Μεγαλύτερο προϋπολογισμό απαιτούν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας οι φαρμακοποιοί του ΓεΣΥ, με τον ΟΑΥ να το συζητά, αλλά να απαιτεί με τη σειρά του, μεταξύ άλλων, μεταφορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που σήμερα χορηγούνται μέσω του ΓεΣΥ από τα κρατικά φαρμακεία, στα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς.

Σε νέο πάρε – δώσε φαίνεται ότι μπαίνουν φαρμακοποιοί και ΟΑΥ και αν και η μεταξύ τους οικονομική διαφορά, για τα δεδομένα του ΓεΣΥ, δεν φαντάζει μεγάλη, το επόμενο διάστημα θα είναι μάλλον ιδιαίτερα έντονο.

ΟΑΥ και Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος συναντήθηκαν την περασμένη Δευτέρα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο ΠΦΣ παρουσίασε στον ΟΑΥ τα αποτελέσματα της μελέτης που διενήργησε για λογαριασμό των φαρμακοποιών εξειδικευμένος οίκος. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», η μελέτη, την οποία ο ΠΦΣ ανέμενε να ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό, κατέδειξε ότι με τα σημερινά δεδομένα, ο προϋπολογισμός επιβάλλεται να αυξηθεί προκειμένου να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των ιδιωτικών φαρμακείων του ΓεΣΥ. Το ύψος της αύξησης, όπως πληροφορούμαστε, βάσει της μελέτης δεν φαίνεται να είναι μεγάλο αφού δεν ξεπερνά κατά πολύ τον σημερινό προϋπολογισμό των φαρμακοποιών του συστήματος, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών το επόμενο διάστημα αφού ο ΟΑΥ ετοιμάζεται να απαντήσει θέτοντας τις προϋποθέσεις του πριν την επίτευξη της οποιασδήποτε νέας οικονομικής συμφωνίας με τον ΠΦΣ.

Οι προθέσεις του ΟΑΥ, άλλωστε, ήταν ξεκάθαρες και κατά τη συνάντηση της Δευτέρας, αφού χωρίς καθυστέρηση έριξε στο τραπέζι κάποιες από τις προϋποθέσεις του αλλά και πρόταση για μεταφορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ως γνωστό, δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ. Ωστόσο, κατόπιν αιτήματος των οργανωμένων ασθενών αλλά και των γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ο ΟΑΥ ενέταξε στο σύστημα συγκεκριμένα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών οι οποίοι λαμβάνουν τα σκευάσματα αυτά στο πλαίσιο της θεραπευτικής τους αγωγής. Προκειμένου να μην προκληθεί αναστάτωση, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο ΟΑΥ αποφάσισε ότι οι πολίτες θα προμηθεύονται τα σκευάσματα αυτά (τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι συμπληρώματα διατροφής/ βιταμίνες), από τα κρατικά φαρμακεία με τη διαδικασία που ακολουθείται και για τις καινοτόμες θεραπείες που χορηγούνται σε χρόνιους ασθενείς. Αυτή η διαδικασία, ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου αποδείχθηκε ότι οδηγεί σε ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι, σε πολλές περιπτώσεις, υποχρεώνονται να στήνονται στις ουρές των κρατικών φαρμακείων για αρκετή ώρα προκειμένου να προμηθευτούν ένα μόνο κουτί βιταμίνες. Το πρόβλημα, άλλωστε, ανέδειξε αρκετές φορές με δημόσιες τοποθετήσεις της και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου.

Με δεδομένο το γεγονός ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία, ούτως ή άλλως διαθέτουν τα συγκεκριμένα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα εκτός ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ αποφάσισε ότι στο πλαίσιο της νέας διαπραγμάτευσης με τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο, θα θέσει προς συζήτηση και τη μεταφορά των σκευασμάτων αυτών στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοί επί της ουσίας της πρότασης του ΟΑΥ δεν παρουσιάζονται αρνητικοί. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό αναμένουν ότι της ένταξης των συγκεκριμένων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις δραστηριότητες τους εντός του ΓεΣΥ θα ακολουθήσει και αντίστοιχη αύξηση στον σχετικό προϋπολογισμό.

Πέραν από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που σήμερα χορηγούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, ο ΟΑΥ, όπως πληροφορούμαστε, προτίθεται να θέσει ενώπιον τον φαρμακοποιών και ένταξη, τουλάχιστον ενός ακόμα σκευάσματος το οποίο, επίσης, θα χορηγείται σε συγκεκριμένους ασθενείς και θα συνταγογραφείται από καθορισμένες ιατρικές ειδικότητες. Για το νέο αυτό σκεύασμα, ο οργανισμός φέρεται να έχει ήδη κάνει τον υπολογισμό του για το επιπρόσθετο κονδύλι που πρέπει να διατεθεί.

Η συνάντηση μεταξύ ΟΑΥ και ΠΦΣ δεν έληξε με τη λήψη αποφάσεων ή την επίτευξη συμφωνίας, αφού ο οργανισμός, κατόπιν αιτήματος των φαρμακοποιών, θα ετοιμάσει σύντομα γραπτώς τις προτάσεις του για να αρχίσει η διαπραγμάτευση.

Ο ΠΦΣ, από πλευράς του, παρουσιάζεται έτοιμος να συζητήσει, ωστόσο, έχει ήδη ενημερώσει τον ΟΑΥ ότι θα μελετήσει την όποια γραπτή πρόταση του κατατεθεί και θα τοποθετηθεί ανάλογα μετά και από διαβούλευση με τα μέλη του. Κατά πάσα πιθανότητα, οι φαρμακοποιοί θα απαντήσουν στον οργανισμό με δική τους αντιπρόταση.

Η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα είναι σύντομη ή ότι θα καταλήξει εύκολα σε κάποια συμφωνία. Άλλωστε, οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΟΑΥ και ΠΦΣ ήταν και στο πρόσφατο παρελθόν αρκετά έντονες. Από πλευράς των φαρμακοποιών εκφράζεται, εξάλλου, η ανησυχία ότι ενδεχομένως ο αριθμός των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που τελικά θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ θα είναι πολύ μεγαλύτερος και θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία, εάν ο ΟΑΥ δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει και στις απαραίτητες αυξήσεις στον προϋπολογισμό.