Ναι στα κίνητρα και την οικονομική επιβράβευση, όχι στα αντικίνητρα και το οικονομικό πέναλτι, όταν τα ξεπερνούν τα όρια, λένε οι γυναικολόγοι.

Παραδέχονται ότι το ποσοστό των καισαρικών που διενεργούνται στην Κύπρο είναι πολύ μεγάλο και συμφωνούν με την προσπάθεια που καταβάλλουν υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας για προώθηση του φυσιολογικού τοκετού. 

Υποστηρίζουν όμως ότι, σε πρώτη φάση, θα ήταν πιο ορθό να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε ποινές στους γιατρούς που διενεργούν μεγάλο αριθμό καισαρικών τομών, και να προωθηθεί μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των γυναικών, οι οποίες σε μεγάλο αριθμό, όπως αναφέρουν,  ζητούν από μόνες τους να υποβληθούν σε καισαρική τομή.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΑΥ, ο οποίος ετοιμάστηκε στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής του υπουργείου Υγείας για την προώθηση του φυσιολογικού τοκετού, οι γυναικολόγοι θα βλέπουν αύξηση στις αποζημιώσεις τους όταν συγκρατούν τον αριθμό των καισαρικών τομών που διενεργούν σε όρια τα οποία είναι καθορισμένα και συνάδουν με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ και αντίστοιχα θα βλέπουν μείωση όταν ξεπερνούν τα όρια αυτά.

Με βάση τα στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας του υπουργείου Υγείας, το ποσοστό καισαρικών στην Κύπρο το 2021 έφτασε στο 59%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ βρισκόταν κάτω από το 30%. Το 2022, οι συνολικές γεννήσεις στην Κύπρο ήταν 10.373 και το 60% είχε γίνει με καισαρική τομή, ενώ το 2023, σύμφωνα με το λογισμικό του ΓεΣΥ το ποσοστό των τοκετών που πραγματοποιήθηκε με καισαρική τομή είχε φθάσει το 62,31%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ εξακολουθεί και τώρα να βρίσκεται κάτω του 30%. 

Σχολιάζοντας το σχέδιο κινήτρων και αντικινήτρων που ετοίμασε ο ΟΑΥ, και έφερε στο φως της δημοσιότητα χθες ο «Φ», το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της γυναικολογικής εταιρείας Ντίνος Μαυρομουστάκης τονίζοντας ότι επί της αρχής, οι γυναικολόγοι συμφωνούν με τη θέση ότι υπάρχει ανάγκη για μείωση του αριθμού των καισαρικών που διενεργούνται στην Κύπρο, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο «είναι πολυπαραγοντικό».

«Έχουμε μεγάλο αριθμό εξωσωματικών γονιμοποιήσεων οι οποίες οδηγούν σε δίδυμες ή πολύδυμες κυήσεις. Έχουμε γυναίκες σε πιο μεγάλες ηλικίες και η εγκυμοσύνη στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι από μόνη της αυξημένου κινδύνου και αποτελούν ένδειξη για καισαρική τομή και τα τελευταία χρόνια έχουμε και ένα μεγάλο αριθμό γυναικών οι οποίες ζητούν εκ των προτέρων να γεννήσουν με καισαρική τομή για διάφορους λόγους τους οποίους επικαλούνται».

«Πριν μπουν τα αντικίνητρα όμως θα έπρεπε να γίνει μια ενημέρωση για να αλλάξει η κουλτούρα. Οι γυναίκες το λένε από την αρχή ότι θέλουν καισαρική. Μπορούμε να κάνουμε αυτή την ενημέρωση και παράλληλα να δοθούν τα κίνητρα μέσω του σχεδίου».

Παράλληλα, «εμείς έχουμε προτείνει στον ΟΑΥ να προχωρήσει σε αύξηση της αμοιβής για τον φυσιολογικό τοκετό.  Ο φυσιολογικός τοκετός απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια και χρόνο από τον γιατρό. Άρα ο γιατρός αξίζει να αμειφθεί περισσότερο. Το ίδιο μπορεί να γίνει και για τις περιπτώσεις που ο γιατρός προχωρεί σε φυσιολογικό τοκετό όταν μια γυναίκα είχε γεννήσει προηγουμένως με καισαρική τομή. Και για αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσε να δοθεί κίνητρο.

Τα κίνητρα, είπε ο κ. Μαυρομουστάκης, «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα αντικίνητρα μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια προβλήματα. Δηλαδή μπορεί ένας γιατρός στην προσπάθεια του να κάνει φυσιολογικό τοκετό να αποφεύγει μια καισαρική ο οποία θα ήταν ορθότερο να γίνει. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και το φαινόμενο πολλοί συνάδελφοι να ασκούν αμυντική ιατρική και πάνε σε καισαρική για να αποφύγουν το ενδεχόμενο επιπλοκών».

Καταλήγοντας ο κ. Μαυρομουστάκης τόνισε ότι «οι γιατροί προσπαθούμε να πείσουμε τις γυναίκες που ζητούν καισαρική τομή για τα θετικά του φυσιολογικού τοκετού. Χρησιμοποιούμε επιχειρήματα και αρκετοί είναι οι συνάδελφοι που όταν δεν συντρέχουν λόγοι, λένε στη γυναίκα ότι δεν ενδείκνυται να υποβληθεί σε μια χειρουργική επέμβαση».

Αναφέρεται ότι το σχέδιο κινήτρων και αντικινήτρων που ετοίμασε ο ΟΑΥ βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και η γυναικολογική εταιρεία συμμετέχει στον διάλογο αυτό. Χρονοδιάγραμμα για τη λήξη του διαλόγου, η τελευταία ημέρα του Ιούλη.