Από τη σαλάτα στο μπουφέ του ξενοδοχείου, μέχρι το βουνό και την ορειβασία και το νερό στο ντους του τουριστικού καταλύματος, στις διακοπές χρειάζεται προσοχή.

Χρήσιμες συμβουλές και μικρές κινήσεις που μπορούν να μας προστατεύσουν και να μας κρατήσουν μακριά από ανεπιθύμητα προβλήματα υγείας, ατυχήματα και ταλαιπωρία γιατί μπορεί κατά την επιλογή του χώρου διαμονής μας (ξενοδοχείο, πλοίο ή air bnb) να θεωρούμε ως βασικό συστατικό την τοποθεσία, την τιμή, τη δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο και το καλό πρόγευμα, αλλά, είναι κι άλλα, ακόμα πιο σημαντικά, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν λαμβάνουμε υπόψη αλλά σχετίζονται άμεσα με την υγεία μας και σίγουρα με την καλή έκβαση των διακοπών μας.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο στις διακοπές μας, το ντους πρέπει να είναι γρήγορο και η μύτη και το στόμα κλειστά και το καπάκι της τουαλέτας να κλείνει πριν πατήσουμε το καζανάκι.

«Για να μην μας χρειαστεί κανένας κατά τη διάρκεια των διακοπών του», λέει στον «Φ» ο προσωπικός γιατρός του ΓεΣΥ, παθολόγος Παναγιώτης Δημοσθένους, «δίνουμε κάποιες σημαντικές συμβουλές επιχειρώντας να καλύψουμε όλες τις πιθανές δραστηριότητες ενός ανθρώπου που απολαμβάνει την καλοκαιρινή του άδεια».

«Αρχίζοντας από το πιο απλό, το νερό, θα ήταν προτιμότερο, κυρίως όταν βρισκόμαστε στο εξωτερικό, (με ιδιαίτερη προσοχή όταν βρισκόμαστε σε εξωτικά νησιά η σε χώρες όπου το δίκτυο υδροδότησης δεν είναι και το πιο κατάλληλο), να πίνουμε εμφιαλωμένο νερό. Πρέπει, επίσης, να γνωρίζουμε ότι μια μεγάλη παγίδα είναι τα παγάκια καθώς πολλές φορές το νερό που χρησιμοποιείται δεν είναι εμφιαλωμένο και υπάρχει το ενδεχόμενο, ακόμα και ένα παγάκι να κουβαλά κολοβακτηρίδιο το οποίο θα μας οδηγήσει σε τροφική δηλητηρίαση με όλα τα δυσάρεστα συνεπακόλουθα της».

Στο μπουφέ του τουριστικού καταλύματος «επίσης, χρειάζεται προσοχή.  Αποφύγετε τις σαλάτες με κρέμα (μαγιονέζα κ.λπ.). Εκτός από τις αχρείαστες θερμίδες ,αυτές οι σαλάτες μπορεί να καταστούν επικίνδυνες και πρέπει να πούμε ότι συνηθέστερο αίτιο τροφικής δηλητηρίασης είναι η λαχανοσαλάτα (coleslaw), καθώς οι υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες γρήγορα αλλοιώνουν τα συστατικά της τα οποία αποτελούν θρεπτικό υλικό για μικρόβια όπως η σαλμονέλα που πολλαπλασιάζεται ταχύτατα».

Στο εστιατόριο, «όσο καλή εντύπωση και να έχετε για ένα εστιατόριο τον υπόλοιπο χρόνο, κατά την καλοκαιρινή περίοδο η αυξημένη προσέλευση και η επιστράτευση επιπρόσθετου (και συνήθως ανεκπαίδευτου) προσωπικού, φέρνει εκπτώσεις στους κανόνες υγιεινής.

Αποφύγετε, λοιπόν, να καταναλώνετε τρόφιμα που παραμένουν για ώρες στο τραπέζι (π.χ. κέτσαπ, μουστάρδα), καθώς είναι εστίες ανάπτυξης μικροβίων. Ζητήστε να σας φέρουν να προσθέσετε εσείς το ελαιόλαδο στη σαλάτα σας γιατί στην κουζίνα μπορεί να έχουν μεγάλο δοχείο λαδιού το οποίο μπορεί να είναι ασκέπαστο για ώρες».

Το τι τρώμε στην παραλία, είναι, επίσης, σημαντικό. «Για όσους τους αρέσουν οι μη οργανωμένες παραλίες και θα πάρουν μαζί τους φαγώσιμα, καλό είναι να έχουν υπόψη τους και την επόμενη συμβουλή: Προτιμάτε τα αεροστεγώς συσκευασμένα προϊόντα. Μην πάρετε ανοικτές συσκευασίες (γαλοπούλα, χαμ, τυρί) ακόμα και αν μετά το άνοιγμα τα είχατε στο ψυγείο. Η αρνητική υψηλή πίεση με την οποία γίνετε το πακετάρισμα δεν αφήνει καμία πιθανότητα να πολλαπλασιαστούν τυχόν μικρόβια στις αναπόφευκτα υψηλές θερμοκρασίες της παραλίας. Και πάλι χρειάζεται, επίσης, προσοχή στο νερό και στα παγάκια που θα καταναλώσουμε».

Προσοχή δεν χρειάζεται όμως μόνο στο φαγητό που θα καταναλώσουμε στις διακοπές μας. Η διαδικασία «προστασίας μας, αρχίζει από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στο δωμάτιο διαμονής μας».

«Αποφύγετε τη μακράς διαρκείας χρήση του μπάνιου. Η αναπόφευκτη εισπνοή σταγονιδίων νερού κατά τη διάρκεια του ντους ενέχει κινδύνους. Αν το δίκτυο του νερού του ξενοδοχείου/ καταλύματος περιέχει το μικρόβιο της Λεγεωνέλλας δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος αν το καταπιείς. Αν όμως το εισπνεύσεις κατά τη διάρκεια του ντους, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και πνευμονία. Οπότε, γρήγορο μπάνιο και όταν πλένεις το κεφάλι κλειστή μύτη και στόμα».

Στην τουαλέτα, «για τον ίδιο λόγο (μικρόβια στο δίκτυο νερού) πρώτα κλείνουμε το καπάκι της τουαλέτας του και μετά πατάμε το καζανάκι. Τα αόρατα μικροσταγονίδια αν τα εισπνεύσουμε πάνε κατευθείαν στον πνεύμονα».

Εξορμήσεις στο βουνό

Αν δεν είμαστε άνθρωποι της θάλασσας και προτιμάτε το βουνό και πάλι χρειάζεται προσοχή. «Αν επιλέξουμε να πάμε για ορειβασία ή για περιδιάβαση σε μια άγνωστη για εμάς δασώδη περιοχή, πρέπει απαραιτήτως να εκμεταλλευθούμε την τεχνολογία που πλέον όλοι έχουμε στη διάθεση μας. Τα κινητά καινούργιας τεχνολογίας αποθηκεύουν όλες τις ιατρικές πληροφορίες (αλλεργίες, φαρμακευτική αγωγή) που μπορεί να χρειαστούν σε περίπτωση που δεν μπορεί κάποιος να δώσει το ιατρικό του ιστορικό σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης, τα έξυπνα κινητά αλλά και τα έξυπνα ρολόγια, εκτός από καταγραφή της διαδρομής, μπορούν να μεταδώσουν και την ακριβή τοποθεσία του ατόμου που χρειάζεται βοήθεια. Ενεργοποιείστε τη σχετική ρύθμιση, ώστε σε περίπτωση ατυχήματος σε απομακρυσμένη περιοχή να μπορεί κάποιος να σας εντοπίσει χωρίς μεγάλη καθυστέρηση».

Για να μην ψάχνετε εφημερεύον ή διανυκτερεύον φαρμακείο

«Πάρτε μαζί σας απλά φάρμακα που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή και μπορεί να τα χρειαστείτε. Θα χάσετε μια μέρα από τις διακοπές σας ψάχνοντας το εφημερεύον φαρμακείο σε Ρώμη, Χαλκιδική ή Πεδουλά. Επίσης, στο εξωτερικό ο φαρμακοποιός θα σας δώσει φάρμακα με οδηγίες χρήσης σε γλώσσα που ενδεχομένως να μην γνωρίζετε. Η μετάφραση, για παράδειγμα από τα πολωνικά, ειδικά για ιατρικούς όρους, δεν θα είναι εύκολη και θα διερωτάστε αν αυτό που σας έδωσαν είναι το ίδιο με αυτό που ζητήσατε.

Να έχετε μαζί σας:

>>Αντισταμινικό: Για απλές δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις (ποτέ λήψη μαζί με αλκοόλ).

>> Δερματική αλοιφή για δήγματα (τσιμπήματα) από έντομα.

>> Ηλεκτρολύτες: Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και το αυξημένο περπάτημα προκαλούν μια σχετική θερμική εξάντληση, κόπωση και πιθανόν κράμπες. Αντιμετωπίζεται εύκολα με λήψη ηλεκτρολυτών. Εναλλακτικά, αυξήστε τη λήψη φρούτων εποχής που δίνουν υγρά, ενέργεια και μαγνήσιο.

>> Αντιόξινα: Απαλύνουν την καούρα στο στομάχι μετά από υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή καφέ ή αλκοόλ.

>> Ρινικός Εκνεφωτής (σπρέι μύτης): Για ρινική συμφόρηση. Διαφορετικά, αν είστε παραθαλάσσια μείνετε περισσότερη ώρα κάτω από το νερό καθώς και τα ίδια τα σπρέι περιέχουν ακριβώς το ίδιο. Θαλασσόνερο.

>> Παυσίπονα: Προτιμάτε τα απλά και συνηθισμένα με παρακεταμόλη για πονοκεφάλους, ενοχλήσεις στη μέση που μπορεί να προκύψουν. Αποφύγετε παυσίπονα που μπορεί να περιέχουν ψευδοεφεδρίνη (cold and flu) καθώς μπορεί να ανεβάσουν τους καρδιακούς παλμούς και ενίοτε προκαλούν αϋπνίες.