Η περιπέτεια του νομοσχεδίου που προβλέπει για τη λειτουργία κέντρων αποκατάστασης στην Κύπρο, μάλλον έχει και συνέχεια, δίνοντας έτσι αφορμή για νέο γύρω αντιπαραθέσεων μεταξύ των εμπλεκομένων, οι οποίοι, υπενθυμίζεται, από τον περασμένο Αύγουστο, διαμαρτυρήθηκαν δημόσια για κάποιες από τις πρόνοιες του, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα.

Όπως δηλώνει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, «αυτή τη στιγμή, από το υπουργείο Υγείας μάς λένε ότι το νομοσχέδιο έχει επιστρέψει στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας στις 28 Ιουνίου και από την επιτροπή Υγείας μάς λένε ότι ακόμα βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας».

Βεβαίως, όπως υπενθύμισε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΣΑΚ Δημήτρης Λαμπριανίδης, «το υπουργείο Υγείας στις 30 Ιουνίου είχε δημοσιοποιήσει γραπτή δήλωση της Υπουργού, η οποία ανακοίνωνε την επιστροφή του νομοσχεδίου στη Βουλή».

«Μας οδηγούν σε συμπεράσματα στα οποία δεν θα θέλαμε να καταλήξουμε», πρόσθεσε ο κ. Λαμπριανίδης, επισημαίνοντας ότι «η ανυπαρξία νομοθεσίας δίνει και την αφορμή στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να μην εντάσσει επιπρόσθετα κέντρα αποκατάστασης στο ΓεΣΥ, υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει νόμος σε ισχύ, ώστε τα κέντρα που για χρόνια λειτουργούν και προσφέρουν στους Κύπριους ασθενείς να είναι αδειοδοτημένα για τις υπηρεσίες αποκατάστασης που προσφέρουν, δεν μπορεί να τα εντάξει στο σύστημα. Αποτέλεσμα, οι Κύπριοι ασθενείς/δικαιούχοι του ΓεΣΥ να έχουν στη διάθεση τους μόνο τρεις επιλογές. Αυτές που ο ΟΑΥ επέλεξε, με δικαιολογία ότι αυτά τα κέντρα είναι εγγεγραμμένα ως νοσηλευτήρια ενώ η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία νοσηλευτηρίων δεν έχει καμιά πρόνοια για κέντρα αποκατάστασης και έτσι δημιούργησε και συντηρεί μια διάκριση».

Δυστυχώς, πρόσθεσε ο κ. Λαμπριανίδης, «όπως έχουμε ενημερωθεί στο παρασκήνιο, για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχουν γίνει και κομματικές παρεμβάσεις, οι οποίες οδήγησαν, να υπενθυμίσουμε, στην προσθήκη προνοιών που εξόφθαλμα ευνοούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Είχαμε διαμαρτυρηθεί για το γεγονός από το καλοκαίρι. Το νομοσχέδιο όμως κατατέθηκε στη Βουλή και επειδή κρίνουμε πολύ σημαντική την ψήφιση του νόμου δεν επιμείναμε στην τροποποίηση του, ευελπιστώντας ότι θα δοθεί χρόνος για συζήτηση και καταγραφή ενστάσεων και διαφωνιών κατά τις συνεδριάσεις της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας. Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι το νομοσχέδιο έχει σκαλώσει κάπου και διερωτόμαστε αν βολεύει κάποιους να περάσει ο χρόνος και να μην υπάρξει νομοθεσία».

Ως ΟΣΑΚ, είπε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος τύπου της ομοσπονδίας ασθενών, «προσβλέπουμε σε διάψευση των ανησυχιών μας. Πολύ φοβούμαστε, όμως, ότι και οι τροποποιήσεις που έγιναν εν μια νυκτί, μετά και από κομματικές παρεμβάσεις αλλά και το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα προωθηθεί για συζήτηση, κάπου αποσκοπούν. Η κατάσταση σήμερα ευνοεί κάποιους αλλά όχι τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν περιορισμένες επιλογές εντός ΓεΣΥ. Πρέπει άμεσα η νομοθεσία να ψηφιστεί και να ρυθμιστεί η λειτουργία των κέντρων αποκατάστασης στη χώρα μας αλλά και να εφαρμοστούν μηχανισμοί ελέγχου της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για να γίνει αυτό, πρέπει και ο ΟΑΥ να αναλάβει καλύτερα τις ευθύνες του, αφού αγοράζει υπηρεσίες για τους ασθενείς με τις εισφορές τους να τις αγοράζει σωστά. Αναμένουμε όμως και από την κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας να χειριστεί το θέμα με τον καλύτερο τρόπο, για να εξυπηρετηθούν μόνο τα συμφέροντα των ασθενών και της δημόσιας υγείας».

Υπενθυμίζεται ότι ο «Φ» στις 29 Αυγούστου 2023 σε δημοσίευμα με τίτλο «Κέντρα αποκατάστασης: Εν μία νυκτί άλλαξαν νομοσχέδιο για να ευνοεί συμφέροντα», παρέθεται δηλώσεις του Συνδέσμου Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΣΥ. ΚΕ. Α. Α.), με τον εκπρόσωπο του συνδέσμου να κάνει αναφορά σε «αλλαγές στο νομοσχέδιο, οι οποίες φωτογραφίζουν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα».

Τόσο ο σύνδεσμος, όσο και η ΟΣΑΚ, είχαν διαμαρτυρηθεί τότε για το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας είχε προχωρήσει σε αλλαγές σε κάποιες πρόνοιες του νομοσχεδίου, που είχε κατατεθεί, όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα, στις 28 Ιουνίου, για τις οποίες δεν είχαν ενημερωθεί από προηγουμένως. Αναφέρεται ότι τόσο η ΟΣΑΚ όσο και ο Σύνδεσμος, που συμμετείχαν στη διαβούλευση που είχε προηγηθεί με το υπουργείο Υγείας για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου, δημόσια υποστήριξαν τον περασμένο Αύγουστο ότι οι συγκεκριμένες αλλαγές (με τις οποίες διαφωνούν, κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες), στις συγκεκριμένες πρόνοιες, έγιναν εν αγνοία τους.

Πριν τη δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου θέματος, ο «Φ» έκανε τη δική του έρευνα, σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουμε το πού ακριβώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο. Από την έρευνα λοιπόν, προέκυψε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, στάλθηκε από το υπουργείο Υγείας στην γραμματεία της επιτροπής Υγείας σε έντυπη μορφή στις 28 Ιουνίου 2023 και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις 29 Ιουνίου 2023. Επίσημα από το υπουργείο Υγείας μάς ενημέρωσαν ότι το νομοσχέδιο έκτοτε βρίσκεται στη Βουλή και ότι δεν ζητήθηκε καμία περαιτέρω επεξεργασία του.

Κατά την προχθεσινή συνάντηση της ΟΣΑΚ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όταν οι εκπρόσωποι των οργανωμένων ασθενών έθεσαν προς συζήτηση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τους ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή και ότι η υπουργός Υγείας έχει αποστείλει και επιστολή υπενθύμισης.

Από την έρευνα του «Φ» προέκυψε ότι η υπουργός Υγείας απέστειλε επιστολή υπενθύμισης στη γραμματεία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Υγείας στις 19 Οκτωβρίου 2023.

Η συζήτηση του εν λόγω νομοσχεδίου βεβαίως στην επιτροπή Υγείας της Βουλής, η οποία είναι και η αρμόδια για να το περιλάβει στο πρόγραμμα των συνεδριάσεων της, δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα κυλήσει ομαλά, αφού οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες από όσους διαφωνούν είναι ήδη πολύ έντονες.

Δημήτρης Λαμπριανίδης: «Μας οδηγούν σε συμπεράσματα στα οποία δεν θα θέλαμε να καταλήξουμε»

Πρόβλημα, από όσους διαφωνούν, εντοπίζεται σε δύο πρόνοιες του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα στα άρθρα 37 και 38. Όπως υποστηρίζουν, με τα συγκεκριμένα άρθρα γίνεται διαχωρισμός των κέντρων αποκατάστασης σε «νοσοκομειακά» και «μη νοσοκομειακά», δίνοντας για τα νοσοκομειακά κέντρα ένα χρόνο λειτουργίας προκειμένου να αναγνωριστούν ως κέντρα αποκατάστασης και στα ανεξάρτητα κέντρα, τρία χρόνια λειτουργίας. Δηλαδή, εάν ένα υφιστάμενο κέντρο λειτουργεί εντός νοσοκομείου θα αναγνωριστεί αυτόματα (μετά την ψήφιση της νομοθεσίας) και θα αδειοδοτηθεί κατευθείαν ως κέντρο αποκατάστασης αλλά, εάν ένα κέντρο λειτουργεί ως ανεξάρτητη δομή, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τρία χρόνια λειτουργίας για να πάρει τη σχετική αδειοδότηση.

Στις 25 Μαΐου 2023, ο «Φ» είχε δημοσιοποιήσει επιστολές, τόσο του ΣΥ.ΚΕ.Α.Α., όσο και ενός εκ των τριών κέντρων που λειτουργούν εντός νοσηλευτηρίων και έχουν ήδη ενταχθεί στο ΓεΣΥ μετά από απόφαση του ΟΑΥ (η οποία επίσης προκαλεί εδώ και ένα χρόνο έντονες αντιδράσεις).

Στην επιστολή του το εν λόγω κέντρο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το νομοσχέδιο έχει πλέον καταστεί άνευ αντικειμένου και έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, καθότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια με εξειδίκευση στην αποκατάσταση και αποθεραπεία έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του κυπριακού πληθυσμού, προσφέροντας στο ΓεΣΥ μεγάλο αριθμό κλινών (οι οποίες δεν συμπληρώνονται καν από ασθενείς), με αποτέλεσμα να ικανοποιούνται πλήρως οι ανάγκες των ασθενών». 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Τι ακριβώς περιμένουμε;

Όποιες και αν είναι οι διαφωνίες γύρω από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, η ανυπαρξία νόμου αφήνει εκτός ΓεΣΥ κέντρα αποκατάστασης τα οποία εδώ και χρόνια προσφέρουν υπηρεσίες και κάποια εξ αυτών συνεργάζονται μάλιστα και με το υπουργείο Υγείας. Αποτέλεσμα, να την πληρώνουν οι ασθενείς/δικαιούχοι του ΓεΣΥ, οι οποίοι υποχρεώνονται να επιλέγουν μόνο μεταξύ τριών επιλογών και όχι μεταξύ εννέα ή δέκα επιλογών. Ο νόμος, όταν ψηφιστεί, θα είναι αποτέλεσμα της συζήτησης που θα γίνει στη Βουλή. Όσο δεν αρχίζει η συζήτηση, τόσο καθυστερεί η ένταξη περισσότερων κέντρων στο ΓεΣΥ. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιος εξυπηρετεί ποιόν στην προκειμένη περίπτωση. Διερωτόμαστε ωστόσο τι ακριβώς περιμένουμε και δεν αρχίζει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή Υγείας της Βουλής.