Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχειρησιακή κινητοποίηση της Αστυνομίας ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας, με βασικό στόχο την πρόληψη και αυστηρή επιτήρηση της απαγόρευσης στη χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων. Όπως δήλωσε ο Πυροτεχνουργός της Αστυνομίας, Πάρις Κυριάκου, το φαινόμενο αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα, καθώς οι κίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια είναι αυξημένοι.
Ο κ. Κυριάκου προειδοποίησε ότι ανεξαρτήτως αν πρόκειται για εργοστασιακής κατασκευής ή αυτοσχέδιες κροτίδες, πρόκειται για αντικείμενα «εξαιρετικά επικίνδυνα», υπογραμμίζοντας πως «οι πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού είναι πολύ μεγάλες».
Όπως ανέφερε, η Αστυνομία έχει δρομολογήσει σχετική εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ελέγχων εδώ και περίπου δύο μήνες, με τις δράσεις να εντείνονται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, οπότε και παρατηρείται έξαρση στη χρήση παράνομων κροτίδων.
Όπως ανέφερε, η εκστρατεία περιλάμβανε εμφανίσεις στα ΜΜΕ, αναρτήσεις στα ΜΚΔ, δεκάδες διαλέξεις του κλάδου σε σχολεία (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και τεχνικές σχολές), «με μοναδικό στόχο να κρατήσουμε τους νέους μακριά από αυτή την επικίνδυνη και εκρηκτική συνήθεια».
Προσέθεσε πως το σώμα έχει εντατικοποιήσει περιπολίες σε επιρρεπείς ανοικτούς χώρους, όπως πάρκα, εκκλησίες και σχολεία, «και όπου υπάρχει πληροφορία ότι μαζεύονται νεαροί και κάνουν χρήση αυτών των επικίνδυνων αντικειμένων», καθώς επίσης και στις νόμιμες εισόδους της Δημοκρατίας, από όπου οι κροτίδες, όπως είπε, εισέρχονται «καμουφλαρισμένες», αλλά και στις παράνομες εισόδους, όπως η γραμμή κατάπαυσης του πυρός.
Συμπλήρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν κατηγορηθεί 11 άτομα, όλοι ενήλικες, και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη για παράνομη χρήση κροτίδων.
«Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση των περιπολιών έξω από ιερούς ναούς, με αποκορύφωμα την ημέρα της περιφοράς του Επιταφίου και της εορτής της Αναστάσεως, θα αστυνομευθούν οι περισσότεροι ναοί στη χώρα, τόσο των πόλεων όσο και της υπαίθρου», σημείωσε.
Ο κ. Κυριάκου τόνισε ότι η πιο σημαντική πληροφορία που πρέπει να γνωρίζει το κοινό είναι ότι οι κροτίδες χωρίζονται σε αυτοσχέδιες και εργοστασιακές, χαρακτηρίζοντας αμφότερες ως «εξαιρετικά επικίνδυνες».
«Όλες οι κροτίδες είναι απαγορευμένες στην ΚΔ, η εισαγωγή, μεταφορά και χρήση τους απαγορεύεται, όπως επίσης και η αποθήκευσή τους», είπε.
Επομένως, πρόσθεσε, «κατά την αποθήκευση εκρηκτικών υλών δεν τηρούνται οι κανονισμοί, με αποτέλεσμα να επέρχονται αλλοιώσεις οι οποίες δεν φαίνονται και εκείνος που αποπειράται να ανάψει μια κροτίδα, νομίζοντας ότι έχει χρόνο να ανάψει το φυτίλι, να ρίξει μακριά την κροτίδα και να απομακρυνθεί, ο χρόνος αυτός στην πράξη εκμηδενίζεται».
«Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται άμεση και βίαιη έκρηξη στις παλάμες και κοντά στο σώμα και τα μάτια, οδηγώντας σε σοβαρούς τραυματισμούς, όπως εγκαύματα, ακρωτηριασμούς, ακόμη και θάνατο», υπογράμμισε.
Προσέθεσε ότι οι αυτοσχέδιες είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνες, με τον κίνδυνο να ξεκινά από τη σύλληψη της ιδέας παρασκευής, την επιλογή και ανάμειξη των υλικών, έως και την τοποθέτησή τους εντός δοχείου, τον τρόπο κλεισίματος του δοχείου, την πυροδότηση κ.ο.κ.
«Είναι τόσοι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες, ώστε οι πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού είναι πολύ μεγάλες», κατέληξε.
ΚΥΠΕ