Στα ίχνη προσώπου που σχετίζεται με την υπόθεση παρένθετης μητρότητας και το ιατρικό κέντρο-φάντασμα World Center Of Baby είναι η Αστυνομία και δη το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λεμεσού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι εξεταστές της υπόθεσης εξασφάλισαν πληροφόρηση για άτομο, το οποίο επιχείρησε να εγγράψει ως έγκυρη νομική οντότητα το εν λόγω ιατρικό κέντρο μέσω Ελληνοκύπριου πάροχου διοικητικών υπηρεσιών.

Όπως πληροφορούμαστε, βέβαια, η εγγραφή εταιρείας με την ονομασία World Center Of Baby δεν προχώρησε ποτέ. Αυτό, άλλωστε, καταμαρτυρούν και τα διαθέσιμα στοιχεία στον Έφορο Εταιρειών. Εκτός κι αν επελέγη άλλη ονομασία.

Θυμίζουμε ότι η κλινική-φάντασμα αν και διαφήμιζε στο διαδίκτυο ότι η έδρα της είναι σε συγκεκριμένη διεύθυνση στη Λεμεσό, εντούτοις αυτό δεν ισχύει. Ουδέποτε έλαβε άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Υγείας. Ούτε κατά την επιτόπια επίσκεψη λειτουργών του Υπουργείου και μελών της Αστυνομίας στην δηλωθείσα διεύθυνση εντοπίστηκε κάποιο υποστατικό που να συνδέεται με το εν λόγω κέντρο.

Οι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν παιδιά μέσω παρένθετης μητρότητας, σύμφωνα με διαφημιστικό video του World Center Of Baby, έρχονταν στην Κυπριακή Δημοκρατία και εν συνεχεία μετέβαιναν σε ιατρικό κέντρο στα κατεχόμενα, όπου γίνονταν οι σχετικές διευθετήσεις.

Πάντως, μετά το ξέσπασμα του σάλου με τις παράνομες δραστηριότητες, το κέντρο «κατέβασε» από το διαδίκτυο την επίσημη ιστοσελίδα του. Σ’ αυτήν, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, περιλαμβάνονταν στοιχεία τουλάχιστον επτά προσώπων. Πρόκειται στην ουσία για διοικητικούς λειτουργούς του κέντρου, αλλά και εξειδικευμένους επιστήμονες.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν και δείχνουν πως το κέντρο υποσχόταν σε ομόφυλα ζευγάρια ότι θα αποκτούσαν παιδιά στα κατεχόμενα και θα μπορούσαν να αποχωρήσουν χωρίς πρόβλημα με τα νεογέννητα.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε με την υπόθεση του 36χρονου και του 33χρονου που απέκτησαν δίδυμα (δεν δηλώθηκε ληξιαρχική πράξη στη Δημοκρατία), παρουσιαζόταν πρόβλημα στην εξασφάλιση επίσημων πιστοποιητικών για τη γέννηση των νεογνών στο ψευδοκράτος και κατά συνέπεια δεν ήταν εφικτή η έκδοση επίσημων ταξιδιωτικών εγγράφων για τα βρέφη.

Αυτή φαίνεται να είναι η τρίτη περίπτωση που ομόφυλα ζευγάρια Βρετανών εγκλωβίζονται στα κατεχόμενα, λόγω θέματος που προκύπτει με τα διαβατήρια των νεογέννητων.

Κύκλωμα

Όλα τα πιο πάνω παραπέμπουν στη δράση ενός κυκλώματος, το οποίο παράκαμπτε τη νομοθεσία για να προσφέρει τις εν λόγω υπηρεσίες και εν τέλει να βοηθήσει ομόφυλα και άλλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά με παρένθετη μητρότητα. Θυμίζουμε ότι υπάρχουν περιορισμοί για την απόκτηση παιδιού με παρένθετη μητέρα και στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο απ’ όπου κατάγονται και οι επηρεαζόμενοι.

Εκμετάλλευση γυναικών

Το θέμα με την παρένθετη μητρότητα διόλου απλό είναι. Όπως σημειώναμε και στη χθεσινή έκδοση του «Φ», το όλο ζήτημα έχει συνδεθεί και με εκμετάλλευση γυναικών. Απόλυτα χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS).

Αναφέρονται τα ακόλουθα: «Σοβαρές ανησυχίες εγείρονται για τη δράση κυκλωμάτων παρένθετης μητρότητας στην Κύπρο μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. Το Μεσογειακό Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, εκφράζει για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στην πρακτική της παρένθετης μητρότητας, η οποία αποτελεί μία σοβαρή μορφή εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης γυναικών και παιδιών».

Σημειώνεται ακόμη ότι «τα υπέρογκα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν για άτομα και εταιρίες που διαχειρίζονται διαδικασίες παρένθετης μητρότητας, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την εμπορία ευάλωτων γυναικών με σκοπό την αναπαραγωγική εκμετάλλευση». Προστίθεται ότι «η παρένθετη μητρότητα, είναι μια πρακτική με εγγενείς κινδύνους για τα δικαιώματα και την ακεραιότητα των γυναικών».

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται: «Υπενθυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχει εντάξει την πρακτική της παρένθετης μητρότητας στην κατηγορία της εμπορίας προσώπων (…). η απόκτηση παιδιού με παρένθετη μητέρα είναι απαγορευμένη πρακτική στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Βέλγιο, Λιθουανία, Σλοβακία, Λετονία, Ελβετία».

Τέλος, καλεί το κράτος «να προβεί σε αξιολόγηση της εφαρμογής της νομοθεσίας και να εξετάσει την απαγόρευση της πρακτικής της παρένθετης μητρότητας», αλλά και να δώσει αναλυτικά στοιχεία στη δημοσιότητα για τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.