Χείμαρρος ήταν στη συνέντευξή του σε αγγλικό Μέσο (Not Guilty TV Pod Cast) ο εκ των καταδικασθέντων σε ισόβια για το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας, Ντέγιαν Λόι.

Ο Σέρβος σωματοφύλακας του δολοφονηθέντα επιχειρηματία Φάνου Καλοψιδιώτη μιλώντας στον Κρίστιαν Μόργκανς μίλησε εμμέσως για σαθρό πολιτικό σύστημα στην Κύπρο εμπλέκοντας την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και κόμματα σε σκιώδεις δραστηριότητες.

Επιπλέον, κατηγορεί ευθέως την Αστυνομία Κύπρου για «μαγείρεμα» της υπόθεσης σε βάρος του, αφήνοντας εμμέσως αιχμές και στον νυν αρχηγό Αστυνομίας, Θεμιστό Αρναούτη, ο οποίος τότε υπηρετούσε στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος και φερόταν να ήταν υπεύθυνος εποπτείας για το χειρισμό της υπόθεσης. Ζητήσαμε επίσημη θέση από την ηγεσία της Αστυνομίας και την παραθέτουμε όπως ακριβώς μας έχει διαβιβαστεί.

Η συνέντευξη του Ντέγιαν Λόι, όπως σημειώσαμε στο σημερινό δημοσίευμά μας στον «Φ», στο οποίο αποκαλύπτουμε τις προεκτάσεις των τοποθετήσεών του (σ.σ. δηλώσεις διεύθυνσης Φυλακών, δικηγόρου του ισοβίτη, πρώην υπαρχηγού Αστυνομίας),  επρόκειτο να προβληθεί μέσω οπτικού υλικού χθες το βράδυ στο διαδικτυακό κανάλι «Not Guilty TV Pod Cast». Όπως μας ανέφερε, όμως, ο Κρίστιαν Μόργκανς, αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Αν και αναβλήθηκε η προβολή του βίντεο, το ηχητικό της τρίωρης συνέντευξης του Ντέγιαν Λόι είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο (spotify).

Καταγράφουμε κάποια από τα σημεία των τοποθετήσεών του:

·       Ισχυρίζεται ότι αστυνομικός στο αεροδρόμιο ήξερε πως ήρθε στην Κύπρο για τον Φάνο Καλοψιδιώτη και δεν του επέτρεψε είσοδο στη χώρα: Ο Λόι υποστηρίζει ότι ήρθε στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2016. Στο αεροδρόμιο ο υπεύθυνος αξιωματικός φέρεται να του είπε πως γνωρίζει ότι ήρθε για να εκτελεί καθήκοντα φρούρησης του Καλοψιδιώτη και ότι δεν του επέτρεψε την είσοδο λέγοντας του πως έπρεπε να έχει πάνω του τουλάχιστον €700 σε μετρητά. «Ήξεραν ότι θα έρθω. Ήταν ενημερωμένοι για το όνομά μου» είπε μεταξύ άλλων ο Λόι στον Κρίστιαν Μόργκανς. Ο ισοβίτης ισχυρίζεται, ακόμη, πως ο εν λόγω υπεύθυνος της Αστυνομίας του είπε: «Δεν θα σ΄αφήσω να περάσεις στη Δημοκρατία για να προστατεύσεις αυτό τον άνθρωπο. Ο Λόι σχολίασε σχετικά: «Σοκαρίστηκα. Πώς γνώριζε τι κάνω; Πώς κάποιος αστυνομικός, υπάλληλος της κυβέρνησης… Ήταν κάτι παράξενο για μένα». Ο Λόι εξηγεί πως τελικά ξαναταξίδεψε για την Κύπρο στις 5 ή 6 Μαΐου του 2016 και κατάφερε να εισέλθει στη Δημοκρατία, έχοντας μαζί του το ποσό των €2.000.

·        Ο Ντέγιαν Λόι στην πρώτη ώρα της συνέντευξής του μιλά για τον Φάνο Καλοψιδιώτη, λέει πως ο τελευταίος τον είχε ανάγκη γιατί γνώριζε ότι απειλείται άμεσα η ζωή του και αναφέρθηκε γενικότερα στις δραστηριότητές του. Τον χαρακτήρισε «fixer της κυβέρνησης» και διαβεβαίωσε πως βίωσε γεγονότα που τον κάνουν να είναι σίγουρος γι΄ αυτό. Μίλησε για άλλες ομάδες που ασχολούνται με συμφέροντα της νύχτας και είναι συνδεδεμένοι με άλλα πολιτικά κόμματα.

·        Ο ισοβίτης αναλώνει αρκετή ώρα στα επίμαχα γεγονότα της 23ης Ιουνίου του 2016 όταν έχασαν τη ζωή του ο Φάνος Καλοψιδιώτης, ο αστυνομικός Ηλίας Χατζηευθυμίου και η σύζυγός του Σκεύη, καθώς και ο ένας εκ των εκτελεστών, Γκιάνι Βόγκλι. Ο Λόι καταδικάστηκε θεωρούμενος -στη βάση περιστατικής μαρτυρίας- ως το πρόσωπο που ειδοποίησε τον Μάριο Χριστοδούλου («Μπένης») ότι ο Καλοψιδιώτης ήταν στο Stone Garden, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο εξόντωσής του. Είπε χαρακτηριστικά σε κάποια στιγμή: «Είχα μαύρη ατζέντα που δεν έφτασε ποτέ στο Δικαστήριο. Η Αστυνομία την βρήκε και ποτέ δεν έφτασε στο Δικαστήριο. Εξαφανίστηκε. Έγραφα μέσα για αυτοκίνητα, γεγονότα, ανθρώπους, πρόσωπα που περιέγραφα, χρόνο… Τα πάντα. Ρώτησα τον δικηγόρο μου πού είναι η ατζέντα. Μου είπε δεν υπάρχει τίποτα. Του είπα την πήραν οι αστυνομικοί από το διαμέρισμά μου». Ανέφερε, ακόμη, ότι αριθμός αστυνομικών εκτελούσαν καθήκοντα φρούρησης για προστασία του Φάνου Καλοψιδιώτη.  Αναφέρεται αναλυτικά στις ενέργειές του εντός της ημέρας και τα μέτρα προστασίας που λάμβανε. Μάλιστα, απέρριψε κατηγορηματικά ότι ήταν εφικτό να ειδοποιήσει μέσω κινητού τους εκτελεστές. Εξήγησε ότι μόλις μετέβη στο Stone Garden άφησε το τσαντάκι με τα δυο του κινητά στο τραπέζι και κατ΄ επέκταση δεν θα μπορούσε να ειδοποιήσει τους εκτελεστές όπως του χρεώθηκε. «Τα τηλέφωνα μου, η ατζέντα μου, ήταν στο τραπέζι. Ήταν όλα μέσα. Δεν είχα τίποτα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όλοι το είδαν, αλλά άλλαξαν την κατάθεσή τους». Αναφέρεται σε ενέργειες της Αστυνομίας, που όπως σχολίασε, δείχνουν ότι είχαν στημένη υπόθεση σε βάρος του. Μίλησε για κατ΄ ισχυρισμό κακές πρακτικές που ασκήθηκαν σε βάρος του. Αναφέρθηκε σε τηλέφωνο που του έδειξαν όταν του ζήτησαν κατάθεση ανακριτές του  ΤΑΕ Αρχηγείου: «Ήθελαν να παραδεχθώ ότι ήταν τηλέφωνό μου, ενώ δεν ήταν. Αυτό ήταν τηλέφωνο άλλου σωματοφύλακα». Έκανε ακόμη λόγο για ψεύδη αστυνομικών στο Δικαστήριο. Είπε πως αστυνομικοί υποστήριξαν ότι κατά την προσωποκράτησή του είχε αναφέρει «ό,τι έχω να πω θα το πω στο Δικαστήριο». Ο Ντέγιαν Λόι ανέφερε πως αυτό δεν ισχύει υποστηρίζοντας πως όταν οι ανακριτές πρόβαλλαν αυτή τη θέση ο ίδιος είχε δώσει δυο καταθέσεις. Γενικότερα, μίλησε ξεκάθαρα για στήσιμο της υπόθεσης σε βάρος του.

Η θέση της ηγεσίας της Αστυνομίας

Κατά τον χρόνο διερεύνησης της υπόθεσης ο νυν αρχηγός Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης, εκτελούσε διευθυντικά καθήκοντα στο Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας. Μάλιστα, ήταν υπό την εποπτεία του (επιβλέπων αξιωματικός) οι αστυνομικές εξετάσεις για το τετραπλό φονικό, αλλά και η υπόθεση με τους Σέρβους εκτελεστές που είχε προηγηθεί (Απρίλιος  2016).

Είναι φανερό ότι οι αιχμές του Λόι για το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας αγγίζουν και τον νυν αρχηγό Θεμιστό Αρναούτη. Το philenews επιχείρησε να επικοινωνήσει με τον ίδιο τον αρχηγό και με την εκπρόσωπο Τύπου του αστυνομικού Σώματος, Κυριακή Λαμπριανίδου. Η τελευταία μετά την επικοινωνία μας μάς μετέφερε την επίσημη θέση της ηγεσίας. Όπως μας ανέφερε, «η υπόθεση διερευνήθηκε, καταχωρήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου και καταδικάστηκαν τέσσερα πρόσωπα σε ισόβια. Ασκήθηκε Έφεση, η οποία και απορρίφθηκε». Η κ. Λαμπριανίδου πρόσθεσε: «Υπάρχουν σχετικές αποφάσεις των Δικαστηρίων όσον αφορά στην εν λόγω υπόθεση, τόσο για την καταδίκη όσο και για την Έφεση». Και κατέληξε: «Ως εκ τούτου η Αστυνομία δεν έχει να κάνει οποιεσδήποτε δηλώσεις».

Ο Ντέγιαν Λόι στις 8/9/2017 είχε καταδικαστεί μαζί με τον Παναγιώτη Πένταυκα σε δια βίου φυλάκιση από το μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου. Βρέθηκαν ένοχοι στις κατηγορίες για συνωμοσία προς διάπραξη φόνου, για φόνο εκ προμελέτης, πράξεις που σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και κατοχή όπλων και πυρομαχικών. Το Δικαστήριο καταδίκασε τους κατηγορουμένους επιπλέον σε 15 χρόνια φυλάκιση για απόπειρα φόνου, ενώ στον Πένταυκα επιβλήθηκε επιπρόσθετα ποινή φυλάκισης επτά χρόνων για τον εμπρησμό του αυτοκινήτου των δραστών. Αν και δεν υπήρξε άμεση μαρτυρία εναντίον του Ντέγιαν Λόι, το Κακουργιοδικείο είχε κρίνει ότι παρουσιάστηκε επαρκής περιστατική μαρτυρία. Στη βάση αυτής, την οποία αποδέχθηκε το Κακουργιοδικείο, ενώ ήταν ο φρουρός ασφαλείας του Καλοψιδιώτη, το βράδυ της 23ης Ιουνίου 2016 ενημέρωσε με μήνυμα sms τον Πένταυκα ότι ο εργοδότης του βρίσκονταν στο εστιατόριο Stone Garden, ώστε οι δράστες να κτυπήσουν στο συγκεκριμένο χώρο. Βάσει της ετυμηγορίας, ο Λόι είχε πάει στην τουαλέτα λίγο πριν την επίθεση και εξήλθε όταν είχε ολοκληρωθεί το έγκλημα, όπως είχε συμφωνηθεί. Με βάση την απόφαση, καταδικαστικά για τον ίδιο τον Λόι ήταν και τα όσα είπε στην κατάθεσή του στην Αστυνομία, τα οποία φερόταν να αναίρεσε με την ένορκη μαρτυρία του στο δικαστήριο.