Εδώ και τέσσερα χρόνια, το κράτος πληρώνει ενοίκιο €6.000 και άλλα έξοδα για δομή για άτομα με αυτισμό, αλλά η δομή δεν έχει ακόμα λειτουργήσει. Αποτέλεσμα, όπως αναφέρθηκε στη Βουλή, τα άτομα με αυτισμό να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Ψυχικής Υγείας Αθαλάσσας, παρά τις αποφάσεις που κατά καιρούς έχουν ληφθεί.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας για την έναρξη λειτουργίας της δομής χρειάζεται να ψηφιστεί νόμος αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα το υπουργείο Υγείας και το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να ετοιμάσουν το σχετικό νομοσχέδιο.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, τον Απρίλιο 2024, η οποία κοινοποιήθηκε στην επιτροπή Υγείας, ο αρμόδιος σύνδεσμος για τα άτομα με αυτισμό σημειώνει ότι η ανάγκη για λειτουργία του προγράμματος είναι τεράστια, καθώς πολλά άτομα στο φάσμα του αυτισμού λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, η οποία χρειάζεται ρύθμιση και μέχρι να γίνει αυτό χρειάζονται έναν εξειδικευμένο χώρο με εξειδικευμένο προσωπικό για τις ανάγκες τους.

Προσθέτει επίσης, ότι αυτό δεν είναι εφικτό να γίνεται στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, καθώς το προσωπικό δεν είναι εκπαιδευμένο στον αυτισμό και στους τρόπους χειρισμού ατόμων εντός του φάσματος.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «το 2024 δύο περιστατικά εντός του φάσματος νοσηλεύτηκαν στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, αφού δεν υπήρχε άλλη επιλογή».

«Υπάρχει ένα πρόγραμμα έτοιμο να ξεκινήσει, οι υποδομές είναι έτοιμες, κι όμως από το 2021 περιμένουμε αδειοδότηση και ένα σημαντικό ποσό έχει ήδη σπαταληθεί για την ενοικίαση, διαμόρφωση, προετοιμασία χώρου κτλ, χωρίς όμως το πρόγραμμα να προσφέρει καμία υπηρεσία», αναφέρει ο σύνδεσμος στην επιστολή του.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Υγείας, Ευθύμιος Δίπλαρος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, είπε ότι το νομοσχέδιο και οι κανονισμοί για την αδειοδότηση του προγράμματος για τον σύνδεσμο για άτομα με Αυτισμό μένει σκαλωμένο στα συρτάρια του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

«Ενώ καταβάλλεται το ενοίκιο στο εν λόγω κτήριο στη Λεμεσό, μέρος των χρημάτων δίνεται για να καλύψει τον μισθό του διευθυντή, παρόλα αυτά δεν γίνεται το παραμικρό. Με αποτέλεσμα, 18χρονοι αντί να τους παρέχεται θεραπευτική αγωγή να είναι στο σπίτι κλεισμένοι ή σε ψυχιατρεία», ανέφερε.

«Με επιστολή που θα στείλουμε επίσημα ως Επιτροπή, θα ζητούμε και από το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και την Υφυπουργό, να φέρει τάχιστα ενώπιον μας το νομοθετικό πλαίσιο και τους κανονισμούς για την αδειοδότηση του προγράμματος», σημείωσε.

Είπε ότι στις 5 Δεκεμβρίου η Επιτροπή θα ζητήσει επιτακτικά την παρουσία των δύο Υπουργών και υπηρεσιακών για να συζητήσει το θέμα. «Δίνουμε πίστωση χρόνου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου για να μας πει επιτέλους το Υφυπουργείο τι γίνεται όλα αυτά τα χρόνια», σημείωσε.