Ο ΟΚΥπΥ, «δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι οικονομικά αυτόνομος», παραδέχεται ο υπουργός Υγείας, ενώ ο ΟΑΥ, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσει τον τρόπο κατανομής του προϋπολογισμού του αφού, σύμφωνα με τον Μιχάλη Δαμιανό, «τα χρήματα του ΓεΣΥ χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο».
Δεκατέσσερα νομοσχέδια που αφορούν τον τομέα της Υγείας, είτε βρίσκονται ήδη στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση τους σε νόμο, είτε βρίσκονται στον δρόμο για τη Βουλή ή τυγχάνουν τελικής επεξεργασίας από το Υπουργείο και τη Νομική Υπηρεσία, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόληψη, το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε επέκταση των πληθυσμιακών προγραμμάτων του για τον καρκίνο.
Τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του για το έτος 2025 και τον στρατηγικό του σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το ΓεΣΥ, η οποία, κατά την έκφρασή του, «έχει πέσει».
«Η μεγαλύτερη πρόκληση για το ΓεΣΥ, δεν αφορά την οικονομική του βιωσιμότητα αλλά την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει. Ο πρωταρχικός στόχος του ΓεΣΥ, που ήταν να έχει ο κάθε πολίτης πρόσβαση στον γιατρό ή το νοσοκομείο ή τις υπηρεσίες που χρειάζεται, έχει επιτευχθεί. Ωστόσο, τώρα πρέπει να δούμε διάφορα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του».
«Εξαιτίας και της ανάπτυξης της οικονομίας, οι εισφορές που καταλήγουν στο Ταμείο του ΓεΣΥ έχουν αυξηθεί και το Σύστημα είναι πλέον τόσο γενναιόδωρο που κάπου πρέπει να το ελέγξουμε διότι, όπως φαίνεται, τα χρήματα του ΓεΣΥ χρησιμοποιούνται με λάθος τρόπο. Όταν ένας Οργανισμός έχει αυτή την εικόνα στα οικονομικά του, πρέπει να ελέγξουμε τον τρόπο κατανομής των χρημάτων. Διαπιστώνεται ότι κάποιοι επαγγελματίες Υγείας αμείβονται με περισσότερα χρήματα από όσα θα έπρεπε», είπε ο Μιχάλης Δαμιανός.
«Πρέπει να έρθουμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα χρήματα και, ταυτόχρονα, να δούμε το επίπεδο ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο ΟΑΥ προχωρεί σε κάποιες ρυθμίσεις, αλλά τώρα με την παρουσία και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κύπρο, περιμένουμε την εκπόνηση μιας μελέτης που θα αφορά τις βέλτιστες πρακτικές για την ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας», πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας ότι «όλα αυτά πρέπει να τα δούμε ολιστικά διατηρώντας την αρχιτεκτονική και τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το ΓεΣΥ και να κάνουμε κάποιες κινήσεις». Για να επιτευχθεί ο στόχος, είπε ο υπουργός Υγείας, «αναμένουμε τη μελέτη να μας δείξει τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε».
Σε αντίθεση με τον ΟΑΥ, του οποίου τα έσοδα αυξάνονται, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και τα κρατικά νοσηλευτήρια μάλλον παρουσιάζουν μια πολύ διαφορετική, οικονομική, εικόνα. «Ο ΟΚΥπΥ, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι οικονομικά αυτόνομος», είπε ο υπουργός Υγείας και υπενθύμισε ότι ο Οργανισμός κατά τα δύο πρώτα ουσιαστικά χρόνια της λειτουργίας του «φορτώθηκε στους ώμους του την πανδημία και δεν μπόρεσε να προωθήσει τους στόχους του».
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να είναι δεδομένη η οικονομική αυτονόμηση του ΟΚΥπΥ, όμως, υπάρχει ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το επόμενο δεκαήμερο, έχει διάρκεια μέχρι το 2026 και σχετίζεται με την αύξηση των εσόδων του Οργανισμού και την ταυτόχρονη μείωση των εξόδων του», είπε ο υπουργός Υγείας και εξήγησε ότι, «ο ΟΚΥπΥ πρέπει να αυξήσει τα έσοδα του και να μειώσει τα έξοδα του. Βεβαίως, το κύριο έξοδο του, το 75% των εξόδων του είναι οι μισθοί τους οποίους ο Οργανισμός δεν μπορεί να ελέγξει όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων είναι με απόσπαση από το δημόσιο και λαμβάνει αυξήσεις και προσαυξήσεις που αποφασίζονται για τη Δημόσια Υπηρεσία γενικά». Άρα, πρόσθεσε ο Μιχάλης Δαμιανός, «πρέπει να βρεθεί ο σωστός τρόπος για να αυξήσει τα έσοδα του ο Οργανισμός και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι το 2026, πρέπει να καταστεί οικονομικά αυτόνομος».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας για το 2025, οι βουλευτές, όλων των κομμάτων υπέβαλαν αρκετά ερωτήματα που σχετίζονταν με τον τρόπο που λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τα «πολύ μεγάλα» ή «τεράστια», κατά τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν, προβλήματα που παρατηρούνται στον τρόπο εξυπηρέτησης των ασθενών.
Η κυβέρνηση δεν θα πωλήσει δημόσια νοσοκομεία
Ο υπουργός Υγείας κλήθηκε, ή πιο σωστά προκλήθηκε, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, Γιώργο Λουκαΐδη, να δηλώσει ότι η ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, ενώ σε παρόμοια τοποθέτηση προέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, λέγοντας ότι παρατηρείται «μια κατήφεια» μεταξύ των εργαζομένων στα νοσηλευτήρια. «Ίσως να νιώθουν και οι άνθρωποι ότι θα έρθει η ώρα που κάποιος θα πει ότι “ωραία ο ΟΚΥπΥ δεν μπορεί να διαχειριστεί τα νοσοκομεία, να τα δώσουμε σε κάποιον άλλο που μπορεί να τα λειτουργήσει”», είπε.
«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση να πουλήσει τα δημόσια νοσοκομεία. Δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να έχουμε και θα έχουμε», ήταν η τοποθέτηση του Μιχάλη Δαμιανού.
Ο υπουργός Υγείας κλήθηκε να τοποθετηθεί και για το θέμα της εξαγοράς ιδιωτικών νοσοκομείων από συγκεκριμένο επενδυτικό ταμείο. «Υπάρχει η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού για να ελέγχει και να εξετάζει αυτά τα ζητήματα. Εάν εγώ παρέμβω στο έργο της ΕΠΑ, τότε θα είμαι παράνομος», είπε ο Μιχάλης Δαμιανός.
Νομοσχέδια και πρόληψη στον σχεδιασμό
Δεκατέσσερα νομοσχέδια τα οποία θα ενισχύσουν ή και θα αλλάξουν, σε κάποιες περιπτώσεις, τα σημερινά δεδομένα στον τομέα της Υγείας είτε έχουν ετοιμαστεί, είτε βρίσκονται στο στάδιο της ετοιμασίας τους από το υπουργείο Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας αναλύοντας τις εκκρεμότητες αλλά και τους σχεδιασμούς του για τον επόμενο χρόνο, τόνισε ότι τα €1,3 δις που προγραμματίζεται να δαπανηθούν «δεν είναι μόνο ένας αριθμός, αλλά σχεδιασμός για την Υγεία των πολιτών».
Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια που προβλέπονται στη γενικότερη μεταρρύθμιση του τομέα της Υγείας, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στον θεσμό του Συνηγόρου του Ασθενή (νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή), στο νομοσχέδιο που προβλέπει για τη μεταφορά της εποπτείας του ελέγχου του ΓεΣΥ στο υπουργείο Υγείας (το οποίο, επίσης, βρίσκεται στη Βουλής), αλλά και στα νομοσχέδια που αφορούν την λειτουργία κέντρων αποκατάστασης, ασθενοφόρων, κέντρων ανακουφιστικής φροντίδας, ακτινοδιαγνωστικών κέντρων, ιατροσυμβουλίων και εργαστηρίων.
Αναφορά έκανε ο Υπουργός, επίσης, στα νομοσχέδια για την ίδρυση κυπριακής αρχής ασφάλειας τροφίμων αλλά και την τροποποίηση του νόμου που αφορά τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Σε ό, τι αφορά την πρόληψη αναφέρθηκε στη συνέχιση του προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού, την έναρξη του προγράμματος για τον καρκίνο του εντέρου αλλά και τις διαδικασίες που αφορούν ένα νέο πληθυσμιακό πρόγραμμα και συγκεκριμένα τον έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη.