Υπό στενή παρακολούθηση έχει θέσει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας όλες τις επεμβάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις που διενεργούνται και καταχωρούνται στο λογισμικό του ΓεΣΥ, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας του για διαχείριση των καταχρήσεων.

Σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίζονται φαινόμενα τα οποία προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό και ο ΟΑΥ παρεμβαίνει εκεί και όπου κριθεί απαραίτητο. Το γεγονός άλλωστε ότι τα στοιχεία του 2022 κατέδειξαν ότι μέσα σε ένα χρόνο διενεργήθηκαν εντός του συστήματος 90.500 επεμβάσεις, που αναλογεί περίπου στον ένα στους δέκα δικαιούχους του ΓεΣΥ, προκαλεί από μόνο του προβληματισμό καθώς αρκετές από αυτές τις επεμβάσεις ενδεχομένως να μπορούσαν να αποφευχθούν.

Ενδεικτική της συμπεριφοράς κάποιων γιατρών (σίγουρα όχι της πλειοψηφίας) εντός του συστήματος, η περίπτωση γυναικολόγου ο οποίος σύμφωνα με αναφορά γυναίκας, την υπέβαλε σε συνεχείς χειρουργικές επεμβάσεις και την πίεζε να προχωρήσει σε αφαίρεση μήτρας με αποτέλεσμα η ίδια να αποταθεί σε άλλο γυναικολόγο του ΓεΣΥ ο οποίος την διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για υποβληθεί σε μια τέτοια χειρουργική επέμβαση.

Ο γιατρός, σύμφωνα με την ίδια, αρχικά της ανέφερε ότι όλες οι γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα ανά εξάμηνο υποβάλλονται σε επέμβαση για βιοψία επειδή το ενδομήτριο χοντραίνει.

Η ίδια υποβλήθηκε σε σχετική επέμβαση επειδή όπως την είχε ενημερώσει ο γυναικολόγος το ενδομήτριο ήταν 5mm. Σε διάστημα τεσσάρων μηνών η γυναίκα επισκέφθηκε εκ νέου τον γυναικολόγο της, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, για άλλη μια φορά της έκανε λόγο για «ανάγκη για επέμβαση για βιοψία». Ακολούθησε τέσσερις μήνες αργότερα το τεστ Παπανικολάου και πάλι ο γιατρός κατά την εξέταση αναφέρθηκε σε χοντρό ενδομήτριο, λέγοντας της και για αφαίρεση μήτρας «για να μην έχουμε συνέχεια αυτό το πρόβλημα». Η γυναίκα αρνήθηκε και ένα μήνα αργότερα, όταν επισκέφθηκε γιατρό άλλης ειδικότητας ο οποίος την παρακολουθούσε, τον ενημέρωσε σχετικά. Ο γιατρός αυτός, άλλαξε την φαρμακευτική αγωγή της γυναίκας διαβεβαιώνοντας την ότι πλέον δεν θα έχει πρόβλημα με το ενδομήτριο. Δύο μήνες αργότερα επισκέφθηκε ξανά τον γυναικολόγο της ο οποίος και πάλι της ανέφερε ότι θα έπρεπε να αφαιρεθεί η μήτρα.

Με την πάροδο τριών μηνών, της συνέστησε να υποβληθεί και πάλι σε επέμβαση για βιοψία διότι, όπως της είχε πει το ενδομήτριο έφθασε τα 8.5mm. Η γυναίκα επισκέφθηκε άλλο γυναικολόγο ο οποίος την διαβεβαίωσε ότι δεν αντιμετώπιζε κανένα απολύτως πρόβλημα και το ενδομήτριο βρισκόταν στα 3mm.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, «αυτό είναι ένα παράδειγμα και πρέπει να πούμε ότι κατά διαστήματα, όχι πολύ συχνά, έρχονται και στην ΟΣΑΚ παρόμοιες αναφορές από πολίτες για ορισμένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων».

 Όπως έχουμε πει πολλές φορές ως ΟΣΑΚ «εκείνοι που μπορούν να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα διαφυλαχθεί το ΓεΣΥ και θα προστατευτεί από τις όποιες συμπεριφορές, είμαστε εμείς οι ίδιοι οι ασθενείς. Ακόμα και να μην είναι δυνατό να επιβληθεί πρόστιμο ή τιμωρία σε κάποιον πάροχο ο οποίος έκδηλα έχει πρόθεση να εκμεταλλευτεί οικονομικά το σύστημα, όταν ο ΟΑΥ γνωρίζει κάποιες καταστάσεις, σίγουρα αυξάνει και την ένταση των ελέγχων που διενεργεί. Σίγουρα δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα και να μην έχουμε εμπιστοσύνη στους γιατρούς που μας παρακολουθούν και να επιδιώκουμε να μας δει και δεύτερος και τρίτος γιατρός γιατί αυτό θα ήταν τεράστιο λάθος. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους γιατρούς μας αλλά τονίζω και θεωρώ ότι όλοι έχουμε την κοινή λογική για να αντιληφθούμε κάτι το οποίο δεν μας φαίνεται και τόσο σωστό».