Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά οι κατασχέσεις φέτος της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών φλερτάρουν με αυτές στην Λατινική Αμερική. Αν αναλογιστεί κανείς ότι σε μια χώρα με πληθυσμό που δεν φτάνει το εκατομμύριο, εντοπίστηκαν σε 11 μήνες 785 κιλά ναρκωτικών, τότε δεν είναι υπερβολικός ο παραλληλισμός.

Μιλάμε για ποσότητες που πλησιάζουν τον ένα τόνο ναρκωτικών, κάτι εξωφρενικό για μια μικρή αγορά όπως είναι η Κύπρος. Κι’ όλα αυτά ενώ πέρσι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κατασχέθηκαν λίγο κάτω από 600 κιλά ναρκωτικών. Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι αυτές είναι οι ποσότητες που εντοπίζονται και που σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές αποτελούν το 10-15% αυτών που πραγματικά εισάγονται.

Η εξήγηση που δίνεται από την ΥΚΑΝ για την συστηματική αύξηση στις κατασχέσεις ναρκωτικών είναι πως οι λαθρέμποροι προτιμούν να επιχειρούν να εισαγάγουν μεγάλες ποσότητες μια φορά παρά να ρισκάρουν να φέρνουν μικρές παρτίδες και να εκτίθενται κάθε φορά στον κίνδυνο να εντοπιστούν. Παράλληλα φαίνεται και από τα στοιχεία ότι νεαροί, άτομα κάτω των 35-40 ετών επιλέγουν ν’ ασχοληθούν με την παράνομη αυτή επιχείρηση ώστε αν τα καταφέρουν να έχουν εξασφαλίσει εισόδημα για πολλά χρόνια.

Όλα αυτά είναι πλέον στην καθημερινότητα και ο αγώνας της Υπηρεσίας Καταπολέμησης συνεχής με σημαντικές επιτυχίες που έρχονται είτε μέσω πληροφοριών, είτε μέσω συνεργασίας με ξένες υπηρεσίες.

Πρώτη ουσία στις κατασχέσεις είναι βεβαίως η κάνναβη που επιβεβαιώνει και τις κατά καιρούς έρευνες που γίνονται στον γενικό πληθυσμό, ότι το κύριο ναρκωτικό που κάνουν χρήση στην χώρα μας είναι η κάνναβη. Ακολουθεί η κοκαΐνη, ενώ παρατηρείται τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια μια σταδιακά ανερχόμενη στροφή προς τα συνθετικά ναρκωτικά, όπως οι μεθαμφεταμίνες. Όπως δήλωσε στον «Φ» ο υποδιοικητής της ΥΚΑΝ και εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας Χρίστος Ανδρέου, φέτος, έχουν κατασχεθεί και νέου τύπου ναρκωτικά που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ ξανά στην Κύπρο. Μιλάμε για 70 κιλά ναρκωτικές ουσίες που ήταν συσκευασμένες σε μπισκότα ή ζελεδάκια, τα οποία θα μπορούσαν να καταναλωθούν και από άτομα μικρής ηλικίας αν έπεφταν στα χέρια τους. Πρόκειται όπως εξήγησε, για 30 κιλά ναρκωτικών συσκευασμένα σε μπισκότα ή ζελεδάκια και 43 κιλά που περιείχαν την ναρκωτική ουσία καθίνη, η οποία βρίσκεται σε χόρτο και πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΥΚΑΝ, το 2024 έχουν εντοπιστεί 659 κιλά και 678  γραμμάρια κάνναβης, σε σύγκριση με 538 καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Επίσης φέτος εντοπίστηκε και 1,340 γρ. ρητίνης κάνναβης, παρόμοια ποσότητα με πέρσι. Όσον αφορά στην κοκαΐνη, οι κατασχέσεις φέτος ανήλθαν στα 54 κιλά, αρκετά αυξημένες σε σύγκριση με πέρσι που ήταν στα 24 κιλά. Στα 54 κιλά φέτος συνυπολογίζονται και τα 30 κιλά που εντοπίστηκαν πρόσφατα μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο και η Υπηρεσία Καταπολέμησης εκτιμά ότι δεν προορίζονταν για την κυπριακή αγορά αλλά επρόκειτο για διαμετακομιστικό σταθμό.

Στις ποσότητες αυτές θα πρέπει να προστεθούν και τα 70 κιλά ναρκωτικών σε μπισκότα και ζελεδάκια που προαναφέραμε, ενώ παράλληλα έγιναν κατασχέσεις διαφόρων ναρκωτικών όπως 655 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης, 700 δισκία έκστασι.

Όπως σημειώνει ο κ. Ανδρέου, φέτος παρατηρείται μια αύξηση από τα περσινά δεδομένα. Ήδη φέτος ξεπεράσαμε τις ποσότητες που κατασχέθηκαν κατά 207 κιλά σε σχέση με την περσινή χρονιά, τονίζει ο αξιωματικός της ΥΚΑΝ, προσθέτοντας ότι η προσπάθειά που γίνεται στις δράσεις της από τα μέλη της τα οποία εργάζονται άοκνα γι’ αυτό τον σκοπό, είναι η επικέντρωση κυρίως στους εμπόρους για να εντοπίζουμε αυτές τις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών πριν διοχετευτούν στην κυπριακή αγορά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι φετινές κατασχέσεις ενδέχεται να είναι και οι μεγαλύτερες που καταγράφηκαν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η χρονιά.

Γνωστά τα δρομολόγια

Την ίδια ώρα η ΥΚΑΝ έχει προχωρήσει στη χαρτογράφηση των δρομολογίων που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι, προκειμένου να εισαγάγουν ναρκωτικά στην χώρα μας. Κύριες πύλες εισόδου είναι τα αεροδρόμια με κύριο αυτό της Λάρνακας, τα λιμάνια, οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών δεμάτων, το ταχυδρομείο και τα κατεχόμενα. Οι διαδρομές αλλάζουν διαρκώς με το Ντουμπάι να χρησιμοποιείται συχνά ως σταθμός πριν φτάσουν εδώ μεγάλες ποσότητες, ενώ η Ελλάδα, άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Ασίας και Λατινικής Αμερικής να αποτελούν την αφετηρία αποστολής των ναρκωτικών.

Σε πολλές περιπτώσεις στις κατασχέσεις συμβάλλει ενεργά και το Τμήμα Τελωνείων κυρίως στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου συχνά πυκνά εντοπίζονται πρόσωπα που έναντι αμοιβής αποδέχονται να μεταφέρουν στις αποσκευές τους μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, κυρίως κάνναβης, ρισκάροντας έτσι αν εντοπιστούν να περάσουν αρκετά χρόνια της ζωής τους στη φυλακή. Παράλληλα η ΥΚΑΝ βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με ξένες υπηρεσίες, αφού το ύψος των κατασχέσεων προκάλεσε το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών υπηρεσιών και όχι μόνο. Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέου, η Υπηρεσία πάντοτε βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή και με άλλες ανάλογες υπηρεσίες είτε να παρέχει πληροφορίες είτε να λάβει πληροφορίες σε σχέση με την διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. «Ειδικά όσον αφορά την τελευταία υπόθεση που εντοπίσαμε 30 κιλά κοκαΐνη σε εμπορευματοκιβώτιο στην Λάρνακα, στο πλαίσιο αυτό ήμαστε σε επικοινωνία και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα πρόσωπα τα οποία προσπάθησαν να διακινήσουν αυτές τις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.

1004 υποθέσεις, 1065 συλλήψεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΚΑΝ, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 1004 υποθέσεις κατοχής ή κατοχής με σκοπό την προμήθεια, με 1065 πρόσωπα να συλλαμβάνονται. Από αυτά οι 633 ήταν Ελληνοκύπριοι και οι 432 αλλοδαποί.

Παράλληλα τονίζεται ότι τα Δικαστήρια τα τελευταία χρόνια λόγω και της έξαρσης που παρουσιάζει το φαινόμενο με την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, να επιβάλλουν αυξημένες ποινές φυλάκισης σε άτομα που κρίνονται ένοχα.

Την ίδια ώρα η ΥΚΑΝ έχει να επιδείξει και ένα πολύ σημαντικό έργο τόσο όσον αφορά στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία εξαρτωμένων προσώπων. Στη βάση πρωτοκόλλου που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, στην περίπτωση σύλληψης νεαρών με μικρές ποσότητες ναρκωτικών και δεν υπάρχει το στοιχείο της εμπορίας, τότε σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, τα άτομα αυτά αντί δικαστικής μεταχείρισης, αποστέλλονται για να παρακολουθήσουν πρόγραμμα απεξάρτησης. Μαζί τους μπορεί να παραπεμφθούν και οι γονείς τους ώστε να εκπαιδευτούν για να είναι σε θέση να παρέχουν βοήθεια στα παιδιά τους. Όποιος ολοκληρώσει το πρόγραμμα, τότε η υπόθεσή του δεν προχωρεί ποινικά.