟΑΥ.

Ένα από τα παράπονα που λήφθηκαν αφορούσε την έλλειψη πρόσβασης ατόμων με αναπηρίες σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στην ΟΣΑΚ ηλικιωμένο άτομο σε τροχοκάθισμα μετέβη σε ιατρείο το οποίο δεν ήταν προσβάσιμο, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν οι συνοδοί του να τον κουβαλήσουν στα χέρια για να εξεταστεί από τον γιατρό.

Αρκετά από τα παράπονα που κατέγραψε το Παρατηρητήριο τον Νοέμβριο, αποκαλύπτουν την ασυνεννοησία ή και την δυσπιστία που επικρατεί μεταξύ λειτουργών υγείας και ασθενών.

Ενδεικτική ήταν η περίπτωση ασθενή ο οποίος κατήγγειλε ότι ειδικός γιατρός τον παρέπεμψε σε εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσον θα συνέχιζε η όχι την φαρμακευτική του αγωγή και ενώ, όπως αναφέρεται στο παράπονο, τα αποτελέσματα των εξετάσεων είχαν εκδοθεί, ο ίδιος συνέχιζε, εν αγνοία του να λαμβάνει τα συγκεκριμένα φάρμακα ενώ δεν τα χρειαζόταν.

Ο ίδιος ασθενής ανέφερε εξάλλου ότι ζήτησε από τον γιατρό τα αποτελέσματα των εξετάσεων του αλλά εκείνος αρνήθηκε να του τα δώσει, επειδή, όπως υποστήριξε, είχε επισκεφθεί και δεύτερο γιατρό της ίδιας ειδικότητας.

Σε άλλη περίπτωση, προσωπικός γιατρός, σύμφωνα με τον παραπονούμενο ασθενή, αρνήθηκε να εκδώσει βραχυπρόθεσμο παραπεμπτικό (που περιλαμβάνει δύο επισκέψεις) προς ειδικό γιατρό, ζητώντας από τον πολίτη να αποταθεί στον ειδικό γιατρό και να ζητήσει την έκδοση μακροχρόνιου παραπεμπτικού (το οποίο περιλαμβάνει μέχρι 12 επισκέψεις).

Οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση ασθενών από τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αλλά και η συμπεριφορά, κάποιων λειτουργών υγείας περιλαμβάνονταν επίσης στα παράπονα των πολιτών.

> Ασθενής επισκέφθηκε ΤΑΕΠ μετά από ατύχημα. Όπως ανέφερε, ο χρόνος αναμονής ήταν πολύ μεγάλος και η συμπεριφορά των λειτουργών υγείας κακή. Ο μεγάλος χρόνος αναμονής αποδόθηκε από το προσωπικό του ΤΑΕΠ στην έλλειψη κλινών. Ο ίδιος ασθενής ανέφερε ωστόσο ότι με την πάροδο οκτώ ωρών έλαβε σωστή και «καλή» περίθαλψη.

> Συγγενείς ηλικιωμένης επίσης ανέφεραν μεγάλο χρόνο καθυστέρησης στο ΤΑΕΠ το οποίο επισκέφθηκε. Σύμφωνα με το παράπονο, λόγω της καθυστέρησης αποχώρησαν, ωστόσο η κατάσταση της επιδεινώθηκε και χρειάστηκε να μεταφερθεί εκ νέου στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που ακολουθούνται από το υπουργείο Υγείας, παράπονο που υποβλήθηκε αφορούσε παιδί με σπάνια πάθηση το οποίο έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στο Παρατηρητήριο, το παιδί χρειάζεται να ταξιδεύει συχνά για να τυγχάνει παρακολούθησης από τον γιατρό του, ωστόσο κάθε φορά υποχρεώνεται να περνά από την ίδια διαδικασία έγκρισης του υπουργείου Υγείας.

Συνολικά το Παρατηρητήριο Ασθενών έλαβε τον περασμένο μήνα 38 παράπονα. Εξ αυτών τα 27 αφορούσαν ασθενείς άνω των 50 ετών.