Έξω φρενών είναι οι οργανωμένοι ασθενείς με την κατάσταση που επικρατεί σε κάποιους θαλάμους των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο μόνο, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου έλαβε καταγγελίες από ασθενείς και συγγενείς ασθενών για τις συνθήκες νοσηλείας σε παθολογικούς θαλάμους. «Οι καταγγελίες ήταν αρκετά σοβαρές και τις θέσαμε ενώπιον του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, αφού αφορούσαν ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους, τους οποίους είχαν δεμένους στα κρεβάτια τους με την πρόφαση ότι ήταν επικίνδυνοι για τον εαυτό τους. Κάποιες άλλες καταγγελίες αφορούσαν ασθενείς οι οποίοι κόλλησαν κορωνοϊό τον οποίο, όπως φαίνεται, είχαν μεταφέρει στον θάλαμο νοσηλείας συγγενείς άλλων ασθενών που δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες. Όταν μιλάμε για ηλικιωμένους και υπερήλικες, όλοι γνωρίζουμε τους κινδύνους που υπάρχουν όταν κολλήσουν κορωνοϊό», ανέφερε φανερά ενοχλημένος από την κατάσταση ο γραμματέας της ΟΣΑΚ Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «στις αρχές της περασμένης εβδομάδας επικοινώνησαν μαζί μας συγγενείς ηλικιωμένων ασθενών οι οποίοι βρίσκονταν σε παθολογικούς θαλάμους και μας ανέφεραν ότι οι άνθρωποι τους, για κάποιον λόγο, που οι ίδιοι δεν κατανοούσαν, ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους. Το διερευνήσαμε και το επιβεβαιώσαμε. Αν και δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, μπορούμε να πούμε ότι δεν αφορούσε μόνο έναν δεμένο ασθενή τη συγκεκριμένη στιγμή, διότι όπως πληροφορηθήκαμε είχε γίνει από κάποιους και καταγγελία στον Οργανισμό». Ταυτόχρονα, «ήρθε κοντά μας καταγγελία από την κόρη ηλικιωμένης γυναίκας η οποία επίσης νοσηλευόταν σε παθολογικό θάλαμο μαζί με άλλες τρεις ασθενείς. Σύμφωνα με την κόρη της γυναίκας, κατά τα επισκεπτήρια συγγενείς έμπαιναν στον θάλαμο και έμεναν για αρκετή ώρα χωρίς να φορούν προστατευτική μάσκα. Αποτέλεσμα ήταν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό στη μια γυναίκα η οποία στη συνέχεια τον μετέδωσε και στη μητέρα της η οποία είναι υπερήλικας και αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα».
«Όλα αυτά οφείλονται σε νοοτροπίες που τελικά θα διαλύσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια και ελπίζουμε ότι μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών αυτών δεν θα δούμε μόνο καβγάδες μεταξύ εμπλεκομένων για τη στελέχωση ή την υποστελέχωση. Το να δένεις έναν ασθενή σε κρεβάτι, δεν είναι μια απόφαση που λαμβάνεται χωρίς να προηγηθούν κάποια άλλα πράγματα ή και ψυχιατρικός έλεγχος. Το ότι είναι ανήσυχος ένας ασθενής δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον δέσουμε και να τον καθηλώσουμε σε ένα κρεβάτι, πόσο μάλλον όταν είναι ηλικιωμένος και κινδυνεύει από κατακλίσεις. Το επιχείρημα ότι επειδή δεν είναι στελεχωμένος σωστά ο θάλαμος και λαμβάνονται κάποια μέτρα ίσως αυστηρά για να μπορεί το προσωπικό να τα βγάζει πέρα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Είναι απαράδεκτο. Από την άλλη, δεν γίνεται να βγαίνει θετικό το τεστ κορωνοϊού σε έναν ασθενή που βρίσκεται σε ένα θάλαμο με άλλα τρία άτομα και να τον μετακινούμε από τον θάλαμο αυτό 4 ή 5 ώρες αργότερα, με τη δικαιολογία ότι πρέπει να αλλάξει η βάρδια για να τον μετακινήσουν σε κλίνη που θα ελευθερωθεί στον θάλαμο για κορωνοϊό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΣΑΚ: Αγωνία για όσα συμβαίνουν στα δημόσια νοσηλευτήρια
Ο ΟΚΥπΥ, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και αυτοί που κατέχουν θέσεις να μπουν και μέσα στους θαλάμους διότι αν και τα φαινόμενα αυτά μπορεί να μην παρουσιάζονται σε όλα τα τμήματα και οι νοοτροπίες αυτές μπορεί να μη χαρακτηρίζουν όλο το προσωπικό των νοσοκομείων μας, είναι όμως υπαρκτά. Συνεχώς βγαίνουν στη δημοσιότητα και δεν μπορούμε να βρίσκουμε δικαιολογίες και να προσπαθούμε να διαψεύσουμε όλους τους πολίτες που διαμαρτύρονται και τα καταγγέλλουν. Όσοι δεν μπορούν να υπηρετήσουν το λειτούργημα του νοσηλευτή ή του γιατρού ή άλλου επαγγελματία υγείας, τότε δεν πρέπει να έχουν θέση σε ένα νοσοκομείο».
Αυτού του είδους οι καταγγελίες, είπε καταλήγοντας ο γραμματέας της ΟΣΑΚ, «δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καταλήγουν πουθενά. Όμως δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί. Από τη στιγμή που επαναλαμβάνονται κατά διαστήματα, οφείλουμε όλοι να διερευνήσουμε σε βάθος την κατάσταση. Ακόμα και το γεγονός ότι επιτράπηκε σε πολίτες να εισέλθουν σε θάλαμο νοσοκομείου χωρίς προστατευτική μάσκα, τη στιγμή που τόσες λοιμώξεις μαζί και ο κορωνοϊός παρουσιάζουν έξαρση, για εμάς είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Δεν ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος “στα χαρτιά” για να το ελέγχει αλλά θεωρούμε ότι για αυτό το θέμα η ευθύνη βαραίνει όλους τους εργαζόμενους μέσα σε ένα θάλαμο και όχι μόνο αυτούς που το γράφει πάνω το σχέδιο υπηρεσίας τους».
«Για την καταγγελία κόρης ασθενούς, ότι η υπερήλικη μητέρα της κόλλησε κορωνοϊό ενώ βρισκόταν για νοσηλεία, η ΟΣΑΚ έχει στείλει την σχετική επιστολή στον ΟΚΥπΥ ζητώντας την διερεύνηση των όσων αναφέρονται». Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για τους δεμένους ηλικιωμένους, ο γραμματέας της ΟΣΑΚ ανέφερε ότι οι καταγγελίες είχαν γίνει πρώτα στον ΟΚΥπΥ και μετά στην Ομοσπονδία. «Ως εκ τούτου γνωρίζουν πολύ καλά για ποιες περιπτώσεις και ποιο θάλαμο μιλάμε διότι την ημέρα που εντοπίστηκαν αυτά τα περιστατικά το θέμα συζητήθηκε πολύ έντονα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο». Εξάλλου, πρόσθεσε, «δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για δεμένους ασθενείς, κυρίως ηλικιωμένους και πρέπει επιτέλους κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τόσο από πλευράς ΟΚΥπΥ όσο και από πλευράς προσωπικού και συντεχνιών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε κλοιό μέτρων τα δημόσια νοσηλευτήρια – «Ανοχή τέλος»
Η καταγγελία που έγινε επώνυμα στην ΟΣΑΚ
«Διαμαρτύρομαι έντονα για την κατάσταση που επικρατεί. Ένα χάος»
«Ονομάζομαι (…) και η μητέρα μου, υπερήλικας, δυστυχώς είχε την κακιά τύχη να νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο αφότου έπαθε κάποιο εγκεφαλικό. Διαμαρτύρομαι έντονα για την κατάσταση που επικρατεί. Ένα χάος. Η μητέρα μου μπήκε σε ένα μικρό δωμάτιο στο Παθολογικό μαζί με άλλες κυρίες. Όταν την επισκέφθηκα τρόμαξα όταν είδα ότι υπήρχαν στο δωμάτιο της επισκέπτες χωρίς μάσκα για μια μόνο ασθενή. Αμέσως παραπονέθηκα στο νοσηλευτικό προσωπικό που μου ανέφεραν κατά λέξη, “Μα τι να κάνουμε δεν ακούουν”, χωρίς να τους γίνει καμία σύσταση. Βρίσκονταν εκεί για πάνω από μιάμιση ώρα. Το ίδιο ακριβώς συνέβηκε και την επόμενη ημέρα. (…) Την επόμενη μέρα (τρίτη μέρα της νοσηλείας) στις 12 το μεσημέρι με ενημέρωσαν τηλεφωνικώς για την κατάσταση της και μου είπαν να μην πάω γιατί η απέναντι ασθενής είχε covid. Ρώτησα εάν μετακινήθηκε και μου είπαν ότι θα γίνει άμεσα. Σας διαβεβαιώ ότι παρέμεινε εκεί απέναντι από τη μητέρα μου μέχρι αργά το βράδυ. Το αποτέλεσμα, η μητέρα μου κόλλησε με κορωνοϊό και έχει ιστορικό αναπνευστικών προβλημάτων. Με πήρε σήμερα το πρωί στις 5 π.μ. τηλέφωνο και έκλαιγε. Σας παρακαλώ πολύ κάνετε κάτι να βοηθήσετε».
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Θα τα ρίξουν πάλι στις συνθήκες
Οι αναφορές πολιτών για ασθενείς δεμένους στα κρεβάτια τους τον τελευταίο ένα χρόνο έχουν πληθύνει. Τις περισσότερες φορές από τον ΟΚΥπΥ η απάντηση είναι ότι «αυτό επέβαλλαν οι συνθήκες» ή ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε επειδή ο ασθενής, κατά κύριο λόγο ηλικιωμένος, ήταν επικίνδυνος για τον εαυτό του. Στην μια περίπτωση που καταγράφεται στο σημερινό μας δημοσίευμα, ο ασθενής ήταν πέραν των 90 ετών. Βεβαίως, όταν δέσεις κάποιον σε ένα κρεβάτι και του χορηγείς και την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, λιγοστεύουν οι υπηρεσίες που πρέπει να του προσφέρεις. Ίσως πρέπει τις κατευθυντήριες οδηγίες που υπάρχουν, γιατί υπάρχουν, να τις ακολουθούμε κιόλας και μάλλον πρέπει οι νοσηλευτές να σταματήσουν να δείχνουν τους γιατρούς και οι γιατροί να σταματήσουν να δείχνουν τους νοσηλευτές, για να βρούμε άκρη.