Στην προώθηση οκτώ από τα 15 νομοσχέδια που εκκρεμούν και αφορούν τον τομέα της Υγείας προχωρεί το αρμόδιο Υπουργείο, στα πλάνα του οποίου, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση της Υπουργού Πόπης Κανάρη την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, δεν περιλαμβάνεται το νομοσχέδιο που ρυθμίσει την ίδρυση και λειτουργία του θεσμού του Συνηγόρου του Ασθενή.
Πρώτο στη λίστα της Υπουργού, είναι το νομοσχέδιο που αφορά τη ρύθμιση της λειτουργίας των εξειδικευμένων κέντρων αποθεραπείας και αποκατάτασης, το οποίο μάλιστα, όπως ανέφερε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας, θα κατατεθεί στη Βουλή εντός Ιουνίου.
«Εντός Ιουνίου 2023 θα καταθέσουμε νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την ίδρυση, λειτουργία, έλεγχο και εποπτεία εξειδικευμένων κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης», είπε η υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι «στο υπουργείο Υγείας έχει συσταθεί Ad Hoc Επιτροπή για ετοιμασία των κανονισμών, οι οποίοι θα διασφαλίζουν τα κριτήρια λειτουργίας των κέντρων, τα πρωτόκολλα παρακολούθησης και διαχείρισης των ασθενών, τα χρονοδιαγράμματα αποκατάστασης και το οργανωμένο σύστημα απόλυσης και φροντίδας στο σπίτι». Η διαβούλευση για αυτά τα ζητήματα είπε, «έχει ολοκληρωθεί».
Στην τοποθέτηση της η κ. Κανάρη μάλλον έθεσε τέρμα και στις διαφωνίες γύρω από το καθεστώς λειτουργίας της εθνικής υπηρεσίας ασθενοφόρων εκφράζοντας ξεκάθαρα την θέση του υπουργείου της. «Προωθούμε σύντομα την κατάθεση του νομοσχέδιου με τίτλο «Ο περί Εγγραφής Παροχέων Υπηρεσιών Ασθενοφόρου και Ασθενοφόρων Οχημάτων (Άδεια Λειτουργίας, Έλεγχος και Εποπτεία)». Θέση του Υπουργείου, είπε, «είναι όπως διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της εθνικής υπηρεσίας ασθενοφόρων και προς τούτο πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάγεται στο υπουργείο Υγείας. Η υπηρεσία ασθενοφόρων, πρέπει να είναι ένας καθολικός εθνικός ανεξάρτητος φορέας για την επείγουσα φροντίδα υγείας, που θα μεταφέρει τους ασθενείς, ανάλογα της περίπτωσης, στα καταλληλότερα και πλησιέστερα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του ΓεΣΥ, του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο συρτάρι μπήκε ο Συνήγορος του Ασθενή
Για το νομοσχέδιο που αφορά την παροχή ανακουφιστικής φροντίδας στην Κύπρο, η υπουργός Υγείας ανέφερε ότι αυτό θα είναι έτοιμο για προώθηση τον Φεβρουάριο του 2024. «Προωθούμε επίσης Το νομοσχέδιο (2020) για την ανακουφιστική φροντίδα, που στοχεύει στη ρύθμιση και στον έλεγχο της αντιμετώπισης των ασθενών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και χρήζουν ανακουφιστικής φροντίδας. Πιο συγκεκριμένα, θα παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα στο δικαιούχο από παροχείς υπηρεσιών υγείας. Η ολοκλήρωση του νομοσχεδίου αναμένεται, το αργότερο, τον Φεβρουάριο 2024.
Το νομοσχέδιο που αφορά την λειτουργία των κλινικών εργαστηρίων θα βρίσκεται στη Βουλή, όπως είπε η Πόπη Κανάρη, το ερχόμενο Φθινόπωρο ενώ προωθήθηκαν οι διαδικασίες και για το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τη λειτουργία των ακτινοδιαγωνστικών κέντρων. «Προχωρήσαμε πρόσφατα σε αγορά υπηρεσιών από νομικό σύμβουλο για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα τέλος Απριλίου 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Ιουλίου 2023. Πιο συγκεκριμένα, θα καλύπτει τους όρους και τις διαδικασίες κατά τη διάνοιξη και λειτουργία τέτοιων ιατρικών διαγνωστικών κέντρων /εταιρειών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνήγορος ασθενή, πανεπιστημιακά νοσοκομεία – Οι εκκρεμότητες του υπ. Υγείας
Σε ό,τι αφορά την ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών, η υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το σχετικό νομοσχέδιο μελετάται και πρόσθεσε ότι «στόχος είναι ένας τελευταίος γύρος διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς αφού δεν συνεχίζουν να μην υπάρχουν συγκλείσεις.
Ανέφερε ότι δύο νομοσχέδια, που αφορούν την αιμοδοσία και το νερό βρίσκονται ήδη ενώπιον της Βουλής και ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας ότι έχει αρχίσει η διαδικασία για τον εκσυγχρονισμό του νόμου που ρυθμίζει τη λειτουργία των νοσηλευτηρίων στην Κύπρο. Η διαδικασία, είπε, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.