Εν μια νυκτί και χωρίς καμία προειδοποίηση ή εκ νέου διαβούλευση, «φαίνεται ότι αόρατες δυνάμεις στο υπουργείο Υγείας, υποκεινούμενες και από πολιτειακούς αξιωματούχους, άλλαξαν το νομοσχέδιο για τα κέντρα αποκατάστασης κατά τρόπο που να ευνοεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, αντί να έχει το νομοσχέδιο ως πρώτιστο στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών», καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΣΥ.ΚΕ.Α.Α.) διερωτώμενος «για τις πιέσεις που ενδέχεται να εξασκήθηκαν και ανάγκασαν τελικά την υπουργό Υγείας να υπογράψει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ώστε αυτό να κατατεθεί στη Βουλή στις 28 Ιουνίου 2023 με τη μορφή που υποβλήθηκε».

Μιλώντας στον «Φ» και εκπροσωπώντας τα έξι μέλη του ΣΥ.ΚΕ.Α.Α. (κέντρα τα οποία είναι εγγεγραμμένα κάτω από τον νόμο περί Στεγών Ευγηρίας) ο κ. Φίλιος Σαββίδης, έκανε λόγο για «αλλαγές στο νομοσχέδιο, οι οποίες φωτογραφίζουν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα» και εξήγησε ότι «ταυτόχρονα, φαίνεται να εντοπίζονται και ενέργειες οι οποίες στόχο έχουν να μας φέρουν προ τετελεσμένων ή να καθυστερήσουν την ψήφιση της νομοθεσίας και πάλι προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων».

Οι σοβαρότερες αλλαγές, σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη, εντοπίζονται στα άρθρα 37 και 38 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή στις 28 Ιουνίου.

«Τόσο στο πρώτο νομοσχέδιο που είχε ετοιμαστεί και συζητηθεί εκτεταμένα, όσο και στο δεύτερο που είχε κατατεθεί στη Βουλή από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν γινόταν κανένας διαχωρισμός μεταξύ κέντρων που είναι εγγεγραμμένα με βάση τον νόμο περί στεγών και των κέντρων που είναι εγγεγραμμένα με βάση τον νόμο περί νοσηλευτηρίων. Χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση και ενώ είχαμε συνάντηση με το υπουργείο Υγείας και μας είχαν πει ότι απέμεναν μόνο οι τελευταίες πινελιές για να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, στο τελικό κείμενο έγιναν ριζικές αλλαγές στη φιλοσοφία των όρων και προϋποθέσεων για αναγνώριση υφιστάμενων κέντρων».

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο που βρισκόταν υπό συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, υπήρχε πρόνοια βάσει της οποίας για να αναγνωριστεί ένα κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας έπρεπε να έχει συμπληρώσει πέντε χρόνια προσφοράς σχετικών υπηρεσιών.

Στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή γίνεται διαχωρισμός μεταξύ κέντρων αποκατάστασης που λειτουργούν με βάση τον νόμο περί στεγών ηλικιωμένων και κέντρων αποκατάστασης που λειτουργούν με βάση τον νόμο περί νοσηλευτηρίων.

«Ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ήταν/είναι αδειοδοτημένα ως προς τη λειτουργία τους δυνάμει των διατάξεων του περί ιδιωτικών νοσηλευτηρίων νόμους του 2001 και τα οποία κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου έχουν την εν λόγω άδεια σε ισχύ και τεκμηριωμένα παρέχουν υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, δύνανται να αποταθούν στον Έφορο εντός έξι μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου και να υποβάλουν αίτηση για άδεια λειτουργίας τους ως κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης».

«Μονάδες του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα οι οποίες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ήταν/είναι αδειοδοτημένες ως προς τη λειτουργία τους δυνάμει άλλων νόμων της Δημοκρατίας, περιλαμβανομένων στεγών ηλικιωμένων οι οποίες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου έχουν την εν λόγω άδεια σε ισχύ και παρέχουν υπηρεσίες αποθεραπείας και αποκατάστασης για διάστημα τουλάχιστον τριών χρόνων, δύναται να αποταθούν στον Έφορο εντός έξι μηνών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου και να υποβάλουν αίτηση για άδεια λειτουργίας τους ως κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης».

«Πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των κέντρων που εξειδικεύονται εδώ και χρόνια στην παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης και αποθεραπείας, ανεξαρτήτως με βάση ποιο νόμο λειτουργούν.

Με ποια λογική οι μεν να έχουν το δικαίωμα αδειοδότησης με ελάχιστο ένα χρόνο αποδεδειγμένη εμπειρία και οι δε με τρία; Ποιους σκοπούς εξυπηρετεί αυτός ο διαχωρισμός, ποιους ή ποιον εξυπηρετεί και πώς προέκυψε το ένα έτος που αρχικά ήταν πέντε έτη;», διερωτήθηκε ο κ. Σαββίδης και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που η υπουργός Υγείας υπέγραψε το νομοσχέδιο, σημαίνει ότι γνώριζε το περιεχόμενο του. Ωστόσο, διερωτόμαστε: Η ίδια η Υπουργός αποφάσισε από μόνη της για αυτές τις αλλαγές ή μήπως αναγκάστηκε να αποδεχθεί τις αλλαγές μετά από πιέσεις και αν ναι από ποιους;».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την προεκλογική περίοδο, υποσχέθηκε μεταξύ άλλων διαφάνεια και αξιοκρατία. Ζητούμε όπως διερευνηθούν τα πιο πάνω για να πάρουμε και εμείς απαντήσεις για τους λόγους για τους οποίους ένα κέντρο θα μπορεί να πάρει άδεια σε ένα χρόνιο και ένα άλλο σε τρία. Διευκρινίζουμε ότι άλλο είναι να είσαι νοσηλευτήριο, άλλο κέντρο αποκατάστασης και άλλο στέγη».

Δημιούργησαν προηγούμενο ή καθυστερούν

Ο κ. Σαββίδης, αναφέρθηκε και στην απόφαση του ΟΑΥ, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023 (εν απουσία νόμου περί κέντρων αποκατάστασης και αποθεραπείας), «να συμβάλλεται μόνο με νοσηλευτήρια και όχι και με μέλη του συνδέσμου μας για αγορά υπηρεσιών αποθεραπείας. Το Μέλαθρον Αγωνιστών (ένα εκ των τριών νοσηλευτηρίων που συμβλήθηκε με τον ΟΑΥ) είναι για εμάς ένα καταξιωμένο κέντρο, το οποίο στηρίζεται ανέκαθεν από την Πολιτεία ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός και κατ’ επέκταση δεν έχουμε κανένα θέμα.

Το πρόβλημα μας είναι με την επιδότηση ασθενών των υπολοίπων κέντρων τα οποία είναι ιδιωτικά, κερδοσκοπικά κέντρα –όπως και εμείς– και ξαφνικά ο ΟΑΥ εκ των πραγμάτων, δημιούργησε αθέμιτο ανταγωνισμό».«Πέραν των πιο πάνω, η ανησυχία μας είναι ότι: Πρώτον, η αγορά από τον ΟΑΥ υπηρεσιών αποκατάστασης/ αποθεραπείας μόνο από νοσηλευτήρια, ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε από κάποιους για να πιέσουν την Υπουργό να δεχθεί να κάνει τον διαχωρισμό στο νομοσχέδιο και δεύτερον, με αυτή την ενέργεια φαίνεται να δίδεται κίνητρο σε επιχειρηματίες να μετατρέψουν την άδεια χρήσης κτηρίων τους σε άδεια νοσηλευτηρίου και αμέσως να συμβληθούν με τον ΟΑΥ για υπηρεσίες αποκατάστασης.
Αν πάλι ένα νοσηλευτήριο έχει χαμηλές πληρότητες, θα μπορεί μετά την έγκριση του, χωρίς άλλες προϋποθέσεις να λειτουργήσει και 3-4 κλίνες για αποκατάσταση. Μήπως η ενέργεια του ΟΑΥ να εντάξει τις υπηρεσίες αποκατάστασης κατ’ αυτόν τον τρόπο, είναι μια προσπάθεια κάποιων να φέρουν τον τομέα αποκατάστασης προ τετελεσμένων;».

Δυστυχώς, είπε καταλήγοντας ο κ. Σαββίδης, «κάποιοι έχουν φέρει τα πράγματα σε τέτοιο σημείο που εμείς, τα κέντρα που εδώ και πολλά χρόνια προσφέρουμε υπηρεσίες στους ασθενείς, σε ιδιωτική βάση και αρκετοί από μας προσφέρουμε υπηρεσίες και στο υπουργείο Υγείας, να είμαστε σε δύσκολη θέση. Πολύ φοβόμαστε ότι κάποιοι θα οδηγήσουν σε νέες καθυστερήσεις την ψήφιση του νόμου απλά και μόνο επειδή αυτό τους συμφέρει