Ο ήλιος, κυρίως τις ημέρες των πολύ ψηλών θερμοκρασιών, μπορεί να τρυπώσει από παντού και να οδηγήσει τον άνθρωπο σε δυσάρεστες καταστάσεις.

«Προβλήματα υγείας από έκθεση σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να εκδηλωθούν υπό πολλές και διαφορετικές συνθήκες», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Κωνσταντίνος Τσιούτης. Και εξήγησε: «Συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν από έκθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζέστη (π.χ. σε ζεστό χώρο), είτε έκθεση στον ήλιο άμεσα, δηλαδή κάτω από τον ήλιο, όπως για παράδειγμα στον δρόμο ή στην παραλία, ή έμμεσα, δηλαδή στη σκιά μεν αλλά σε περιβάλλον όπου ο ήλιος μπορεί να μας επηρεάσει. Για παράδειγμα στην παραλία κάτω από την ομπρέλα».

«Όσα προληπτικά μέτρα κι αν λάβουμε, πάλι η έκθεση σε ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει κάποια παροδικά προβλήματα, όπως ζαλάδα, αδυναμία, εφίδρωση, δυσφορία. Σε ειδικές συνθήκες, όπως σε άτομα με άλλα προβλήματα υγείας, άτομα αδύναμα, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα (π.χ. για την πίεση), άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια οξεία νόσο, όπως για παράδειγμα μια λοίμωξη, αλλά και σε ειδικές ομάδες ατόμων όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, τα μικρά παιδιά, ακόμα και μικρής διάρκειας να είναι η έκθεση στη ζέστη ή στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά και μεγαλύτερης διάρκειας προβλήματα υγείας. Τα πιο ήπια συμπτώματα μεταφράζονται σε θερμική εξάντληση και οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις περιγράφονται κοινώς ως θερμοπληξία».

Η θερμοπληξία, είπε ο κ. Τσιούτης «εκδηλώνεται με πυρετό, πολύ χαμηλή πίεση, έντονη ζαλάδα έως και λιποθυμία, ταχυκαρδία, ενώ μπορεί να επηρεάσει και όργανα όπως είναι τα νεφρά, το ήπαρ και το καρδιαγγειακό σύστημα».

«Άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις θερμοπληξίας συχνά χρειάζονται νοσηλεία για αντιμετώπιση των επιπτώσεων που εκδηλώνονται και μπορεί να επηρεάσουν τα διάφορα όργανα και η εισαγωγή στο νοσοκομείο κρίνεται σκόπιμη για ταχύτερη ανάρρωση, αλλά, και για αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων που μπορεί να παρουσιαστούν σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς κυρίως ομάδες του πληθυσμού».