Επίθεση κατά παντός υπευθύνου εξαπολύουν Εθνική Επιτροπή Θαλασσαιμίας και Λοιπών Aιμοσφαιρινοπαθειών και Παγκύπριος Σύνδεσμος Δρεπανοκυτταρικής και Μικροδρεπανοκυτταρικής Αναιμίας.
«Πριν από ένα μήνα πέθανε ένας άνθρωπος και ακόμα περιμένουμε απαντήσεις», αναφέρουν σε γραπτή τοποθέτηση τους στο philenews, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι παρά το γεγονός ότι «ένας 41χρόνος με δρεπανοκυτταρική αναιμία πέθανε, λόγω συνθηκών που ακόμα διερευνώνται, στα Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί τα σχετικά πρωτόκολλα και ο τρόπος διαχείρισης της συγκεκριμένης κατηγορίας ασθενών».
«Aπό την ημέρα ανάδειξης αυτής της υπόθεσης, δεν έχουμε λάβει καμία απολύτως ενημέρωση από τον ΟΚΥπΥ ή έστω απόκριση στις επιστολές και τα αιτήματα που έχουμε απευθύνει στον Οργανισμό», ανέφερε στο philenews η πρόεδρος της ΕΕΘ, Ανδρούλλα Ελευθερίου.
«Είναι πραγματικά αδιανόητο», είπε, «εν έτει 2024 και εν μέσω εντυπωσιακών εξελίξεων στη θεραπευτική αντιμετώπιση της δρεπανοκυτταρικής νόσου, και των αιμοσφαιρινοπαθειών εν γένει, να υπάρχει ακόμη και η παραμικρή υποψία ότι μπορεί ένας ασθενής να καταλήξει, λόγω της απουσίας διαδικασιών και πρωτοκόλλων έγκαιρης και αποτελεσματικής διαχείρισης τέτοιων περιστατικών στη χώρα μας».
Η δρεπανοκυτταρική νόσος (ΔΝ), «ως σπάνια, σύνθετη, κληρονομική αιματολογική πάθηση, μπορεί να προκαλέσει τόσο οξείες όσο και χρόνιες επιπλοκές στους επηρεαζόμενους πάσχοντες. Σε περίπτωση σοβαρών επιπλοκών, όπως το οξύ θωρακικό άλγος, η πνευμονική εμβολή και τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, είναι απαραίτητη η παροχή επείγουσας ιατρικής περίθαλψης από εξειδικευμένους ιατρούς, βάσει σαφών ειδικών πρωτοκόλλων».
Όπως εξήγησε η κ. Ελευθερίου, «όταν διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές και ακόμη και τα λεπτά είναι πολύτιμα προκειμένου να σωθεί ένας ασθενής, η ανάρτηση των Κατευθυντήριων Οδηγιών για την αντιμετώπιση της ΔΝ στους ενήλικες πάσχοντες στην ιστοσελίδα του ΟΚΥπΥ δεν είναι αρκετή».
«Η διαρκής εκπαίδευση και επιμόρφωση του υγειονομικού προσωπικού των ΤΑΕΠ, η θεσμοθέτηση και διάδοση των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθούνται με προσήλωση και ο ορισμός Κέντρων Αναφοράς ανά το παγκύπριο που θα ανταποκρίνονται επαρκώς και εκτός ωραρίου, όπως συμβαίνει και με άλλες ιατρικές ειδικότητες, είναι ζωτικής σημασίας για την, χωρίς καθυστερήσεις και με συντονισμένες ενέργειες, παροχή επείγουσας φροντίδας σε άτομα με ΔΝ», τόνισε η πρόεδρος της ΕΕΘ και καταλήγοντας είπε: «Απαιτούμε ο ΟΚΥπΥ να επιδείξει τη δέουσα επιμέλεια στη διερεύνηση αυτής της σοβαρής υπόθεσης και, ανεξάρτητα από το τελικό πόρισμα, να λάβει τα προσήκοντα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και εμπράκτως όλες οι οφθαλμοφανείς ελλείψεις που υφίστανται σήμερα στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών».
Υπενθυμίζεται ότι η εθνική επιτροπή και ο αρμόδιος σύνδεσμος είχαν καταγγείλει, αμέσως μετά τον θάνατο του 41χρόνου, ότι υπήρξε καθυστέρηση στην διαχείριση της περίπτωσης τους, εξαιτίας ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμοδίων τμημάτων και ιατρικών ειδικοτήτων του νοσηλευτηρίου στο οποίο είχε μεταφερθεί. Όπως πληροφορούμαστε, στην αναμονή για το αποτέλεσμα της έρευνας του ΟΚΥπΥ βρίσκεται και ο υπουργός Υγείας