Το ένα στα τέσσερα περιστατικά που εξυπηρετούνται από το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας ανήκουν στις κατηγορίες τέσσερα και πέντε, στα μη επείγοντα δηλαδή περιστατικά.

Αυτό, όπως ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Χαράλαμπος Χαριλάου, προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα «τα οποία έχουν καταγραφεί από το ΤΑΕΠ μετά την λειτουργία του ιατρείου ταχείας εξυπηρέτησης (fast track) μη επειγόντων περιστατικών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε αναμμένα κάρβουνα ο ΟΑΥ για ένταξη ΤΑΕΠ νέων νοσοκομείων στο ΓεΣΥ

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Χαριλάου, «ανά εικοσιτετράωρο το ΤΑΕΠ δέχεται κατά μέσο όρο 150 περιστατικά. Τα 25 με 30 εξ’ αυτών αφορούν παιδιά και παραπέμπονται στο ΤΑΕΠ παίδων. Άλλα 25 με 30 περιστατικά κατά τη διαλογή κατατάσσονται στις κατηγορίες τέσσερα και πέντε, δεν είναι επείγοντα δηλαδή και εξυπηρετούνται από το fast track. Αυτό, σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις μας όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι 25% περίπου των περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΑΕΠ δεν είναι επείγοντα, επιβεβαιώνονται πλήρως».

Τα περιστατικά που εξυπηρετούνται από το ιατρείο ταχείας εξυπηρέτησης, αφορούν ασθενείς που παρουσιάζουν «λίγο πυρετό ή βήχα ή πονόλαιμο ή πονοκέφαλο ή κάποια ήπια γαστρεντερολογικά συμπτώματα, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να εξυπηρετούνταν από τους προσωπικούς γιατρούς του Γενικού Συστήματος Υγείας ή από τα εφημερεύοντα ιατρεία, εάν αυτά λειτουργούσαν και τις καθημερινές».

Ήδη, είπε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, «από την ημέρα λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων του ΓεΣΥ κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, έστω και σε περιορισμένο ωράριο,  έχουμε δει ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των μη επειγόντων περιστατικών που προσέρχονται στα ΤΑΕΠ για εξυπηρέτηση. Ως εκ τούτου, πιθανόν να μας εξυπηρετούσε ακόμα περισσότερο εάν είχαμε εφημερεύοντα ιατρεία και τις καθημερινές. Αυτό βεβαίως είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί από τον ΟΑΥ και το υπουργείο Υγείας πριν ληφθούν αποφάσεις».

Για τον θεσμό των ιατρείων ταχείας εξυπηρέτησης μη επειγόντων περιστατικών, ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι «στόχος του ΟΚΥπΥ είναι να επεκταθεί και στα ΤΑΕΠ των άλλων επαρχιών αφού η εμπειρία στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας μας έχει δείξει ότι έχουμε πετύχει την μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών αλλά και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πραγματικά επειγόντων περιστατικών».

Κατά πάσα πιθανότητα, πρόσθεσε, «το επόμενο fast track, θα λειτουργήσει στο νοσοκομείο της Λεμεσού και το νοσοκομείο της Λάρνακας, όπου δεν έχουμε πρόβλημα με την στελέχωση. Για το νοσοκομείο Πάφου, αναμένουμε πρώτα να γίνουν όλες οι προσλήψεις, να αναλάβουν καθήκοντα όλοι οι νέοι γιατροί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διαδικασίες. Τα ιατρεία αυτά, λειτουργούν με την συνδρομή γιατρών των ΤΑΕΠ και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός γιατρών για να λειτουργήσουν σωστά και να μην δημιουργήσουμε άλλα προβλήματα στα τμήματα πρώτων βοηθειών».