Δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι ζουν με τον διαβήτη και το ποσοστό τους, σε σχέση με τον πληθυσμό της Κύπρου πλησιάζει το 13% (12,7%) και είναι από τα ψηλότερα ποσοστά που καταγράφονται μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε.
Στο Γενικό Συστήμα Υγείας ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο σχετικό μητρώο για τον διαβητή ασθενών ξεπερνά τις 115.000 με αυξητική τάση ενώ Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και υπουργείο Υγείας τονίζουν την ανάγκη για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση και έγκαιρη και σωστή διαχείριση των διαφόρων επιπλοκών.
Η 14η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη και ο Παγκύπριος Διαβητικός Σύνδεσμος τονίζει την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολίτων αφού υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 άνθρωποι στην Κύπρο πάσχουν από διαβήτη αλλά δεν το γνωρίζουν.
«Η σωστή και έγκαιρη διαχείριση του διαβήτη, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ίδιους τους ασθενείς και την ποιότητα ζωής τους ενώ ταυτόχρονα, με την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση επωφελείται και το σύστημα υγείας καθώς οι επιπλοκές του διαβήτη, σοβαρές ή πιο ελαφριάς μορφής μπορεί να οδηγήσουν σε παρατεταμένη νοσηλεία, αυξημένο κόστος φαρμάκων κλπ», ανέφερε στον «Φ» ο παθολόγος – διαβητολόγος Παναγιώτης Δημοσθένους.
«Να πάρουμε μόνο ως παράδειγμα την υπογλυκαιμία», είπε, «θα δούμε ότι οδηγεί σε αυξημένο κόστος νοσηλείας, σε καρδιαγγειακές επιπλοκές, σε αύξηση βάρους, αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σε κάποιες περιπτώσεις σε κώμα ή και θάνατο».
Γενικά ο διαβήτης, όταν δεν τυγχάνει σωστής διαχείρισης μπορεί να επηρεάσει τα νεφρά, τα μάτια, τα άκρα (διαβητικό ποδι) και τον εγκέφαλο, να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών προβλημάτων, στυτικής δυσλειτουργίας, αποφρακτικής άπνοιας ύπνου και άλλων σοβαρών ζητημάτων υγείας».
Η σωστή διαχείριση και ρύθμιση του διαβήτη, «μπορεί από την άλλη να εξασφαλίσει καλή ποιότητα ζωής και σίγουρα να προλάβει τις όποιες δυσάρεστες επιπλοκές».
Ο διαβήτης, «αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο προσπαθούμε να παρακολουθούμε πολύ στενά» ανέφερε από πλευράς της η ανώτερη λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Μόνικα Κυριάκου.
«Για αυτό τον λόγο, και ένα από τα μητρώα ασθενών που άρχισαν να δημιουργούνται από τον ΟΑΥ αφορά τους ασθενείς με διαβήτη ενώ βρισκόμαστε σε πολύ στενή συνεργασία και με το υπουργείο Υγείας για το ζήτημα αυτό».