Γεμίζει ασθενοφόρα και Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών το καλοκαίρι, ενώ οι γιατροί και κυρίως οι γαστρεντερολόγοι συνεχίζουν να εξυπηρετούν περιστατικά γαστρεντερίτιδας, τα οποία οφείλονται σε τρεις διαφορετικούς παράγοντες.

Όπως εξήγησε στον «Φ» ο γαστρεντερολόγος – ηπατολόγος Γιώργος Ποταμίτης, «τις προηγούμενες εβδομάδες βλέπαμε περιστατικά ιογενούς γαστρεντερίτιδας, η οποία αφορούσε κυρίως τα παιδιά. Αυτά τα περιστατικά συνεχίζονται ωστόσο τώρα έχουν προστεθεί και οι περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης.

Πρόκειται για άτομα τα οποία καταναλώνουν τρόφιμα τα οποία δεν τυγχάνουν σωστής διαχείρισης σε συνθήκες ψηλών θερμοκρασιών. Αλλοιώνονται και ανάλογα με το πόσο επιρρεπής είναι ένας οργανισμός βλέπουμε και τα συμπτώματα». Τέλος, «έχουμε πολίτες οι οποίοι ταξιδεύουν σε ασιατικές κυρίως χώρες, καταναλώνουν τροφές και ποτά όπου υπάρχουν μικρόβια στα οποία εμείς ως λαός δεν είμαστε συνηθισμένοι και με την επιστροφή τους παρουσιάζουν τα σχετικά συμπτώματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένα στα τέσσερα περιστατικά στο ΤΑΕΠ δεν είναι επείγον

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είπε ο κ. Ποταμίτης, «να δίνουμε μεγάλη σημασία στο τι καταναλώνουμε και σε ό,τι αφορά τις μικροβιακές γαστρεντερίτιδες που αφορούν πολίτες που δεν έφυγαν από την Κύπρο, πρέπει να επαναλάβουμε ότι κανένα τρόφιμο δεν γίνεται να παραμένει για ώρα στον ήλιο. Είναι επικίνδυνο για την υγεία μας όταν το καταναλώσουμε».

Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, «την τελευταία εβδομάδα αρχίσαμε να παρατηρούμε αύξηση στον αριθμό των πολιτών που προσέρχονται στα ΤΑΕΠ για εξυπηρέτηση.

Τα περιστατικά, αφορούν όλα εκείνα που συνήθως παρατηρούμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες: ηλίαση, θερμική εξάντληση, γαστρεντερίτιδα, ατυχήματα στην παραλία ή αλλού κλπ και εκείνο που βλέπουμε είναι ότι ευτυχώς οι άνθρωποι αυτοί, λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες και επιστρέφουν στα σπίτια τους χωρίς να χρειάζεται να γίνουν εισαγωγή σε θάλαμο».

Το καλοκαίρι  έθεσε σε συναγερμό και την υπηρεσία ασθενοφόρων, η οποία καλείται να ανταποκριθεί καθημερινά σε κλήσεις που αφορούν κυρίως τραυματισμούς κατά τη διάρκεια θαλασσίων σπορ, επικίνδυνα τσιμπήματα από αχινούς κλπ στην θάλασσα αλλά και ατυχήματα στο βουνό. «Παρατηρούμε επίσης ότι έχουμε και αριθμό ατόμων τα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και χρειάζεται να μεταφερθούν στα ΤΑΕΠ», ανέφερε στον «Φ» η προϊστάμενη της υπηρεσίας ασθενοφόρων Ριάνα Κωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «έχουμε και κάποια σοβαρά περιστατικά θερμοπληξίας, αλλά τα περισσότερα βρίσκονται στο πλαίσιο όσων αντιμετωπίζουμε κάθε καλοκαίρι».