Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.
Ερώτηση:
Με αφορμή το πρόγραμμα σας με την Ελίτα στη τηλεόραση, σας γράφω και για την δική μου περίπτωση μοναξιάς.
Είμαι 74 ετών και έχω ζήσει μια πλήρη ζωή. Έχω μεγαλώσει τα παιδιά μου, έχω δουλέψει σκληρά και έχω υπέροχες αναμνήσεις. Ωστόσο, τελευταίως νιώθω έντονη μοναξιά. Έχω χάσει τον άντρα μου πριν 2 χρόνια και αυτό μου άφησε ένα τεράστιο κενό. Ορισμένοι φίλοι μου έχουν φύγει από τη ζωή, τα παιδιά μου είναι απασχολημένα με τις ζωές τους και δεν έχω την κοινωνική σύνδεση που είχα κάποτε. Θέλω ακόμα να απολαμβάνω τη ζωή, αλλά η μοναξιά φαίνεται να με κυριεύει όλο και περισσότερο. Πώς μπορώ να βρω νέο νόημα και χαρά σε αυτή την ηλικία;
Με εκτίμηση,
ΔΔ
Απάντηση:
Αγαπητή μου ΔΔ,
Λυπάμαι πολύ για την απώλεια του συζύγου σου και θα ήθελα να πω πόσο πολύ καταλαβαίνω αυτό που νιώθεις. Η μοναξιά είναι μια πρόκληση, ειδικά όταν οι περιστάσεις της ζωής αλλάζουν με την ηλικία. Είναι φυσιολογικό μετά από χρόνια συμβίωσης με ένα άτομο να βιώνεις ένα κενό που σε επηρεάζει, και σίγουρα υπάρχουν αλλαγές στις σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια, και αυτά τα συναισθήματα είναι απόλυτα φυσιολογικά.
Αλλά να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη σε αυτό το συναίσθημα, και υπάρχουν τρόποι να φέρεις ξανά χαρά και σύνδεση στη ζωή σου.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλοί τρόποι να φέρεις νέο νόημα και χαρά στη ζωή σου. Ορίστε μερικές ιδέες που ίσως σε βοηθήσουν:
1. Αναγνώρισε τη Θλίψη σου: Η απώλεια του συζύγου σου είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου, και είναι σημαντικό να τιμήσεις τα συναισθήματά σου. Το πένθος χρειάζεται χρόνο, και είναι ζωτικής σημασίας να δώσεις στον εαυτό σου το χώρο να νιώσει και να επεξεργαστεί αυτή την απώλεια. Εάν δεν το έχεις ήδη κάνει, μπορείς να επισκεφτείς μια/ένα επαγγελματία, όπου μπορείς να μοιραστείς την εμπειρία σου για να σε βοηθήσει να την διαχειριστείς καλύτερα.
2. Αναζήτησε Νέους Κοινωνικούς Κύκλους: Η συμμετοχή σε κοινότητες, λέσχες δραστηριοτήτων ή κέντρα δραστηριοτήτων μπορεί να ανοίξει νέες ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση. Είναι πιθανό να γνωρίσεις νέους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα και να χτίσεις καινούριες σχέσεις που μπορούν να προσφέρουν χαρά και συντροφικότητα. Είτε σου αρέσει η κηπουρική, το πλέξιμο, η ζωγραφική ή απλώς η συζήτηση, αυτά τα κέντρα προσφέρουν κοινωνικές διεξόδους για να γνωρίσεις ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα.
3. Αγκαλιάστε την Τεχνολογία: Αν και κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία την αποφεύγουν, η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για να καταπολεμήσεις τη μοναχικότητα. Βίντεο κλήσεις είτε με την οικογένεια είτε με τους φίλους σου θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα, και πολλές πλατφόρμες προσφέρουν διαδικτυακές κοινωνικές ομάδες ή μαθήματα για ηλικιωμένους. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για διάφορες δραστηριότητες που γίνονται στις διάφορες πόλεις της Κύπρου στο διαδίκτυο, που θα μπορούσες να διαλέξεις να πας.
4. Αναζωπύρωσε Παλιές Φιλίες: Είναι συνηθισμένο να χάνουμε επαφή με ανθρώπους με τα χρόνια, αλλά με την τεχνολογία σήμερα, είναι πιο εύκολο από ποτέ να επανασυνδεθείς. Ακόμα και αν μερικοί φίλοι έχουν φύγει, υπάρχουν άλλοι που ίσως έχεις χάσει την επαφή. Ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα μπορεί να επαναφέρει αυτές τις σημαντικές σχέσεις.
5. Φρόντισε την Σωματική και Ψυχική Σου Υγεία: Η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας είναι πολύ σημαντική. Καθημερινοί περίπατοι, γιόγκα ή μαθήματα ελαφριάς άσκησης όχι μόνο διατηρούν την φυσική σου υγεία, αλλά προσφέρουν και ευκαιρίες να γνωρίσεις νέα άτομα. Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική – η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, οπότε μην διστάσεις να μιλήσεις σε κάποια/ον επαγγελματία που θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα αυτή την πρόκληση.
5. Δυνάμωσε τις Σχέσεις με τα Παιδιά σου: Μπορεί τα παιδιά σου να είναι πολύ απασχολημένα, αλλά είναι σημαντικό να τους πεις πώς αισθάνεσαι. Πιθανότατα δεν αντιλαμβάνονται πόσο έντονη είναι η μοναξιά σου και ίσως μπορέσουν να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο ή να βρουν τρόπους να σε βοηθήσουν να νιώσεις πιο συνδεδεμένη. Επίσης πάρε την πρωτοβουλία να διοργανώνεις εβδομαδιαίες συναντήσεις μαζί με όλη την οικογένεια, για να κρατήσετε τους δεσμούς.
6. Δοκίμασε Νέα Ενδιαφέροντα: Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσεις κάτι καινούριο. Είτε πρόκειται για ένα νέο χόμπι, μια λέσχη δικού σου ενδιαφέροντος ή την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, οι νέες δραστηριότητες μπορούν να φέρουν νέο σκοπό και χαρά. Θα σου συνιστούσα να έρχεσαι στα μαθήματα αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης που κάνω κάθε Πέμπτη στο Ανοικτό Σχολείο του Δημαρχείου Στροβόλου, για να μάθεις καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής. Υπάρχουν επίσης τα Επιμορφωτικά με μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που θα μπορούσες να εξερευνήσεις.
7. Κατοικίδιο για Συντροφιά: Αν μπορείς, σκέψου να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο. Πολλοί ηλικιωμένοι βρίσκουν μεγάλη παρηγοριά στη συντροφιά ενός σκύλου ή μιας γάτας. Ένα κατοικίδιο όχι μόνο προσφέρει αγάπη και συντροφιά, αλλά σου δίνει και μια αίσθηση ευθύνης που μπορεί να σε αναζωογονήσει.
Η γήρανση δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθείς τη μοναξιά ως μέρος της ζωής. Έχεις μια πλούσια σοφία και εμπειρία, και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα ήθελαν να μοιραστούν στιγμές μαζί σου, τόσο παλιοί όσο και νέοι φίλοι. Το κλειδί είναι να κάνεις μικρά βήματα προς τα εμπρός, να είσαι ανοιχτή σε νέες εμπειρίες και να μην φοβάσαι να ζητήσεις υποστήριξη.
Η ζωή σου μπορεί να αποκτήσει νέο νόημα, και υπάρχουν πολλοί τρόποι να δημιουργήσεις νέες σχέσεις και να βρεις χαρά, ακόμη και σε αυτήν τη φάση της ζωής σου. Η ζωή μπορεί να παραμείνει ζωντανή, χαρούμενη και γεμάτη σύνδεση, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Διάβασε επίσης αυτά τα άρθρα μου:
- Μοναξιά vs Μοναχικότητα, ποια η διαφορά και πώς αντιμετωπίζονται
- Αισθάνομαι όλο και περισσότερο τη μοναξιά!
Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πως να διαχειρίζεσαι οποιεσδήποτε προκλήσεις της ζωής και να βγάζεις στην επιφάνεια τα θετικά σου χαρακτηριστικά για να μπορείς να πορεύεσαι στη ζωή σου αγέρωχα και περήφανα. Πρώτα μαθαίνουμε και μετά αρχίζουμε να εφαρμόζουμε και να εξασκούμε αυτούς τους καινούργιους τρόπους. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα. Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.
Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!
Η Άννη Παττίχη είναι Προπονήτρια Ζωής, με ΜΑ στην Κλινική Ψυχολογία, Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Εκπαιδεύτρια, θεραπεύτρια Τεχνικών Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (EFT) & Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP). Βοηθά άτομα είτε σε ατομικές συνεδρίες ή σε ομάδες να βρουν τη δική τους πηγή σοφίας για να πάρουν πλήρη έλεγχο της ζωής τους. Παρουσιάζεται συχνά στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος.
Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
TransformNow Coaching Academy
Tel: 99468260
Πατήστε ΕΔΩ για να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw
https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi
