Τέλος στις αχρείαστες επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς επιχειρεί να βάλει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας με την εισαγωγή, μεταξύ άλλων, δείκτη απόδοσης που θα αφορά τα μακροχρόνια παραπεμπτικά που εκδίδονται, κυρίως από τους προσωπικούς γιατρούς, κατόπιν αιτήματος των ειδικών γιατρών του Συστήματος.

Μάλιστα –και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση– όσοι ειδικοί γιατροί ξεπερνούν το καθορισμένο, από τον ΟΑΥ, ποσοστό μακροχρόνιων παραπεμπτικών θα βλέπουν μείωση των απολαβών τους κατά 5% και τα χρήματα που θα τους αποκόπτονται θα διανέμονται στη συνέχεια στους συναδέλφους τους, της ίδιας ειδικότητας, οι οποίοι θα κινούνται εντός των προβλεπόμενων ορίων.

Ο ΟΑΥ, κατέληξε στην απόφαση για εφαρμογή του συγκεκριμένου δείκτη στους ειδικούς γιατρούς, αφού από την ανάλυση των δεδομένων του συστήματος πληροφορικής του ΓεΣΥ, κατέληξε σε συγκεκριμένες διαπιστώσεις:

>> Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου δείκτη και την συμπερίληψη του στον υπολογισμό της αποζημίωσης των προσωπικών γιατρών, επιτεύχθηκε μείωση (κατά μέσο όρο κατά 10,5% κατ’ έτος) στον αριθμό των απλών παραπεμπτικών που εκδίδονται από τους προσωπικούς προς τους ειδικούς γιατρούς.

>> Η μείωση των απλών παραπεμπτικών, όμως, οδήγησε σε διπλασιασμό (53% κατά μέσο όρο κατ’ έτος), των μακροχρόνιων παραπεμπτικών που ζητούν οι ειδικοί γιατροί, αφού τα μακροχρόνια παραπεμπτικά δεν υπολογίζονται για σκοπούς αποζημιώσεων των προσωπικών γιατρών.

>> Η πρακτική αυτή οδηγεί, σε αρκετές περιπτώσεις, σε αχρείαστες επισκέψεις και κατ’ επέκταση σε αχρείαστες δαπάνες για το ΓεΣΥ αφού, όπως διαπιστώνεται, επίσης από τα δεδομένα του Συστήματος, οι δικαιούχοι των μακροχρόνιων παραπεμπτικών, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, δεν χρησιμοποιούν τις επισκέψεις που δικαιούνται επειδή στην πραγματικότητα και βάσει των δεδομένων, δεν φαίνεται να τις χρειάζονται.

Ως επί το πλείστον, τα μακροχρόνια παραπεμπτικά (που περιλαμβάνουν μέχρι και 12 επισκέψεις τον χρόνο) εκδίδονται από τους ειδικούς γιατρούς μετά από αίτημα που υποβάλλουν στον προσωπικό γιατρό του δικαιούχου που εξυπηρετούν κατά περίπτωση.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επισκέψεων που πραγματοποιούν, εν τέλει, οι ασθενείς, από το λογισμικό του ΓεΣΥ προκύπτει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν γίνεται χρήση όλων των επισκέψεων που περιλαμβάνει το μακροχρόνιο παραπεμπτικό. Για παράδειγμα, οι ασθενείς επισκέπτονται 4 ή 5 φορές τον ειδικό γιατρό, ενώ το παραπεμπτικό περιλαμβάνει 8 ή 10 ή περισσότερες επισκέψεις.

Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου δείκτη απόδοσης για τους ειδικούς γιατρούς, ο ΟΑΥ προχώρησε χθες σε σχετική ενημέρωση, τονίζοντας ότι από τώρα μέχρι και το τέλος του 2024, το μέτρο θα λειτουργεί πιλοτικά και η απόδοση των γιατρών δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της αποζημίωσης τους. Από τον Ιανουάριο του 2025 το μέτρο θα τεθεί κανονικά σε εφαρμογή.

«Στόχος της εφαρμογής του δείκτη απόδοσης είναι η εύρυθμη λειτουργία της παροχής των υπηρεσιών υγείας από τους ειδικούς γιατρούς έτσι ώστε να ικανοποιούνται αποτελεσματικά οι ανάγκες υγείας των δικαιούχων χωρίς όμως τη δημιουργία αχρείαστων επισκέψεων που προκύπτουν από αιτήματα έκδοσης μακροχρόνιων παραπεμπτικών από τους ίδιους τους ειδικούς γιατρούς, οι οποίες οδηγούν στη σπατάλη πόρων και στην πτώση της τιμής μονάδας (στη βάση της οποίας αποζημιώνονται οι γιατροί)», αναφέρει στη σχετική ενημέρωση του προς τους γιατρούς ο ΟΑΥ.

Προσθέτει ότι, για κάθε ιατρική ειδικότητα θα ισχύσουν διαφορετικά όρια και εξηγεί πως «για κάθε τρίμηνο θα υπολογίζεται η απόδοση του κάθε ειδικού γιατρού σε σχέση με το σημείο αναφοράς της ειδικότητας του. Με την πλήρη εφαρμογή του δείκτη απόδοσης θα αποκόπτεται το 5% της συνολικής αμοιβής των ειδικών γιατρών που υπερβαίνουν το σημείο αναφοράς για το συγκεκριμένο τρίμηνο. Το ποσό αυτό θα διατίθεται στους ειδικούς της ίδιας ειδικότητας των οποίων η απόδοση βρίσκεται κάτω από το σημείο αναφοράς για το συγκεκριμένο τρίμηνο».

Οι ειδικοί γιατροί θα ενημερώνονται μέσω της μηνιαίας κατάστασης για το σημείο αναφοράς της ειδικότητας τους αλλά και για τη δική τους απόδοση.

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής φάσης, αναφέρει ο ΟΑΥ, θα γίνει διαβούλευση με τις επιστημονικές εταιρείες των γιατρών, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τα όρια και τους στόχους που θα εφαρμόζονται από τον Ιανουάριο και μετά.