Την προώθηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών, νομοσχεδίων και τροποποιήσεων νομοθεσιών ώστε οι υπηρεσίες υγείας να είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες, περιλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρίες, απαιτεί, με δεσμευτική πλέον σύσταση της, προς το υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, η Επίτροπος Διοικήσεως, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη.

Η Επίτροπος, μάλιστα, συστήνει όπως στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των παρόχων υπηρεσιών υγείας, υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ να προχωρούν σε τερματισμό της σύμβασης τους με το ΓεΣΥ.

Η σύσταση της Επιτρόπου, όπως πληροφορούμαστε, έχει ήδη ληφθεί υπόψη από το υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει ήδη συγκαλέσει συσκέψεις προκειμένου να γίνουν στα υπό καταρτισμό νομοσχέδια, οι απαραίτητες προσθήκες ή τροποποιήσεις.

Στη σύσταση της προς το υπουργείο Υγείας, αναφέρει ότι:

>> Πρέπει να καθοριστούν αναλυτικότερα με σχετικούς Κανονισμούς τα κριτήρια, απαιτήσεις και προδιαγραφές προσβασιμότητας στις εγκαταστάσεις των νοσοκομείων.
>> Η έκδοση ή ανανέωση της άδειας λειτουργίας των νοσηλευτηρίων από το Υπουργείο, πρέπει να είναι άμεσα συνυφασμένη με την από μέρους τους εκπλήρωση όλων των κριτηρίων/ απαιτήσεων και προδιαγραφών προσβασιμότητας.
>> Το υπουργείο Υγείας πρέπει, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, το αργότερο, να ετοιμάσει κατάλογο με τα κριτήρια/ απαιτήσεις και τις προδιαγραφές προσβασιμότητας που πρέπει να πληρούν οι εγκαταστάσεις/ υποστατικά και ο εξοπλισμός των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και να τον προωθήσει στον ΟΑΥ.

Όπως σημειώνει η Επίτροπος, αντίστοιχες πρόνοιες πρέπει να περιληφθούν και στο νομικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία άλλων δομών που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας (π.χ. διαγνωστικά κέντρα, κλινικά εργαστήρια, φυσιοθεραπευτήρια, ιατρεία κ.λπ.) και προσθέτει:  Στις περιπτώσεις, που δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο (π.χ. διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κέντρα ανακουφιστικής φροντίδας υγείας κ.λπ.), πρέπει να προωθηθεί άμεσα ο καταρτισμός του.

Το υπουργείο Υγείας, σημειώνει, «πρέπει, επίσης, να προχωρήσει τάχιστα και εντός προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, στον καταρτισμό, όπου δεν υφίστανται, Κανονισμών που να αφορούν στην αδειοδότηση παρόχων υπηρεσιών φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικών ιατρείων, ούτως ώστε να καθοριστούν κριτήρια/ απαιτήσεις και προδιαγραφές προσβασιμότητας τα οποία να είναι άμεσα συνυφασμένα με την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας».

Στη σύσταση προς τον ΟΑΥ, η Επίτροπος αναφέρει ότι:

>> Ο ΟΑΥ πρέπει να ενημερώσει όλους τους συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών φροντίδας υγείας ότι εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, ενδεχομένως δύο – τριών μηνών, θα ξεκινήσει μεταβατική περίοδος δώδεκα (το μέγιστο) μηνών, εντός της οποίας θα πρέπει να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες για να καταστεί δυνατή η ανανέωση των συμβολαίων τους.
>> Κατά τον καταρτισμό νέων συμβάσεων με παρόχους υπηρεσιών φροντίδας υγείας, καθώς και με ιδιωτικά ή δημόσια νοσηλευτήρια, ο ΟΑΥ πρέπει να θέτει ως προαπαιτούμενο ότι οι υπηρεσίες τους παρέχονται σε εγκαταστάσεις πλήρως προσβάσιμες από τα άτομα με αναπηρίες.
>> Στην περίπτωση που οι σχετικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας δεν είναι προσβάσιμες και ο παροχέας δεν προβαίνει, εντός καθορισμένης προθεσμίας, στις αναγκαίες ενέργειες, ο ΟΑΥ δεν θα πρέπει να προχωρά στον καταρτισμό σύμβασης.

Στις συστάσεις της, οι οποίες αφορούν τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και τον ΟΑΥ, η Επίτροπος αναφέρει:

>> Το υπουργείο Υγείας πρέπει να προβαίνει τακτικά σε επιτόπιους ελέγχους στις εγκαταστάσεις των παρόχων για να διαπιστώνεται αν είναι προσβάσιμα και πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια.
>> Όταν διαπιστώνεται ότι οι εγκαταστάσεις ή ο υφιστάμενος εξοπλισμός δεν είναι προσβάσιμα, το υπουργείο πρέπει να το γνωστοποιεί στον ΟΑΥ.

Στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος πάροχος παραλείψει, εντός καθορισμένης προθεσμίας, να συμμορφωθεί με τα ελάχιστα κριτήρια/ απαιτήσεις και προδιαγραφές προσβασιμότητας, ο ΟΑΥ πρέπει να αναστέλλει ή/και να τερματίζει τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών φροντίδας υγείας.