Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.
Ερώτηση:
Θέλω να μοιραστώ κάτι που με απασχολεί και θα ήθελα τη συμβουλή σου. Εδώ και καιρό αντιμετωπίζω μια κατάσταση που με κάνει να νιώθω άβολα, και δεν ξέρω πώς να την διαχειριστώ. Θα εκτιμούσα την άποψή σου και την καθοδήγησή σου.
Το πρόβλημά μου σχετίζεται με μια προσωπική φιλική σχέση. Έχω έναν φίλο που με γνωρίζει πολλά χρόνια, αλλά πρόσφατα άρχισε να συμπεριφέρεται με τρόπο που με προβληματίζει. Συχνά κάνει σχόλια που με κάνουν να νιώθω ανασφαλής και άβολα, και παρόλο που δεν θέλω να χάσω τη φιλία μας, δεν μπορώ να συνεχίσω να νιώθω έτσι. Πώς μπορώ να προσεγγίσω αυτό το ζήτημα με ευγένεια, χωρίς να δημιουργήσω ένταση στη φιλία μας;
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθειά σου!
Με εκτίμηση,
ΑΔ
Απάντηση:
Αγαπητή μου ΑΔ,
Σε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες μαζί μου τα συναισθήματά σου και το δίλημμα που έχεις να διαχειριστείς. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου και να προσπαθείς να βρεις μια λύση που να σέβεται τόσο εσένα όσο και τη φιλία σου. Η φιλία είναι μία από τις πιο πολύτιμες σχέσεις στη ζωή μας, και όταν νιώθουμε ότι απειλείται ή δυσλειτουργεί, οι συνέπειες μπορεί θα έχουν αποτελέσματα στην ψυχική μας υγεία.
Οι φιλικές σχέσεις, ειδικά αυτές που έχουν διαρκέσει χρόνια, είναι πολύτιμες, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να παρουσιάζουν προκλήσεις όταν προκύπτουν θέματα που επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία και τη δυναμική της σχέσης.
Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι δεν φταις εσύ που νιώθεις έτσι, και δεν είναι καθόλου κακό να θέλεις να προστατεύσεις τον εαυτό σου από συμπεριφορές που σε πληγώνουν. Η αλήθεια είναι πως, πολλές φορές, ακόμα και οι πιο στενοί μας φίλοι μπορεί να μην αντιλαμβάνονται το πώς τα λόγια ή οι πράξεις τους μας επιδρούν πάνω μας. Οι σχέσεις, ειδικά αυτές που κρατούν χρόνια, έχουν την τάση να πέφτουν σε ρουτίνα ή να αναπτύσσουν δυναμικές που δεν είναι πάντα υγιείς για τα εμπλεκόμενα άτομα.
Η καλύτερη προσέγγιση σε αυτή την περίπτωση είναι η ειλικρινής επικοινωνία. Πριν να προχωρήσεις σε οποιαδήποτε συζήτηση, σκέψου καλά τι θέλεις να πεις και πώς θα το πεις. Είναι σημαντικό να μη δείξεις θυμό ή επιθετικότητα, καθώς αυτό μπορεί να κλείσει την πόρτα σε έναν υγιή διάλογο. Εστίασε στο πώς σε κάνει να αισθάνεσαι η συμπεριφορά του φίλου σου. Οι δηλώσεις που ξεκινούν με “νιώθω” είναι πάντα πιο αποτελεσματικές από εκείνες που ξεκινούν με “εσύ πάντα κάνεις”. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις: “Όταν κάνεις αυτά τα σχόλια, νιώθω ανασφάλεια και με πονάει”, αντί να πεις “Εσύ πάντα με υποτιμάς”.
Όταν εκφράσεις τα συναισθήματά σου, δώσε στον φίλο σου τον χώρο να μιλήσει. Πιθανότατα δεν καταλαβαίνει πώς σε κάνουν να νιώθεις τα λόγια του ή ίσως δεν έχει καταλάβει ότι οι πράξεις του είναι προσβλητικές. Ένα μεγάλο μέρος της επίλυσης τέτοιων θεμάτων βρίσκεται στην κατανόηση της προοπτικής του άλλου. Αν είστε καλοί φίλοι, ο φίλος σου θα νοιαστεί για το πώς νιώθεις και πιθανότατα θα θελήσει να αλλάξει συμπεριφορά. Δώσε του χώρο να εξηγήσει τη δική του πλευρά. Μπορεί να μην καταλαβαίνει πώς τα λόγια του σε επηρεάζουν ή να περνάει κι αυτός κάτι που τον δυσκολεύει. Ο διάλογος είναι το κλειδί.
Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες. Μερικές φορές, όταν αναφερόμαστε σε τέτοια θέματα, οι άλλοι δεν είναι έτοιμοι να αλλάξουν ή δεν καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής. Αν ο φίλος σου δεν είναι διατεθειμένος να σε ακούσει ή αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τρόπο που σε πληγώνει, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσεις τη σχέση σας. Δεν είναι εύκολο να θέσεις όρια με έναν φίλο, ειδικά κάποιον με τον οποίο έχεις χρόνια γνωριμίας, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητο για τη δική σου ψυχική υγεία.
Είναι κάτι που λέω και στους πελάτες μου, ότι και εγώ κατά τη διάρκεια της ζωής μου, έκανα τέτοιες συζητήσεις με φίλους. Ορισμένοι ακόμα παραμένουν καλοί φίλοι και ορισμένοι όχι.

Οι υγιείς φιλίες βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαία στήριξη. Αν αυτή η ισορροπία έχει διαταραχθεί, τότε θα πρέπει να αξιολογήσεις κατά πόσο αυτή η σχέση σου προσφέρει αυτά που χρειάζεσαι για να νιώθεις καλά. Το να θέσεις όρια δεν σημαίνει ότι καταστρέφεις μια φιλία, αλλά ότι προστατεύεις τον εαυτό σου και δίνεις στον φίλο σου την ευκαιρία να αναγνωρίσει τη σημασία της σχέσης σας.
Να θυμάσαι ότι αξίζεις να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που σε εκτιμούν και σε στηρίζουν. Αν αυτή η φιλία δεν μπορεί να σου προσφέρει αυτό, τότε ίσως είναι καιρός να αναλογιστείς ποια είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα.
Σου εύχομαι καλή τύχη και ελπίζω η συζήτηση με τον φίλο σου να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στη σχέση σας.
Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πως να διαχειρίζεσαι οποιεσδήποτε προκλήσεις της ζωής και να βγάζεις στην επιφάνεια τα θετικά σου χαρακτηριστικά για να μπορείς να πορεύεσαι στη ζωή σου αγέρωχα και περήφανα. Πρώτα μαθαίνουμε και μετά αρχίζουμε να εφαρμόζουμε και να εξασκούμε αυτούς τους καινούργιους τρόπους. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα. Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.
Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!
Η Άννη Παττίχη είναι Προπονήτρια Ζωής, με ΜΑ στην Κλινική Ψυχολογία, Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Εκπαιδεύτρια, θεραπεύτρια Τεχνικών Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (EFT) & Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP). Βοηθά άτομα είτε σε ατομικές συνεδρίες ή σε ομάδες να βρουν τη δική τους πηγή σοφίας για να πάρουν πλήρη έλεγχο της ζωής τους. Παρουσιάζεται συχνά στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος.
Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
annie.pattichi@gmail.com
Tel: 99468260
Πατήστε ΕΔΩ για να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα
https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw
https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi
