«Προϋπολογισμός ή συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το Γενικό Σύστημα Υγείας δεν σημαίνει ότι το Κράτος θα ανοίξει τα Ταμεία του και θα προσθέσει χρήματα ή κι άλλα χρήματα στο Ταμείο του ΓεΣΥ. Το ΓεΣΥ χρηματοδοτείται από τις εισφορές, περιλαμβανομένων των εισφορών των πολιτών/εργαζομένων και με την κατάθεση προϋπολογισμού ή συμπληρωματικού προϋπολογισμού ο ΟΑΥ, στην πραγματικότητα, ζητά έγκριση για να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που ήδη υπάρχουν στο Ταμείο του ΓεΣΥ».
Σε συνέντευξη του στον «Φ» ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Σταύρος Μιχαήλ, μιλά για τη διαδικασία που έχει αρχίσει για πλήρωση της θέσης του γενικού διευθυντή, μετά τον διορισμό του Ανδρέα Παπακωνσταντίνου στη θέση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, και τονίζει ότι κατά το 2025 ο Οργανισμός θα αναλάβει δύο, «τεράστια», κατά την έκφραση του, έργα τα οποία συνεπάγονται και «πολλή δουλειά και επιπρόσθετα κονδύλια για να λειτουργήσουν σωστά και προς όφελος των ασθενών».
Υπενθυμίζει ότι με βάσει και τις προβλέψεις εμπειρογνωμόνων, μέσω της αναλογιστικής μελέτης, η οποία συνεχώς επικαιροποιείται, τα δύο επόμενα χρόνια θα είναι έτη ένταξης νέων υπηρεσιών ή επέκτασης υφιστάμενων και τονίζει ότι για να πετύχει τους στόχους του ο ΟΑΥ πρέπει να ενισχυθεί και σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του.
Δυστυχώς, είπε ο πρόεδρος του ΟΑΥ, «δεν έχει γίνει κατανοητό από τον κόσμο αλλά ούτε και από ανθρώπους οι οποίοι θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και χρηματοδοτείται το ΓεΣΥ ότι οι προϋπολογισμοί μας που κατατίθενται στη Βουλή δεν συνεπάγονται κόστος για τα Ταμεία του Κράτους». «Αυτό το λέω», πρόσθεσε, «επειδή μέχρι και πριν από μερικούς μήνες δεχόμασταν και στη Βουλή συνεχώς την ερώτηση εάν το ΓεΣΥ είναι οικονομικά βιώσιμο. Θεωρώ ότι το ξεκαθαρίσαμε αλλά θα το επαναλάβω: Το Ταμείο του ΓεΣΥ έχει απόθεμα (χρήματα πέραν του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του), που ξεπερνά τα €500 εκατομμύρια και δεν νομίζω ένας Οργανισμός με ένα τέτοιο απόθεμα να θεωρείται ότι κινδυνεύει οικονομικά».
Το Σύστημα, «παρουσιάζει κάποια προβλήματα στη λειτουργία του και ποτέ δεν θα πάψει να παρουσιάζει προβλήματα, αυτό θα γίνει μόνο εάν καταργηθεί. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να βρούμε τρόπο να τα λύσουμε με πρώτο στόχο μας το επίπεδο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα ζητήματα δεν έχουν να κάνουν με την οικονομική δυνατότητα του ΓεΣΥ. Το ζήτημα είναι να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο και να μπορούμε να αξιοποιούμε το απόθεμα μας, με μεγάλη προσοχή, εκεί και όπου πρέπει, είτε για να βελτιώνουμε κάποια πράγματα ή και για να προσφέρουμε κι άλλες υπηρεσίες στους δικαιούχους του ΓεΣΥ, χωρίς να ξεφεύγουμε από τους στόχους μας».
Για παράδειγμα, είπε ο κ. Μιχαήλ, «αυτή τη στιγμή έχει κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2024. Μεταξύ των κονδυλίων για τα οποία ζητούμε έγκριση περιλαμβάνεται και κονδύλι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για την εξασφάλιση καινοτόμων και εξειδικευμένων φαρμάκων. Για αυτό και ρωτώ: Εάν το ΓεΣΥ δεν καλύπτει τα καινοτόμα και εξειδικευμένα φάρμακα για τους ασθενείς, τότε θα στήσουμε στον τοίχο τον ΟΑΥ επειδή δεν τα καλύπτει, σωστό; Πως θα τα καλύψουμε εάν δεν μπορούμε να πάρουμε χρήματα από το Ταμείο του ΓεΣΥ, τα οποία χρήματα υπάρχουν και δεν τα ζητάμε εκ νέου από το Κράτος, τους φορολογούμενους;»
Ως ΟΑΥ, «οφείλουμε να διατηρούμε απόθεμα τέτοιο που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ΓεΣΥ για τρεις μήνες. Αντιλαμβάνεστε ότι για να σταματήσει να έχει έσοδα το ΓεΣΥ για τρεις μήνες σημαίνει, στην πραγματικότητα, ότι αυτή η χώρα για τρεις μήνες θα σταματήσει να λειτουργεί. Αυστηρά ομιλούντες το αναφέρω αυτό. Εάν λοιπόν, διατηρούμε αυτό το απαραίτητο απόθεμα, τα υπόλοιπα χρήματα, πρέπει να τα επενδύουμε σε υπηρεσίες για τους δικαιούχους μας. Δεν λέμε να μπούμε όλοι μέσα με τα μούτρα και να ξοδεύουμε αλόγιστα, επειδή έχουμε απόθεμα. Όχι. Αλλά δεν μπορούμε ούτε και να εμποδίζουμε συνεχώς την αξιοποίηση αυτών των χρημάτων τα οποία χρειαζόμαστε για να καλυφθούν οι ανάγκες των δικαιούχων και σίγουρα δεν γίνεται να στήνουμε τον ΟΑΥ στον τοίχο κάθε φορά που ζητά έγκριση για να αξιοποιήσει τα χρήματα που ήδη έχει, προς όφελος των δικαιούχων/ασθενών».
Η μεταφορά των καινοτόμων και εξειδικευμένων θεραπειών από το υπουργείο Υγείας στον ΟΑΥ, «είναι ένα από τα δύο πολύ μεγάλα έργα τα οποία πρέπει να αναλάβει εντός του 2025 ο Οργανισμός. Το δεύτερο είναι οι αποστολές ασθενών στο εξωτερικό τις οποίες και πάλι μέχρι τώρα τις διαχειρίζεται το υπουργείο Υγείας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι για να ενταχθούν αυτά στο ΓεΣΥ χρειάζονται και χρήματα άρα πρέπει να εντάξουμε σχετικά κονδύλια στον προϋπολογισμό ή σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό αναλόγως. Παράλληλα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Οργανισμός για να τα καταφέρει πρέπει να ενισχυθεί και με προσωπικό. Με το προσωπικό που τώρα διαθέτουμε δεν θα είμαστε σε θέση να φέρουμε εις πέρας αυτά τα δύο πολύ μεγάλα, τεράστια θα έλεγα, και σημαντικά προγράμματα».
Και στις δύο περιπτώσεις, «πρέπει να στηθεί μηχανισμός ο οποίος να λειτουργεί και σωστά και αποδοτικά και με τρόπο που να εξυπηρετεί πραγματικά τους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Αντιλαμβάνεστε είναι πολλή η δουλειά που θα γίνει και χρειάζονται και «χέρια» για να το πετύχουμε».
Αναφέρεται ότι στον προϋπολογισμό, που ο ΟΑΥ έχει ετοιμάσει για το 2025 περιλαμβάνονται και 50 νέες θέσεις για κάλυψη των κενών που σήμερα υπάρχουν. Υπενθυμίζεται παράλληλα ότι ενώπιον της Βουλής εκκρεμεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το έτος 2024 στον οποίο περιλαμβάνονται και κονδύλια για την εξασφάλιση των εξειδικευμένων θεραπειών.
Ξανά από την αρχή αναζήτηση γενικού διευθυντή
Ο διορισμός του Ανδρέα Παπακωνσταντίνου στη θέση του Γενικού Ελεγκτή, έφερε τα πάνω κάτω στον ΟΑΥ ο οποίος σε διάστημα πέντε μηνών υποχρεώνεται να προχωρήσει εκ νέου σε διαδικασία πλήρωσης της θέσης του γενικού διευθυντή. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΑΥ λειτουργούσε με αναπληρωτή γενικό διευθυντή για πολλά χρόνια και η πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης είχε χαρακτηριστεί ως ένα ιδιαιτέρως σημαντικό βήμα.
Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαήλ, «έχει ήδη προκηρυχθεί η θέση και θα προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση, βάσει των διαδικασιών βεβαίως, διότι ο ΟΑΥ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς γενικό διευθυντή».
«Αντιλαμβάνεστε ότι και ο διορισμός του κ. Παπακωνσταντίνου στη θέση του γενικού διευθυντή την περασμένη άνοιξη, είχε δημιουργήσει κενό στην διεύθυνση Οικονομικών της οποίας ο κ. Παπακωνσταντίνου προΐστατο μέχρι τότε. Άρα εμείς έπρεπε να καλύψουμε και τη θέση αυτή. Ακολουθώντας τις διαδικασίες διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών αναλαμβάνει τώρα ο Άγγελος Τρόπης». Ο κ. Τρόπης, μέχρι σήμερα εργαζόταν ως ανώτερος λειτουργός στη συγκεκριμένη διεύθυνση του ΟΑΥ.