Η υπόθεση με την ομάδα Ελληνοκύπριων πολιτών που είναι ύποπτοι για εγκληματική δράση παγκυπρίως, αντιμετωπίζεται από την Αστυνομία και ως ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια ασφάλεια.

Οι ισχυρισμοί που καταγράφουν σε επιστολές τους και έγγραφα περί υπαγωγής τους στην αμερικανική σημαία, αλλά και οι θέσεις τους για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ναι μεν δεν μπορούν να εκληφθούν ως σοβαρές, ωστόσο, οι διαστάσεις της υπόθεσης ποσώς υποτιμώνται.

Βάσει επίσημων θέσεων της Αστυνομίας οι ύποπτοι για ηθική αυτουργία φέρονται να έχουν ήδη συγκεντρώσει γύρω τους υποστηρικτές απ’ όλη την Κύπρο που ασπάζονται τη «φιλοσοφία» τους (τουλάχιστον 80 άτομα), ενώ προκύπτουν μαρτυρίες για παράνομη δράση αυτών των ατόμων και πιο συγκεκριμένα για καταρτισμό πλαστών εγγράφων και δημιουργία κλίματος φόβου σε άλλους συμπολίτες.

Μάλιστα, κάποιοι από τους φερόμενους συμμετέχοντες στην εν λόγω ομάδα έχουν ένα κοινό στοιχείο. Είχαν δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν και οι συμβάσεις τους πλέον έχουν αγοραστεί από εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων. Πρόκειται, δηλαδή, για πρόσωπα τα οποία περιήλθαν σε δυσχερή θέση λόγω οικονομικών παραγόντων. Άλλωστε, από την εκποίηση ενός ακινήτου αναδείχθηκε η υπόθεση που φέραμε χθες στο φως της δημοσιότητας και προκάλεσε αίσθηση παγκυπρίως.

Όλα τα πιο πάνω, τα οποία τυγχάνουν διερεύνησης από την Αστυνομία, υποστηρίζονται από τις προχθεσινές αναφορές της επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για σκοπούς έκδοσης διαταγμάτων προσωποκράτησης δύο υπόπτων, του 62χρονου Π.Σ. και της 43χρονης Μ.Σ., για περίοδο οκτώ ημερών. Τρίτο πρόσωπο, άνδρας, καταζητείται στη βάση εντάλματος σύλληψης. Πρόκειται για τον 45χρονο Κώστα Πατσαλίδη από τη Λεμεσό

Το κουβάρι

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται από τα τέλη Ιανουαρίου. Στις 22/1/2024 διαβιβάστηκε σχετική καταγγελία στο ΤΑΕ Αρχηγείου από δικηγορικό γραφείο, το οποίο είχε χειριστεί ζήτημα πελάτη του. Ο εν λόγω πελάτης απέκτησε διαμέρισμα που είχε εκποιηθεί κατόπιν πλειστηριασμού και το οποίο ενοικιαζόταν από τη 2η ύποπτη, 43χρονη Μ.Σ., στη βάση σύμβασης που αυτή είχε με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Βάσει της μαρτυρίας που εξασφάλισε η Αστυνομία, ο νέος ιδιοκτήτης του διαμερίσματος ανέθεσε στο δικηγορικό γραφείο να προβεί σε διαδικασίες έξωσης της Μ.Σ. γιατί, όπως υποστήριξε, η τελευταία παραβίαζε τους όρους της σύμβασης ενοικίασης.

Μετά την αποστολή σχετικών επιστολών από το δικηγορικό γραφείο στην Μ.Σ., άρχισε να αναδεικνύεται η υπόθεση και ο φερόμενος τρόπος δράσης των υπόπτων. Η 43χρονη ενοικιάστρια, σύμφωνα με το ΤΑΕ Αρχηγείου, αντέδρασε μετά τις επιστολές. Μετά απ’ αυτό ο 62χρονος, ο Π.Σ. (1ος ύποπτος) και το πρόσωπο το οποίο καταζητείται, περί τις αρχές του Δεκεμβρίου του 2024 μετέβησαν στο δικηγορικό γραφείο και εμφανίστηκαν στον δικηγόρο που χειρίστηκε την υπόθεση έξωσης, ως προστάτες της 43χρονης Μ.Σ., με την ιδιότητα των «ομοσπονδιακών ταχυδρομικών/δικαστικών λειτουργών».

Το γεγονός αυτό είχε καταγγελθεί από τον νομικό και σε προγενέστερο στάδιοστον κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Λευκωσίας, όπου και είχε παραδώσει σχετικά έγγραφα και βιβλιάρια. Μεταξύ αυτών και ένα που έφερε την ονομασία «Military Postal Services – Cyprus Postmaster».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην καταγγελία του δικηγόρου προς την Αστυνομία, όταν ο 62χρονος Π.Σ. τον επισκέφτηκε μαζί με τον καταζητούμενο στο δικηγορικό γραφείο που εργάζεται, αυτοί φορούσαν φανέλα με ανάγλυφο σήμα που έγραφε «US Department» στο μπροστινό μέρος, μιλούσαν την ελληνική γλώσσα χρησιμοποιώντας τις δικές τους ορολογίες και λέγοντας στον δικηγόρο ότι «ανήκουν στον στρατό της συμμαχίας της 4ης σημαίας και ότι η 43χρονη Μ.Σ. (2η ύποπτη) τελεί υπό την προστασία τους».

Όπως αναφέρθηκε κι ενώπιον Δικαστηρίου την περασμένη Τρίτη, μετά την εν λόγω συνάντηση στο δικηγορικό γραφείο ο Π.Σ. (1ος ύποπτος), και το πρόσωπο το οποίο καταζητείται, απέστειλαν στο δικηγορικό γραφείο περαιτέρω έγγραφα, τα οποία και παραδόθηκαν στην Αστυνομία.

Σύμφωνα με τα όσα είπε προχθές ενώπιον του Δικαστηρίου η ανακρίτρια του ΤΑΕ, ο Π.Σ. (1ος ύποπτος), η Μ.Σ. (2η ύποπτη) και το πρόσωπο που καταζητείται, «έχουν δημιουργήσει μια εκφοβιστική κατάσταση στον δικηγόρο και τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, αλλά και τις οικογένειές τους». Ανέφερε, ακόμη, ότι «χρησιμοποιούν στρατιωτικές και νομικές ορολογίες, χρησιμοποιούν σφραγίδες της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπογράφουν έγγραφα με τα δακτυλικά τους αποτυπώματα».

Προς υποστήριξη των θέσεών της η ανακρίτρια του ΤΑΕ Αρχηγείου αναφέρθηκε σε μαρτυρία που τέθηκε στην Αστυνομία και αφορά επικοινωνία του νέου ιδιοκτήτη του διαμερίσματος και του Π.Σ. (1ος ύποπτος). Ο τελευταίος φέρεται να ανέφερε στον παραπονούμενο ότι «δεν γνωρίζει πού μπλέκει». Του ανέφερε ότι δεν έπρεπε να αγοράσει το διαμέρισμα, χωρίς να τον ρωτήσει και του είπε πως «θα έρθουν αντιπρόσωποι του αμερικανικού στρατού να σε βρουν».

Όπως ανάφερε προχθές η ανακρίτρια ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου, ο νέος ιδιοκτήτης του διαμερίσματος και παραπονούμενος στην υπόθεση, αν και δεν πήρε στα σοβαρά τα λεγόμενα του 62χρονου επικοινώνησε μαζί του την επόμενη ημέρα για να τον καθησυχάσει. Ο 62χρονος, όμως,  του είπε ότι «είναι πλέον αργά και ένας από τους Αμερικανούς στρατιώτες ξεκίνησε για να έρθει να σε βρει».

Από τα όσα ειπώθηκαν προχθές κατά τη διαδικασία στο Δικαστήριο για εξέταση του αιτήματος έκδοσης διατάγματος προσωποκράτησης, προκύπτει ότι και ο νέος ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, αλλά και ο δικηγόρος που κλήθηκε να χειριστεί την υπόθεση, ανησύχησαν για τη συμπεριφορά των υπόπτων.

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Κατά τις προκαταρκτικές εξετάσεις της Αστυνομίας προέκυψαν κι άλλα στοιχεία για τη δράση του 62χρονου, αλλά και του καταζητούμενου προσώπου. Τα ονόματά τους και ο ιδιότυπος τρόπος (μονογραφές σε γραμματόσημο και χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων) που προσυπέγραφαν έγγραφα, εμφανίζονται σε επιστολογραφία που είχαν πολίτες κι έφτασαν σε εταιρείες διαχείρισης δανείων. Αυτά τα έγγραφα που χρησιμοποιούσαν και προσυπέγραφαν ο 62χρονος κρατούμενος και ο καταζητούμενος, επικαλούνταν συνθήκες, διατάγματα και νομοθετήματα που είναι άγνωστα. Κάποια απ’ αυτά, όπως σημειώσαμε, ήρθαν σε γνώση εταιρειών διαχείρισης δανείων, ενώ βάσει των όσων αναφέρθηκαν στο Δικαστήριο σε μια περίπτωση έφτασαν και στην πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ). Σύμφωνα με μαρτυρία στελέχους της ΕΠΑ, τα εν λόγω έγγραφα έφεραν σφραγίδες της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων οργανισμών, οι οποίες εκ πρώτης όψεως δεν είναι γνήσιες. 

Σε ένα τέτοιο έγγραφο γινόταν λόγος από τους δύο προαναφερθέντες για «παραβίαση του μανιφέστου της οργάνωσης τους». Σε ένα άλλο που στάλθηκε σε εταιρεία διαχείρισης δανείων καταγράφονταν απαιτήσεις κατόχου προβληματικού δανείου, η οποία διεκδικούσε χρηματικά ποσά από την εταιρεία και γινόταν επίκληση στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Όπως, άλλωστε, σημειώσαμε και χθες μαρτυρίες που τέθηκαν ενώπιον της Αστυνομίας αναφέρουν ότι αυτά τα πρόσωπα δρουν με δικό τους στρατιωτικό κώδικα, δεν συμμορφώνονται με υποχρεώσεις τους ως πολίτες της Δημοκρατίας, καταρτίζουν έγγραφα χρησιμοποιώντας δικές τους σφραγίδες και τα παρουσιάζουν ως επίσημα για να επιτύχουν τους σκοπούς τους, ενώ επιστρατεύουν σύμβολα που παραπέμπουν σε επίσημα εμβλήματα που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ.

Τα μέλη της αυτοπαρουσιάζονται ως ταχυδρομικοί λειτουργοί, στρατιωτικοί, δικαστικοί λειτουργοί και δικαστές, ενώ φαίνεται να έχουν και ιεραρχία. Ακόμη, αν και δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, εντούτοις όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, χρησιμοποιούν σφραγίδα με το θυρεό της Δημοκρατίας. Από τις εξετάσεις του ΤΑΕ Αρχηγείου έχουν εντοπιστεί και έγγραφα που ομοιάζουν με πρακτικά στρατιωτικού δικαστηρίου.

Προχθές στο Δικαστήριο ο 62χρονος και η 43χρονη παρουσιάστηκαν χωρίς νομικούς εκπροσώπους. Ο πρώτος ανέφερε ενώπιον της έδρας ότι «υπάγομαι στην αμερικανική σημαία», προσθέτοντας ότι υπό μια έννοια είναι Αμερικανός πολίτης. Ανέφερε πως είναι τακτικά σε επαφή με αξιωματούχο των ΗΠΑ και ότι έχει σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον Ντόναλντ Τραμπ. Είπε, ακόμη, πως ενεργεί στη βάση διεθνούς διατάγματος (το επικαλέστηκε), το οποίο νομιμοποιεί τις όποιες ενέργειές του. «Δεν είμαι πρόσωπο, είμαι οντότητα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά.

Εξετάσεις και στο εξωτερικό

Το ΤΑΕ Αρχηγείου που πέτυχε την έκδοση διαταγμάτων 8ημερης προσωποκράτησης σε βάρος του 62χρονου και της 43χρονης, θα εξετάσει κατά πόσον από τα μέλη της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης υπάρχει οικονομική εκμετάλλευση πολιτών. Ταυτόχρονα, θα γίνουν αιτήματα συνδρομής σε Αρχές του εξωτερικού, όπου φέρονται να βρίσκονται συνεργάτες τους.

Μέχρι χθες το βράδυ το πρόσωπο που καταζητείτο δεν είχε συλληφθεί. Πάντως, εμφανιζόταν σε video που δημοσιοποιήθηκε να εκφράζει δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της Αστυνομίας Κύπρου.

Να σημειωθεί ότι σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΙΓΜΑ («Μεσημέρι και Κάτι»), πολίτης ισχυρίστηκε πως ένα πρόσωπο που φέρεται να έχει συμμετοχή στην εν λόγω ομάδα, της ζήτησε αμοιβή για να χειριστεί υπόθεσή της.

Τα αδικήματα που διερευνώνται σε βάρος των υπόπτων:

>> Συνωμοσία για διάπραξη Κακουργήματος (φυλάκιση μέχρι επτά χρόνια)

>> Συνωμοσία για διάπραξη πλημμελήματος

>> Κατοχή πλάκας ή οργάνου χρησιμοποιούμενου για για την κατασκευή σφραγίδων που παρουσιάζονται ως επίσημες σφραγίδες στη Δημοκρατίας (μέχρι έναν χρόνο φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο)

>> Δημοσίευση ψευδών ειδήσεων που δύναται να κλονίσουν την δημόσια τάξη ή την εμπιστοσύνη του κοινού προς το κράτος ή τα όργανά του (φυλάκιση μέχρι δυο χρόνια)

>> Πλαστοπροσωπία από δημόσιο λειτουργό (φυλάκιση τριών χρόνων)

>> Συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλημάτων (μέχρι δέκα χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι πενήντα χιλιάδες λίρες )

>> Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση ( υπόκειται σε φυλάκιση τριών ετών)

>> Απειλή (ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη)

>> Αντιποίηση εξουσίας

>> Καταρτισμός και κυκλοφορία πλαστού εγγράφου (γενική πλαστογραφία υπόκειται σε φυλάκιση τριών ετών)