Οι κοινές πολύωρες επιχειρήσεις Λιμενικής & Ναυτικής Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς στα ανοιχτά της Κύπρου επανήρχισαν από το πρώτο 10ήμερο Μαρτίου, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν καιρού επιτρέποντος.

Πληροφορίες του «Φ» ανέφεραν ότι οι περιπολίες σε διεθνή ύδατα που ήρθαν στο προσκήνιο μετά την πολύνεκρη τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, είχαν αρχίσει από τις 10 Μαρτίου μετά από μια σχετικά μακρά περίοδο διακοπής.

Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας την περασμένη εβδομάδα είχε καταγραφεί μέχρι και 14 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Λιβάνου.

Αιτία για την επανέναρξη των πολύωρων επιχειρήσεων ήταν οι πληροφορίες για αναμενόμενη έντονη κινητικότητα στη θαλάσσια περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και κυρίως στα ανοιχτά της Κύπρου. Επιπλέον, οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν την πραγματοποίηση των περιπολιών.

Δυο επεισόδια

Ενδεικτικά της κινητικότητας στη θαλάσσια περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι και δυο περιστατικά που σημειώθηκαν από την προπερασμένη Δευτέρα. Το ένα (11/3) έχει να κάνει με πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη μηχανή σκάφους που συμμετείχε σε περιπολία. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι χρειάστηκε να επέμβει και μια εκ των τριών ακάτων της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, που προστέθηκαν στον στόλο του Σώματος τον Δεκέμβριο του 2023.

Το άλλο επεισόδιο σχετίζεται με μεταναστευτική ροή 108 μεταναστών (13-14/3) και φέρεται να σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι μετανάστες επέβαιναν σε δυο βάρκες και ότι οδηγήθηκαν με ασφάλεια στον Λίβανο.

Για το όλο γεγονός υπήρχε επίσημη τοποθέτηση, η οποία αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία. Πρόκειται για την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Άμυνας, καθώς και το Υφυπουργείο Μετανάστευσης. Τα τρία μέρη στο κοινό ανακοινωθέν με αφορμή τα όσα καταλογίστηκαν στην κυβέρνηση (επαναπροωθήσεις), ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Το περιστατικό έλαβε χώρα σε σημείο της περιοχής έρευνας-διάσωσης της ΚΔ που συνορεύει με τον Λίβανο, εκτός χωρικών υδάτων της Κύπρου, σε διεθνή ύδατα. Ζητήθηκε η συνδρομή του Λιβάνου, μέσω του ΚΣΕΔ, όπου έγινε διαχείριση του περιστατικού διάσωσης. Τα υπουργεία διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι υπήρξαν πυροβολισμοί ή ρίψη νερού ή επαναπροώθηση (pushback), όπως αναφέρεται σε κάποια δημοσιεύματα».

Από σήμερα

Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να βγει επιχειρησιακό πλάνο σε διεθνή ύδατα. Όπως πληροφορούμαστε έχει προγραμματιστεί περιπολία από σήμερα Δευτέρα, με βάση την πρόβλεψη καιρού.

Η κατάσταση στη Συρία

Η κινητικότητα στα ανοιχτά της Κύπρου σχετίζεται με την κατάσταση στη Συρία και συγκεκριμένα την πτώση της κυβέρνησης του Μπάσαρ αλ Άσαντ και την επικράτηση της ισλαμιστικής Hayat Tahrir al-Sham. Όπως είναι γνωστό, η HTS όπως είναι το ακρωνύμιό της στοχοποίησε τους Αλαουίτες, έχοντας προβεί σε ακρότητες σε βάρος τους.

Δεν είναι τυχαίο που όλες οι πληροφορίες στην Κύπρο αναφέρουν πως οι μεταναστευτικές ροές προέρχονται από την Ταρτούς, ενώ κάνουν λόγο για Αλουίτες που αναζητούν διέξοδο από τη Συρία.
Είναι προφανές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί στη βάση των εξελίξεων στη γειτονική χώρα, αλλά και σχετικών πληροφοριών.

Φειδωλά

Πάντως, τα εμπλεκόμενα Υπουργεία της Δημοκρατίας παρουσιάζονται ιδιαίτερα φειδωλά στην ενημέρωση που παρέχουν στα Μ.Μ.Ε. για τις περιπολίες σε διεθνή ύδατα. Ελλιπής κρίνεται και η επίσημη πληροφόρηση που δόθηκε για το ναυάγιο.