Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Ερώτηση:
Αγαπητή Άννη

Αισθάνομαι όλο και πιο μοναξιά, παρόλο που έχω μια εξαιρετική δουλειά, υποστηρικτική οικογένεια και υπέροχους φίλους. Φαίνεται ότι όλα στη ζωή μου πάνε καλά, αλλά δεν μπορώ να απαλλαγώ από αυτό το βαθύ αίσθημα απομόνωσης. Φοβάμαι να μιλήσω γι’ αυτό με τους κοντινούς μου ανθρώπους, γιατί δεν θέλω να τους ανησυχήσω ή να φανώ αχάριστη. Τι πρέπει να κάνω;

ΑΔ

Απάντηση:
Αγαπητή ΑΔ

Πρώτα απ’ όλα, θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι αυτό που νιώθεις είναι πολύ πιο συνηθισμένο από ό,τι νομίζεις και δεν σημαίνει ότι είσαι αχάριστη ή ότι υπάρχει κάτι λάθος με σένα. Η μοναξιά είναι ένα πολύπλοκο συναίσθημα που μπορεί να προκύψει ακόμη και όταν όλα τα άλλα στη ζωή φαίνονται να πηγαίνουν καλά. Είναι δυνατόν να είσαι περιτριγυρισμένη από ανθρώπους, να έχεις μια επιτυχημένη καριέρα, και παρόλα αυτά να νιώθεις ένα βαθύ αίσθημα απομόνωσης. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή δεν εκτιμάς αυτά που έχεις, αλλά επειδή η μοναξιά δεν προέρχεται μόνο από την έλλειψη ανθρώπων γύρω μας—συχνά πηγάζει από την ποιότητα των σχέσεων μας και προ πάντων τη σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας.

Διάβασε επίσης ένα άλλο άρθρο μου για την διαφορά μεταξύ της μοναξιάς και της μοναχικότητας:

Η μοναξιά είναι ένα σημάδι, όπως η πείνα ή η δίψα, που μας λέει ότι χρειαζόμαστε περισσότερη κοινωνική και συναισθηματική τροφή. Δεν σημαίνει ότι είσαι αχάριστη ή ότι υπάρχει κάτι λάθος σε σένα. Στην πραγματικότητα, πολλοί πελάτες μου περιγράφουν παρόμοιες καταστάσεις και αισθάνονται το ίδιο. Ο σημερινός κόσμος, με την έμφαση που δίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις επιφανειακές σχέσεις, συχνά επιδεινώνει αυτά τα συναισθήματα. Μπορεί να έχεις εκατοντάδες “φίλους” στο διαδίκτυο, αλλά νιώθεις ακόμα μοναξιά και σου λείπουν οι βαθύτερες, πιο ουσιαστικές σχέσεις στην πραγματική ζωή.

Το πρώτο βήμα είναι να δώσεις στον εαυτό σου την άδεια να αισθανθεί αυτό που νιώθεις χωρίς κριτική. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τη μοναξιά σου ως ένα νόμιμο συναίσθημα και όχι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι ή να παραμερίζεις. Δεν χρειάζεται να υποτιμάς τα συναισθήματά σου μόνο και μόνο επειδή οι άλλες πτυχές της ζωής σου φαίνεται να πηγαίνουν καλά. Όλοι έχουν συναισθηματικές ανάγκες που αξίζουν προσοχής, ανεξαρτήτως του πόσο “τέλεια” μπορεί να φαίνονται οι ζωές τους εξωτερικά.

Επίσης διάβασε και αυτό μου το άρθρο:

Ένας από τους λόγους που μπορεί να διστάζεις να μιλήσεις για τη μοναξιά σου είναι ο φόβος ότι θα είσαι βάρος ή ότι θα φανείς αχάριστη. Είναι κατανοητό να ανησυχείς για το πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι, ειδικά αν είσαι κάποια που συνήθως δείχνει να τα έχει όλα υπό έλεγχο. Ωστόσο, το να κρατάς αυτά τα συναισθήματα κρυμμένα μπορεί να τα κάνει χειρότερα. Το να μοιραστείς την εμπειρία σου με κάποιον που εμπιστεύεσαι δεν σημαίνει ότι παραπονιέσαι ή ότι είσαι αρνητική—σημαίνει ότι είσαι άνθρωπος. Οι άνθρωποι που σε αγαπούν πιθανότατα θα ήθελαν να ξέρουν αν δυσκολεύεσαι για να μπορέσουν να σε βοηθήσουν.

Όταν νιώσεις έτοιμη, σκέψου να μιλήσεις με μια κοντινή φίλη ή μέλος της οικογένειάς σου και να εκφράσεις πώς νιώθεις. Μπορείς να ξεκινήσεις λέγοντας κάτι όπως, “Έχω νιώσει λίγο μοναξιά τελευταία, παρόλο που όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά, και ήθελα να μιλήσω σε κάποιον γι’ αυτό.” Μπορεί να διαπιστώσεις ότι το να ανοιχτείς σε φέρνει πιο κοντά στους ανθρώπους που αγαπάς και μπορεί ακόμη και να ανακαλύψεις ότι και άλλοι έχουν αισθανθεί το ίδιο κατά καιρούς.

Αν η ιδέα να μιλήσεις σε κάποιον κοντινό σου φαίνεται πολύ τρομακτική ή αν ανησυχείς για το πώς μπορεί να αντιδράσουν τότε η συζήτηση με μια ειδικό μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό βήμα. Ένας ειδικός μπορεί να προσφέρει έναν χώρο χωρίς κριτική για να εξερευνήσεις τα συναισθήματά σου και να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις αιτίες της μοναξιάς σου. Η προπόνηση ζωής μπορεί να σου δώσει εργαλεία και στρατηγικές για να αντιμετωπίσεις αυτά τα συναισθήματα και να βελτιώσεις τη συνολική διάθεση σου.

Εκτός από το να μιλήσεις σε κάποια ειδικό, μπορεί να βοηθήσει να εξετάσεις τις κοινωνικές σου δραστηριότητες και να σκεφτείς αν καλύπτουν τις συναισθηματικές σου ανάγκες. Μερικές φορές, μπορούμε να είμαστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους αλλά να νιώθουμε μοναξιά αν αυτές οι αλληλεπιδράσεις δεν μας ικανοποιούν σε βαθύτερο επίπεδο. Είναι οι συνομιλίες σου με τους φίλους και την οικογένεια ουσιαστικές, ή παραμένουν συχνά στην επιφάνεια; Υπάρχουν πτυχές του εαυτού σου που νιώθεις ότι δεν μπορείς να μοιραστείς με τους άλλους; Η αναζήτηση πιο ουσιαστικών σχέσεων, όπου υπάρχει κατανόηση και ενδιαφέρον μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Δραστηριότητες που σου φέρνουν χαρά και αίσθηση σκοπού μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μοναξιάς. Σκέψου να κάνεις εθελοντισμό, να συμμετάσχεις σε μια λέσχη ή να ακολουθήσεις ένα νέο χόμπι που ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά σου. Αυτές οι δραστηριότητες σου δίνουν επίσης ευκαιρίες να συναντήσεις ανθρώπους που μοιράζονται τα ενδιαφέροντα σου. Η δημιουργία σχέσεων μέσω κοινών εμπειριών μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερες, πιο ικανοποιητικές σχέσεις.

Τέλος, θυμήσου ότι η μοναξιά μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι χρειάζεται να επανασυνδεθείς και να αγαπήσεις τον εαυτό σου. Μερικές φορές, επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στις εξωτερικές συνδέσεις που παραμελούμε τη σχέση μας με τον εσωτερικό μας εαυτό. Αφιέρωσε χρόνο για αυτοφροντίδα και αυτοβετίωση. Πρακτικές όπως η τήρηση ημερολογίου, ο διαλογισμός ή απλά το να αφιερώνεις χρόνο κάνοντας κάτι που αγαπάς μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθανθείς πιο κεντραρισμένη και ικανοποιημένη.

Διάβασε ΕΔΩ το άρθρο μου για την αγάπη για το εαυτό μας.

Συνοψίζοντας, τα συναισθήματα της μοναξιάς σου μπορούν να απαλυνθούν με τις κατάλληλες παρεμβάσεις και δραστηριότητες. Ζήτησε υποστήριξη, είτε από αγαπημένα σου πρόσωπα είτε από μια επαγγελματία, και αναζήτησε βαθύτερες σχέσεις και δραστηριότητες που σε ικανοποιούν. Αξίζεις να νιώθεις συνδεδεμένη και ολοκληρωμένη και το να κάνεις βήματα για να διαχειριστείς τη μοναξιά σου είναι μια δυνατή πράξη αυτοφροντίδας.

Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πως να διαχειρίζεσαι οποιεσδήποτε προκλήσεις της ζωής και να βγάζεις στην επιφάνεια τα θετικά σου χαρακτηριστικά για να μπορείς να πορεύεσαι στη ζωή σου αγέρωχα και περήφανα.  Πρώτα μαθαίνουμε και μετά αρχίζουμε να εφαρμόζουμε και να εξασκούμε αυτούς τους καινούργιους τρόπους. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να  διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα.  Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.
Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

Η Άννη Παττίχη είναι Προπονήτρια Ζωής, με ΜΑ στην Κλινική Ψυχολογία, Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Εκπαιδεύτρια, θεραπεύτρια Τεχνικών Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (EFT) & Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP). Βοηθά άτομα είτε σε ατομικές συνεδρίες ή σε ομάδες να βρουν τη δική τους πηγή σοφίας για να πάρουν πλήρη έλεγχο της ζωής τους.

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
annie.pattichi@gmail.com
Tel: 99468260

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi