Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες προς συγκεκριμένες ομάδες χρόνιων ασθενών, αλλά και οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές που ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας κατ’ αποκλειστικότητα παρέχει στους ασθενείς, προκαλούν την πρώτη μεγάλη αναταραχή στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και των νοσηλευτηρίων του ΓεΣΥ για το νέο τρόπο αποζημίωσης τους. 

Αιτία το γεγονός, ότι ο ΟΑΥ έχει εντάξει στο νέο σχέδιο αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ, κίνητρο για τις υπηρεσίες αυτές, το οποίο δίνει μάλιστα τη δυνατότητα αύξησης της συνολικής αποζημίωσης των νοσηλευτηρίων κατά 10%. 

Η ενέργεια αυτή του ΟΑΥ, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις από πλευράς των ιδιωτών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο ο ΟΑΥ, έμμεσα λειτουργεί ευνοϊκά προς τον ΟΚΥπΥ σε βάρος όλων των υπολοίπων νοσηλευτηρίων τα οποία λόγω του ασύμφορου των υπηρεσιών αυτών, δεν θα μπορέσουν ποτέ να καλύψουν τις απαιτήσεις για να διεκδικήσουν το συγκεκριμένο κίνητρο και να αυξήσουν τις αποζημιώσεις τους για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. 

Η διαφωνία των ιδιωτών, έχει ήδη γίνει γνωστή στον ΟΑΥ και όπως πληροφορούμαστε, οι δύο εμπλεκόμενοι σύνδεσμοι ετοιμάζονται να καταθέσουν συγκεκριμένη αντιπρόταση στον οργανισμό ο οποίος από πλευράς του, μάλλον δεν θα αλλάξει την αρχική του απόφαση, αφού με τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, ο ΟΚΥπΥ καλύπτει ανάγκες των δικαιούχων του ΓεΣΥ, τις οποίες κανένας άλλος πάροχος του συστήματος δεν είναι σε θέση να καλύψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτή είναι η πρόταση του ΟΚΥπΥ προς τις συντεχνίες

Πρόκειται για τις υπηρεσίες που προσφέρονται σε συγκεκριμένες, σχετικά μικρές, ομάδες ασθενών, όπως για παράδειγμα οι θαλασσαιμικοί ή τα μεταμοσχευμένα άτομα, για τις υπηρεσίες που προσφέρονται από τα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, για τη λειτουργία του νοσοκομείου Κυπερούντας (Τροόδους), για τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας παίδων, τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών κ.λπ. 

Το κίνητρο, βεβαίως, όπως αυτό περιγράφεται στο σχέδιο του ΟΑΥ, δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στον ΟΚΥπΥ, γεγονός που θεωρητικά δίνει το δικαίωμα και στον ιδιωτικό τομέα να αναπτύξει δομές και να παρέχει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες προς τους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Αυτό φυσικά στην πράξη δεν είναι εύκολο να γίνει, αφού οι υπηρεσίες αυτές, έχουν αρκετές φορές χαρακτηριστεί ασύμφορες και από τον ίδιο τον ΟΚΥπΥ, ο οποίος, ωστόσο, ως ημικρατικός οργανισμός, είναι υποχρεωμένος να τις προσφέρει, παρά το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις το κόστος της λειτουργίας των σχετικών δομών είναι πολύ μεγαλύτερο των εσόδων που εξασφαλίζει ο οργανισμός από τις αποζημιώσεις που λαμβάνει από το ΓεΣΥ.

Ο σχεδιασμός του ΟΑΥ, προνοεί ότι τα νοσηλευτήρια που θα πληρούν το συγκεκριμένο κριτήριο, δηλαδή θα παρέχουν τις υπηρεσίες αυτές, θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν συνολικά το ύψος της αποζημίωσης τους. Δηλαδή, το ποσοστό του 10% θα προστίθεται στο σύνολο των αποζημιώσεων του νοσηλευτηρίου. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», από πλευράς των ιδιωτών προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι ναι μεν ο ΟΚΥπΥ θα μπορούσε να εξασφαλίσει το ποσοστό αυτό, αφού οι ίδιοι αδυνατούν να προσφέρουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες, αλλά όπως υποστηρίζουν, το 10% θα ήταν ορθότερο να προστίθεται στην αποζημίωση των συγκεκριμένων υπηρεσιών και όχι στο σύνολο της αποζημίωσης του ΟΚΥπΥ. Για παράδειγμα, το 10% στην αποζημίωση θα μπορούσε να προστίθεται στα έσοδα του νοσοκομείου Κυπερούντας ή της κλινικής θαλασσαιμίας και να μην προστίθεται και στην αποζημίωση που ο ΟΚΥπΥ λαμβάνει για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και για τις υπόλοιπες δομές που λειτουργεί.

Η θέση αυτή των ιδιωτών δεν απορρίπτεται από τον ΟΑΥ, ωστόσο, για να αποζημιώνονται ξεχωριστά οι δομές του ΟΚΥπΥ, πρέπει να προηγηθεί κοστολόγηση των προσφερόμενων υπηρεσιών κάτι το οποίο χρειάζεται χρόνο για να γίνει. Για αυτό, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, έχει ήδη συζητήσει με τους συνδέσμους των ιδιωτικών νοσοκομείων, το ενδεχόμενο, το συγκεκριμένο κίνητρο με την συγκεκριμένη μορφή να έχει ισχύ για περιορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. για δύο χρόνια), ώστε να υπάρξει χρόνος για διαχωρισμό των αποζημιώσεων που λαμβάνουν ξεχωριστά οι δομές του δημόσιου τομέα της υγείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΚΥπΥ: Ανοικτά όλα τα θέματα προς συζήτηση με συντεχνίες

Αξίζει να αναφερθεί ότι και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός πρέπει να αντιμετωπίζει και να μεταχειρίζεται τον ΟΚΥπΥ, ο οποίος, αυστηρά ομιλούντες, αποτελεί έναν από τους πολλούς παρόχους υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ. Για τα θέματα που αφορούν τη σχέση μεταξύ των δύο οργανισμών, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, ενημερώθηκε εξάλλου κατά τις χωριστές συναντήσεις που είχε μαζί τους τη Δευτέρα και η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη.  

Η διαδικασία αλλαγής του τρόπου αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ αλλά και οι διεκδικήσεις του ΟΚΥπΥ από τον ΟΑΥ, δεν είναι καθόλου άσχετες με τα όσα εκπρόσωποι του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανέφεραν τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. 

Και χθες, από ραδιοφώνου, ο πρώην επιστημονικός διευθυντής της περιφέρειας Λεμεσού του ΟΚΥπΥ, Χρίστος Νικολάου, κάλεσε τον ΟΑΥ και την Πολιτεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι των κρατικών νοσηλευτηρίων, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο ΟΚΥπΥ προσφέρει υπηρεσίες σε ολόκληρη την Κύπρο, τις οποίες ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να καλύψει. 

ΑΠΟΨΗ

Έχουν όλοι δίκαιο

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν μπορεί κάποιος να υιοθετήσει ή να απορρίψει τις θέσεις κανενός εκ των εμπλεκομένων. Από τη μια ο ΟΚΥπΥ κουβαλά βαρίδια τα οποία κληρονόμησε και από τα οποία δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί και από την άλλη και οι ιδιώτες έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Ο ΟΑΥ από πλευράς του, είναι κάπου στη μέση και προσπαθεί να ισορροπήσει και σίγουρα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τουλάχιστον επί προηγούμενης κυβέρνησης, είχαν γίνει σε αρκετές περιπτώσεις δηλώσεις ότι η κρατική χορηγία που λαμβάνει ο ΟΚΥπΥ θα τερματιστεί τον Ιούνιο του 2024, όπως ακριβώς προνοείται από τον νόμο. Αναπόφευκτα, το θέμα θα απασχολήσει τους εμπλεκόμενους το επόμενο διάστημα και όπως φαίνεται, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει σοβαρές αποφάσεις.